Innerst i de lyse lokalene i Fjordgata 11 med inngang fra Brattørveita, diskuterer daglig leder Jorge Falck ivrig med en av kundene. Praten dreier seg om basskompresjon og hvordan få til et godt og fyldig lydbilde. Kunnskapen er omfattende, lidenskapen ekte.

Bredt utvalg

På veggene rundt dem henger herlighetene tett i tett. Her er utvalget stort og spennet i prisklassene likeså. 3900 kroner står det på en elegant stratocaster med svart finish. På en annen vegg henger en utsøkt Knaggs til småpene 75 000.

– Du har funnet ytterpunktene nå, smiler Jorge Falck.

– Det er noe for enhver lommebok her?

– Absolutt. Og det er kjernen i filosofien vår også. Det finnes mye ræl som vi sier på trøndersk, ute i markedet. Gitarer som nesten motarbeider deg når du prøver å spille. Instrumentene våre ligger ikke i de aller laveste prissegmentene, men de rimeligste modellene våre er svært gode gitarer som vi kan stå inne for. Gitarer som rett og slett gir deg mye kvalitet for pengene. Og det er avgjørende for oss. I den andre enden av prisskalaen har vi de instrumentene som nok er forbeholdt de aller mest entusiastiske, forklarer Jorge som driver familiebedriften sammen med søsteren Juni og faren Geir.

Image with visual paralax effect

Står på egne ben

Falck Musikk åpnet dørene for bare omlag halvannet år siden. Den unike kompetansen og ekspertisen som finnes på huset har de imidlertid opparbeidet gjennom 35 år i Trondheim. Geir Falck var nemlig en av de som startet opp butikken Tre45 i Fjordgata på starten av 80-tallet – et naturlig samlingssted for alt som kunne krype og gå av musikere i flere tiår. Jorge har selv jobbet der siden 90-tallet.

I 2008 ble butikken en del av den landsdekkende kjeden 4Sound. Kjedesamarbeid var derimot ikke noe familien var komfortable med, og resultatet ble at de brøt ut og etter hvert etablerte egen virksomhet igjen.

– En vanskelig avgjørelse?

– Ja, det er en trygghet i det å være en del av en kjede. Jeg har ikke noe vondt å si om 4Sound, men vi har en annen måte å tenke butikk på. Det var rett og slett den beste løsningen for oss, sier Falck junior.

Han legger til at mange av de tidligere kundene fra tiden med Tre45 har kommet tilbake nå. Mye av grunnen til akkurat det er de unike ferdighetene til faren Geir Falck.

– Kom, så tar vi en tur opp i verkstedet til pappa.

Image with visual paralax effect

Lidenskap

– Skikkelig håndverk går aldri av moten, smiler veteranen over arbeidsbenken mens han pusser intenst på en gitarhals. «Falck» står det i sølvskrift ved hullene der stemmeskruene skal sitte. Dette er et instrument de bygger selv.

– Dere selger ikke bare utenlandske merker fra andre produsenter?

– Nei. De utgjør majoriteten av omsetningen, men vi tilvirker også rundt 25 gitarer i året her på huset, forklarer han og blåser bort litt finkornet trespon.

For den drevne instrumentkunstneren har jobben blitt en livsstil.

– Du blir aldri lei?

– Egentlig ikke. Jeg er utrolig heldig som får holde på med noe som jeg er lidenskapelig opptatt av. Det er det få som gjør, legger han til.

Som far, så datter

Ved arbeidsbordet rett ved siden av sitter datteren Juni og jobber med innmaten til en av de egenproduserte gitarene. Hun har bestemt seg for å følge i farens fotspor.

– Store sko å fylle?

– Det kan du godt si. Jeg har mye igjen å lære før jeg er like dreven som pappa. Han er en god læremester, understreker hun.

– Det går bra å jobbe sammen så tett?

– Joda. Det hender vi kjører noen heftige diskusjoner, men det går heldigvis fort over, smiler hun og kikker over på senior som nikker og gliser.

Image with visual paralax effect

Lyden av poter fra inngangen avslører at butikkhunden Balto har kommet innom for å sjekke hva som skjer.

– Han er ansatt. Han kan kanskje ikke så mye om gitarer, men tar det igjen på sitt gode lynne og vinnende vesen.

Tøff medfart

Egenproduksjon og salg av gitarer er en sentral del av virksomheten. Reparasjon og modifisering av instrumenter er en annen. Faktisk er det svært få i Norge som kan konkurrere med kunnskapen og erfaringen til Falck Musikk når det gjelder å restaurere gamle instrumenter, eller redde gitarer som har fått så tøff medfart at dynga burde vært neste stopp.

– Dere har sett det meste vil jeg anta?

– Definitivt. Det hender at det kommer inn gitarer som jeg heller vil beskrive som et puslespill. Man kan nesten ikke kalle det et instrument lenger. Vi kan fikse og restaurere mye, men noen ganger er alt håp ute, sier Jorge Falck og plukker opp en forvridd treplanke som en gang var halsen til en elektrisk gitar.

– Denne tilhørte en kjent trubadur fra Trondheim. Her har det gått hardt for seg, smiler han.

En butikk for alle

Og det mangler ikke på kjente navn som bruker Falck Musikk. Åge Aleksandersen og Skjalg Raaen fra Sambandet er vanlige fjes i butikken. Når Øystein Sunde er i byen pleier han gjerne å stikke innom. For å nevne noen.

– Vi har kunder fra hele Norge. Både profesjonelle og vanlige entusiaster. Ofte er det snakk om justeringer som for eksempel å sette inn nye mikrofoner i gitaren, heve og senke strengehøyden eller bytte ut andre komponenter, legger Jorge Falck til.

Det er imidlertid viktig for ham å understreke at butikken skal være et sted der absolutt alle er velkomne.

– Det gjelder enten de bruker gitaren på store scener eller bare på gutterommet, avslutter han.

Følg oss på Facebook!

Vi har fått en mini-sending fra Rockett med den splitter nye IQ Pedalen 🙂

Dette er en genial kompressor pedal med en…

Posted by Falck Musikk on Saturday, 10 June 2017