Foto: Wil Lee-Wright

– Det er selvsagt kjempekjekt å få en sånn anerkjennelse, men det er de som jobber her som gjør butikken vår unik. En helt fantastisk gjeng som hver eneste dag arbeider og trekker mot det samme målet – å gjøre Meny Solsiden til den aller beste matbutikken i Trondheim, forteller Ervig Kjendalen engasjert mens hun guider mellom disker, hyller og handlende.

Som om ikke det var nok: I slutten av september ble Kjendalen kåret til årets butikksjef av hele varehandelen.

LES MER: KÅRET TIL «ÅRETS BUTIKKSJEF» AV BRANSJEN

– Du er stolt over å ha en slik stab?

– Voldsomt stolt. Det er vrient å sette ord på det. Jeg føler meg privilegert, rett og slett. Merker at jeg nesten blir litt rørt når jeg snakker om det, smiler hun.

Skikkelige råvarer: Ferskvaresjef Ståle Sandvik skjærer lam til sultne kunder på Meny Solsiden. – Vi parterer alle lam selv, sier Sandvik.

Ervig Kjendalen er selv kjøpmannsdatter, og begynte sin karrière i sin fars butikk før hun dro til Oslo for å studere ved Norges Varehandelshøyskole. Hun flyttet tilbake til Trondheim da Ultra på Solsiden åpnet i 2000. Der begynte hun som kasseleder. I 2006 overtok hun rollen som butikksjef.

– Men nå er det nok om meg. La oss heller prate med noen av de som utgjør ryggraden til Meny Solsiden.

Frukt og grønt i fokus

Bananer og gulrøtter, fersk ingefær og australske trøfler. Det er ingen matbutikker i Trondheim som kan hamle opp med Meny Solsiden hva angår frukt og grønt. Det gjelder både utvalg og kvalitet.

– Vi skal være best. Så enkelt er det. Uansett om kundene etterspør det tradisjonelle norske, eller er på utkikk etter mer eksotiske matvekster, smiler ansvarlig for frukt og grønt, Janne Johnsen.

Image with visual paralax effect

Janne Johnsen, ansvarlig for frukt og grønt i intens diskusjon med butikksjef  Monica Ervig Kjendalen. 

At det bugner over av det saftige og sunne i hennes avdeling, er slett ingen overdrivelse. Og det er tydelig at kundene setter stor pris på utvalget.

– Ikke noen 9-5 jobb dette?

Johnsen som har jobbet i butikken i 18 år, ler godt og rister på hodet.

– Nei, det er ikke det. Enkelte dager blir lange. Og sånn må det også være. Halvtomme disker og gammel frukt holder ikke. Kundene skal møtes av ferske, gode råvarer når de kommer til oss, understreker hun.

Stolt

Lyst til å servere fersk og fin kveite på middagsbordet? Kanskje frister det med pattegris til helga. Hva med et nyskåret biffstykke av kortreist storfe? Og stikker du innom for å kjøpe noe kjapt til lunsj eller en rask middag, så kan Meny Solsiden tilby alt fra fiskekaker til lasagne. En del av godsakene lages selvsagt fra bunn av på eget kjøkken.

Fiskeansvarlig Jørgen Øverland er i gang med å lage lekre fileter av uer.

– Ferskvaredisken vår er vi voldsomt stolt av. Den er det ingen konkurrenter som kan måle seg med, fastslår butikksjefen.

Avdelingen strekker seg langs hele østenden av de drøyt 2000 kvadratmeter store arealene til Meny Solsiden. Fra ost i nord til fisk i sør, og en hel verden av smaksopplevelser imellom.

– De aller fleste kundene trekker mot ferskvaredisken i løpet av handlerunden sin?

– Helt klart. Gjennom årene har vi bygd opp betydelig kompetanse og kunnskap rundt ferskvare. Det gjør at kundene stoler på oss. For en ting er sikkert – skal man ha et slikt omfattende tilbud, så må det gjøres på ordentlig vis, legger hun til.

