Denne uka er det dokumentarfestival i Trondheim og Propellen teater har som en del av festivalen vært ansvarlig for et eget program for dokumentarteater og scenekunst.

Årets teaterprogram har fått tittelen «Er dette dokumentarisme?», og består av forestillinger, workshop og seminar.

Leder for Propellen teater, Mari Moe Krysinska, er strålende fornøyd med uka så langt.

– Vi hadde en nydelig forestilling på søndag med et knallbra ettersnakk. Ellers har uka vært herlig med to todagers workshops for skuespillere, samt en fagdag med bl.a. Torbjørn Davidsen fra De Utvalgte. I dag avsluttes skuespillerworkshopen med Aslak Moem og i morgen blir det «Sand mellom tærne» med Teater Fusentast, forteller hun til Trondheim24.

Med seg på laget har hun produsent Sofie Andersen. Co-produsentene Lene Helland Rønningen og Siri Schnell Juvik har også vært med på å sette sammen det mangfoldige og varierte scenekunstprogrammet, som avsluttes lørdag formiddag når den dokumentariske forestillingen om holocaust spilles i Rådssalen på Trondheim Folkebibliotek.

– Dette er en prisbelønnet forestilling om troskap og svik, kjærlighet og død, basert på Jaap den Hertogs jødiske bestemors liv, forteller Mari Moe Krysinska, leder for Propellen teater.

Scenekunstner og dukkemaker Jaap den Hertog og Teater Fusentast har drevet med figurteater i mange år og reiser nå rundt med sitt «Raritetskabinett» i den prisbelønte forestillingen om hans egen bestemor, Hetty. Hun ble født like før 1.verdenskrig, og døde like før 11. september 2001.

Historien om henne har mange paralleller til det som skjer i vår verden idag, forteller Jaap.

Fra forestillingen «Sand mellom tærne» av Teater Fusentast.

–Da jeg lagde forestillingen for var det viktig for meg å gi henne et viktig ettermæle, sier Jaap.

– For det handler om mennesker på flukt og mennesker som blir forfulgt, ikke for det de er, men for det andre mener at de er, forteller han.

Jaaps jødiske bestemor var en slags anti-helt og full av spørsmål. Hun betraktet verden med en stor porsjon undring og hadde et stort talent for å bli venner med mennesker hun møtte.

– Hennes utsagn var alltid: «En fremmed er en venn du ikke kjenner enda». Naivt? Kanskje. Men denne egenskapen hjalp henne til å hjelpe skjebnen. Hjalp henne til å overleve krig og tap. Fortsatt forteller Hettys gjenlevende venner hvordan Hettys blikk på verden påvirket dem. De forteller om mye latter, og alle de mange anekdoter hun genererte, forteller Jaap den Hertog.

– Dette er en prisbelønnet forestilling om troskap og svik, kjærlighet og død, basert på Jaap den Hertogs jødiske bestemors liv, forteller Mari Moe Krysinska i Propellen teater.

Forestillingen egner seg for barn over 10 år.

–Vi har diktet fram Hettys Raritetskabinett for å formidle hennes liv før, under og etter den 2. verdenskrig. Forestillingen presenteres med mye humor som en visuell konfekteske full av overraskelser. Selve kabinettet er et oppkomme av skuffer, dører, vinduer, små finurlige anretninger og dukker.  Akkurat som vi tror Hetty selv ville ha likt det, forteller Jaap den Hertog fra Teater Fusentast.

”Sand mellom tærne” fikk den første Birgit Strøms minnepris på Figurteaterfestival Fri Figur i Oslo 2007 for beste figurteaterforestilling med samfunnsmessig relevans. Den ble også tildelt en av tre priser for beste forestilling under figurteaterfestivalen Karakumu Asilelis i Klaipeda, Litauen i 2007.

– Forestillingen forteller en sterk historie, en personlig historie. Den stiller også spørsmål om hva som gjør livet verdt å leve – og svarer bl.a. med forestillingens tittel: «Sand mellom tærne», sier Krysinska i Propellen Teater.

Trondheim Dokumentarfestival avsluttes lørdag kveld.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre