A European Requiem, for orkester, stort kor og solister er skrevet av skotske James MacMillan – av mange regnet som en vår tids store komponistprofiler (hovedbildet) Komponisten vil selv dirigere sitt rekviem  under åpningen av Olavsfestdagene, som i år har som tema «Forvandlingens tid».

Vinn et plukk&miks-kort med seks billetter til høstens konsertprogram

Entusiasmen til Birgit Hagerup Andersen, programkoordinator for TSO, er smittende over bordet i Olavshallen. Programmet for 2019/2020 er i all hovedsak spikret, og godtbitene er mange.

– Startskuddet for Olavsfestdagene er ikke av den lettbeinte sorten?

– Nei, det kan du godt si. Samtidig tar MacMillans Rekviem opp spørsmål som vi rett og slett bare må forholde oss til i dag. Hans musikk er sterkt åndelig i tillegg til at den har en klar politisk side.

Start med lyd

Har et samfunnsoppdrag

Programmet for sesongen 2019/20 spenner vidt og fargerikt. Etter sesongåpningen med Mahlers sjette symfoni går det slag i slag med blant annet Brahms, Sibelius, Schumann og  Strauss. Og da har vi bare skrapet i overflaten.

Du kan se hele programmet og sikre deg billetter her

– Hvilke kriterier ligger i bunn når dere jobber med programmene?

– Det er flere ting. Et moment som alltid ligger i bakhodet er at TSO har et viktig samfunnsoppdrag. Vi skal speile bredden innen klassisk musikk og opera, forklarer Andersen.

– Vi trekker linjene helt tilbake til barokken og tidligmusikken, da snakker vi tidlig 1600-tall og fram mot komponister som lever i samtiden. Det er en omfattende oppgave, men jeg mener at vi klarer å levere på oppdraget vårt, legger hun til.

Spennende program for 2019/2020: Birgit Hagerup Andersen, programkoordinator for TSO, og kommunikasjonssjef Nina Steen.

Wagner og dataspill

TSO tenker imidlertid også utradisjonelt. Da de inviterte til to konserter med filmmusikk tidligere i år, var det stappfullt i Olavshallen.

– Konsertene Fra Filmens Verden ble en skikkelig suksess. En virkelig heftig reise inn i kjent musikk fra det store lerretet, sier Andersen.

– Og dere traff målgrupper som kanskje ikke frekventerer Olavshallen så ofte?

– Helt klart, mener hun.

I oktober er det klart for to nye konserter over samme lest.

– We Come in Peace retter fokus på musikk fra film og dataspill som har science fiction som fellesnevner, forteller Andersen.

Tegn et konsertabonnement her

I mars neste år åpner Olavshallen dørene for TSOs store operasatsing Valkyrien av Richard Wagner.

– Det blir en storslått og påkostet oppsetning. Jeg kan love en begivenhet av de sjeldne.

Image with visual paralax effect

Sett av tid i mars 2020: Trondheim Symfoniorkester & Operas store operasatsing i år er Richard Wagners Valkyrien.

Et orkester i verdensklasse

Kommunikasjonssjef Nina Steen i TSO, mener programmet for 2019/2020 er knallsterkt. I likhet med kollegaen er hun opptatt av å understreke bredden i konsertvalget.

– I tillegg har jeg voldsomt lyst til å framsnakke kvaliteten på orkesteret vårt. Mange mener at Trondheim er en liten by i utkanten av Europa, og det er ikke usant, men utøverne og musikerne i TSO er håndplukket fra øverste hylle globalt. Det er kvalitet fra a til å. I tillegg har vi muskler til å hente inn store musikernavn fra hele verden som gjester og solister.

– Vi trenger med andre ord ikke ha mindreverdighetskomplekser hva angår klassisk musikk her i byen?

– Overhodet ikke. Og det oppdager de fort de som går på konsert med TSO for første gang, fastslår Steen.

Å sette på en CD eller streame musikk er noe de aller fleste av oss gjør jevnlig. Men det kan på ingen måte sammenlignes med den virkelige opplevelsen, mener hun.

– Å kjenne trykket og innlevelsen i Olavshallen når TSO er i full utfoldelse, begynner Steen.

Det lyner i øynene til kommunikasjonssjefen. Armene blir gestikulerende mens programkoordinator Andersen smiler over kaffekoppen ved siden av.

-…ja, det kan ikke sammenlignes med noe annet. Det må bare oppleves, avslutter hun.

Du kan se hele programmet og sikre deg billetter her