Den unge skipperen Amanda Hausken startet prosjektet i 2019 med sin tradisjonelle Åfjordsbåt. Nå har hun i tillegg skaffet en moderne tråler og ansatt skipperne Vladimir Voracek og Ronja Wester.

– Vi ønsker å formidle norsk sjøfartskultur og tradisjon på en levende måte, og ikke minst spre gleden av å være ute på sjøen, forteller Amanda Hausken entusiastisk.

Image with visual paralax effect

Vokst opp med båt

Hausken er vokst opp i en familie av fiskere, skipskapteiner og fergemannskap i generasjoner bakover. Hun flyttet til Trondheim for å studere, forelsket seg i en trønder og i byen Trondheim. Nå ønsker hun å dele sin kjærlighet til Trondheim og sjøen med andre. Amanda har mange års erfaring fra reiselivsbransjen og en sterk lidenskap for båter og naturopplevelser på sjøen. Målet er å skape uforglemmelige turopplevelser for store og små. For familier, skoleklasser, turister eller bedrifter –  alle er velkommen ombord.

Her kan du booke båttur på Trondheimsfjorden

– Vi tar imot gjester fra hele verden, og skaper autentiske opplevelser for alle som vil oppleve Trondheim fra fjorden. Våre turer tar dere med tilbake gjennom Trondheims historie på Nidelva. Vi opplever fargerike solnedganger på fjorden, eller jager nordlyset som lyser opp himmelen en mørk vinternatt. Vår misjon er å tilby den mest autentiske opplevelsen i byen, sier Amanda.

Båtene heter Ranja og Frøya

Nå har hun utvidet sitt lille «rederi» med ytterligere en båt:

– Ranja er en ny moderne og tråler. Stålbåten er en kontrast til den gamle tradisjonelle Åfjordbåten Frøya. Nå har vi to båter og tre skippere og kan drive året rundt, sier Amanda.

Vi går ombord i tråleren Ronja der skipper Vladimir Voracek har laget presskannekaffe i styrhuset.

– Da jeg kom til Trondheim fra Tsjekkia, tenkte jeg: Hvorfor er det så båter på fjorden? Da jeg fikk høre om Amanda og hennes prosjekt tenkte jeg at her må jeg bli med, for dette er hva Trondheim behøver, sier Vladimir mens han heller kaffe i termokoppene.

Begge båtene kan ta tolv personer hver. Trondheim by Boat har lagt opp forskjellige turer som gir ulike opplevelser: Sightseeing på Nidelva og Trondheimsfjorden, fisketurer, solnedgangsturer, skysservice, events, kombinasjonen båttur lunsj eller middag, charter og fjordightseeing.

Se fantastiske bilder fra båtturer på Trondheimsfjorden her 

– Alle båter har sin sjarm og skal oppleves på sin måte, sier Amanda.

Amanda har tidligere jobbet som guide i Trondheim, og har mye lokalhistorie å by på – også til Trondheimere.

Åfjordsbåten er bygget som en tradisjonell trøndersk ro- og seglbåt. I Åfjorden er det bygd slike båter fra 1700-tallet. Utover 1800-tallet og innpå 1900-tallet var den et vanlig syn på Trondheimsfjorden og på Nordmøre

– Jeg er glad i gamle trebåter og brukte fem måneder med kjærlighet og oppussing for å sette henne istand. Frøya er oppkalt etter den norøne kjærlighetsgudinnen, smiler Amanda.

Image with visual paralax effect

Frøya var starten på en spennende og lærerik reise gjennom nye farvann – også i næringslivet.

– Før var sjøen hovedveier, nå er det blitt en barriere. Det er fint å tegne opp veiene på fjorden igjen, sier Vladimir.

– Det er viktig for vår generasjon å finne tilbake tilknytning til havet langs norskekysten igjen. Det er noe jeg håper for framtida. Vi ønsker å skape arbeidsplasser for oss selv, og kunne ansette flere sier Amanda.

Det neste prosjektet til Trondheim by Boat er å elektrifisere Frøya:

– Slik kan vi representere teknologihovedstaden. Vi tenker innovasjon og vil være med i utviklingen og være først ute med elektrisk sightseeing. Det er viktige signaler om nytenkning for turistnæringen. Teknologien er tilgjengelig. Enhver bedrift må bidra til det grønne skiftet. Alle må være med om vi skal oppnå kravene til FNs klimapanel, mener Amanda.

Og for å understreke poenget seiler NTNUs forskningsprosjekt «robotbåten» med elektrisk motor stille forbi oss i Brattørabassenget.

– Det blir fint å kjøre turister i støyfrie og luktfrie båter når vi skal formidle Trondheims historie underveis. Det blir en bedre naturopplevelse når man hører bølger og måkeskrik, sier Amanda.

Image with visual paralax effect

Deler filosofi med Hurtigruta

– Hurtigruta er fortsatt en del av norsk historie med varetransport langs kysten, og er ikke bare et cruiseskip. Vi drømmer om få et samarbeid med Hurtigruta som også legger til ved Piren. Vi kan tilby sightseeing oppover Nidelva til Nidarosdomen til deres reisende, sier skipper Vladimir entusiastisk.

– Vi deler filosofi med Hurtigruta, binde Norge sammen den gamle sjøveien. Folk som reiser vinterstid vil også se og oppleve ting. Turismen har stor betydning for Trondheims næringsliv. Det ville sikret våre arbeidsplasser også på vinterstid. Hurtigruta er en erkenorsk stolthet det hadde vært en ære å få lov å jobbe med. Vintersightseeing på Nidelva med varm kakao er en nydelig vinteropplevelser, sier Amanda.

Begge oppfordrer de lokalbefolkningen til å bli med på «tokt» i Trondheimsfjorden:

– Folk som bor i byen kan ta med gjester ut på båttur. Det er beroligende å komme ut på sjøen i en stressende hverdag. Du kommer nærmere elementene, naturen og kanskje deg selv. Det er viktig for vår generasjon å finne tilbake tilknytningen til havet og kysten igjen, avslutter Amanda.

Her kan du booke båttur på Trondheimsfjorden