– Tidlig eksperimentering med 5G er viktig for norsk innovasjon og konkurransekraft. Vi er opptatt av å være i forkant av utviklingen både innen 5G, IoT og AI. Nå som vi bygger ut 5G i Trondheim, er det ikke bare mobilteknologien som «kommer hjem»; vi er tydelige på at vi ønsker å bli ledende på 5G i Skandinavia, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor.

NTNU

Trondheim blir den første storbyen i landet som får 5G og vil også være Telenors største 5G-prosjekt til nå.

– Når vi er klare for å koble Trondheim på 5G, ser vi fram til å lære og utforske nye muligheter sammen med bedrifter, forskningsmiljøer, kommunen og innbyggerne, sier Brekke.

I Trondheim samarbeides det tett mellom kommunen, NTNU og næringslivet for å skape en bærekraftig smartby rustet for fremtiden.

– Dette er en fantastisk mulighet for Trondheim og er et viktig skritt på vår vei til å bli en internasjonalt anerkjent kunnskaps- og teknologiby. Med 5G vil vi få en høyteknologisk verktøykasse for å ta digitalisering til et nytt nivå, sier rådmann Morten Wolden i Trondheim kommune.

Sammenlignet med 4G er 5G en langt mer avansert og innovativ teknologi, med enda mer kapasitet, høyere hastigheter og raskere responstid.

Det nye supernettet vil gi nordmenn tilgang til egenskaper og tjenester som aldri før har vært tilgjengelig. Den nye mobilteknologien vil gi fiberoptisk kommunikasjonshastighet og gjøre det tilgjengelig i lommen din.

EU samordner seg om 5G

EU vil koordinere innsatsen for å sikre framtidas 5G-nett. Det er dårlig nytt for den kinesiske mobilgiganten Huawei.

EU-kommisjonen tar nå initiativ til innsats både på nasjonalt og på europeisk nivå for å sikre 5G-nettene som skal bygges ut i Europa de nærmeste årene.

– Vi har spesifikke bekymringer knyttet til spesifikke leverandører. Og jeg tror alle vet at det er Kina og Huawei jeg snakker om, sier EU-kommisjonens visepresident Andrus Ansip.

Han viser til at Kina nylig har vedtatt en ny etterretningslov som forplikter alle kinesiske leverandører til å samarbeide med kinesisk etterretning. Dette er noe EU er nødt til å ta på alvor, advarer visepresidenten.

Frykten er at bruk av utstyr fra Huawei i utbyggingen av det nye 5G-nettet skal åpne døra for kinesisk spionasje i vestlige land.

Noe regelrett forbud av Huawei er det likevel ikke snakk om i denne omgang.

I stedet bes EUs medlemsland om å gjennomføre nasjonale risikovurderinger. Disse skal legges fram innen 30. juni. EU skal deretter legge fram en felles risikovurdering innen 1. oktober. Så er målet å nå enighet innen nyttår om tiltak for å svare på bekymringene som identifiseres.

EUs medlemsland har så langt hatt en sprikende tilnærming i saken. Norge har ikke konkludert.

(©NTB)