Ikke matsnobber

Og solid erfaring og kompetanse har Meny Solsiden definitivt funnet i sin ferskvaresjef, Ståle Sandvik, som har lang fartstid innen mat- og butikkfaget, og ikke minst som kokk både i Norge og Frankrike.

– Det handler om å forstå og kjenne kundenes behov. Noen er kjempedrevne på kjøkkenet og vet eksakt hvilke råvarer de skal ha, og hvordan de skal tilberede dem. Andre er mer prøvende og usikre. Da gir vi gjerne veiledning til hvordan de skal gå fram, sier Sandvik.

– Dere er ikke matsnobber, med andre ord?

Sandvik smiler godt over fiskedisken med fersk lyr, laks og torsk.

– Absolutt ikke. Kanskje noen tror det, men det er en myte jeg vil avlive tvert. Vår oppgave er krystallklar: å tilby de beste råvarene. I tillegg skal vi være fagfolk som alle, og da mener jeg absolutt alle, kan spørre om hjelp. Det være seg hvordan man får den beste stekeskorpen på fisk og kjøtt, til hvordan man lager en enkel brun saus. Hos oss er det ingenting som heter dumme spørsmål, understreker han.

Butikksjef Ervig Kjendalen påpeker samtidig at ferskvareavdelingen også satser på lærlinger innen matfaget.

– Vi tar mat på alvor. Akkurat nå har vi fire lærlinger her. Vi ønsker at unge skal se på dette som en god yrkesvei, legger hun til.

– Være stolte av å jobbe med mat?

– Akkurat.

Legger lista høyt

– Du trenger en skikkelig kniv og et solid grep, men aller viktigst er å vite hvor du skal skjære for å få de saftige, pene stykkene.

Kjøttansvarlig og assisterende ferskvaresjef, Richard Mortensen, er godt i gang med å dele et helt lam på arbeidsbenken sin. Stødige never sikrer at kundene snart kan velge i både lammelår, lammestek og lammekoteletter fra kjøttdisken en liten meter unna.

– Ferskere blir det nesten ikke?

– Det har du helt rett i. Råvarene kommer direkte til oss fra slakteren. Deretter skjærer vi ned kjøttet før vi legger det ut til kundene. Det er helt avgjørende for oss som legger lista så høyt på kvalitet, forklarer han.

Endel kunder etterspør også deler av dyr som vanligvis ikke får plass i kjøttdisken.

– Ta for eksempel dette, sier Mortensen og klapper på slagsiden av lammet han jobber med.

– Det er mange som liker å lage sin egen lammerull, og da er denne delen en utmerket start. Stadig flere har også begynt å lage egne pølser på kjøkkenet hjemme. Vi har råvarene. Bare spør oss, smiler han.

Ostedisk

Hvitost og brunost er gjengs pålegg i de aller fleste norske kjøleskap. Ost er imidlertid så mye, mye mer.

– Denne liker jeg veldig godt selv, sier Julie Dalheim ved den omfattende ostedisken til Meny Solsiden, og holder fram et prakteksemplar av en vellagret Maasdam.

Image with visual paralax effect

Her ser du Julie Dalheim med en stor Maasdam i hendene.

Hun kan også friste med syrlig Port Salut, kraftig Roquefort og kremet Chèvre. For å nevne bare et ørlite knippe av godsakene.

– Er man glad i ostefatet så har vi det desidert beste utvalget i Trondheim, forteller hun.

– Også fra lokale produsenter i Trøndelag?

– Absolutt. Gangstad Gårdsysteri som holder til på Inderøy, er et godt eksempel på en av våre lokale leverandører. Tingvoll Ost er et annet. Det skjer utrolig mye spennende produksjon av ost lokalt. Og dersom vi ikke har det i ostedisken vår, så er mulighetene gode for at vi kan skaffe det, legger Dalheim til.

Image with visual paralax effect

Hver eneste dag, året gjennom jobber denne gjengen med ett mål for øye: Å gjøre Meny Solsiden til den aller beste matbutikken i Trondheim. Fra venstre: Ansvarlig for frukt og grønt, Janne Johnsen, butikksjef Monica Ervig Kjendalen, assisterende butikksjef Sigbjørn Øien og ferskvaresjef Ståle Sandvik.