– Klæbo har frikort i OL

sport: Kampen om OL-plassene hardner til, og ski-NM er viktigere enn på mange år, mener NRK-ekspert Torgeir Bjørn.

Blant kvinnene er mye gjort med tanke på OL-plass og hvem som faktisk skal gå de enkelte distansene i OL.

Blant mennene er situasjonen mer åpen. De som vil til OL kan gjøre mye med gode løp på Gåsbu i Hedmark til uka.

– NM er alltid tett på et mesterskap, og det er alltid kamp om de siste plassene, og det gjelder kanskje i enda større grad denne gang. NM er viktig, selv om det er internasjonale resultater som skal bety mest. Det å vise virkelig god form i NM er en kanonsøknad for å gå OL, sier Bjørn til NTB.

Han følger Norges nasjonalidrett svært tett, og det finnes ikke mange som har like god oversikt over langrennssporten som han.

– Hos damene er det mange som har vist solid form av toppene. Du har Marit Bjørgen og Ragnhild Haga. Haga har tatt et steg denne vinteren, sto over Tour de Ski og får en nærmest ideell oppkjøring til OL. Bjørgen var litt opp og ned før jul, men det var hun også sist vinter. Da fikk hun denne treningsperioden i jula, og så ble hun veldig bra fra januar og utover vinteren. Heidi Weng og Ingvild Flugstad Østberg har vist meget god form under Tour de Ski, og så har du Astrid Uhrenholdt Jacobsen som i vanlig stil kommer til å plukke fram mesterskapsformen. Hun vil være i form i februar, sier Bjørn.

Utfordring

Bjørn mener troppen mer eller mindre gir seg på kvinnesiden.

– Utfordringen er å ta ut et riktig lag når du kommer til OL. Det er fem utøvere som er gode nok til å gå distanserennene. I tillegg har du Maiken Caspersen Falla i sprint. Det ser ut som om det bare blir sprint på henne. Jeg synes de har lagt et fornuftig opplegg med at de har delt seg litt med Ingvild og Heidi som går Tour de Ski med alle etappene helt ut, og så får de heller stå over NM i og med at det kommer rett etter, sier Bjørn.

Han sier at alle de fem han har nevnt ønsker å gå distanserennene i OL.

– Marit, Ingvild, Heidi og Maiken er veldig aktuelle for sprint. Der kan det ende med at Marit ikke vurderer seg som god nok, og den nærmeste da er Kathrine Harsem i en klassisk sprint. Hvis de skal ha sju i troppen er det hun som er mest aktuell, mener Bjørn.

Broket

På herresiden er det en mer broket situasjon, ifølge Torgeir Bjørn. Han mener det er flere spørsmålstegn der. Noen har vist solid form, og noen sliter med å vise stabil form.

– Johannes Høsflot Klæbo er det store navnet. Han går det han vil i OL, og jeg tipper han ender på fire distanser. Det vil si at han går tremila, sprint, stafett og lagsprint. Da går han kanskje ikke 15 kilometer fri teknikk og femmila i klassisk. Det er godt mulig han går sistnevnte om han er i kanonform siden femmila kommer til slutt.

Han mener det kan være gunstig for Martin Johnsrud Sundby at han ikke viste den sedvanlige kanonformen i ukene opp mot jul og Tour de Ski.

– Det er mye viktigere for ham å ta et individuelt mesterskapsgull nå enn å vinne Tour de Ski. Han er oppe der selv på dårlige dager. Når det gjelder de to andre forhåndsuttatte er Simen Hegstad Krüger bankers på 15 kilometer fri teknikk i OL. Hans Christer Holund har ikke så mange toppløp, men han er i solid form hele tiden. Han er alltid inne blant topp ti. Holund er ikke helt bankers på noe lag, men akkurat nå er han inne på skiathlonlaget og 15 kilometer skøyting, mener Bjørn.