Foto: Øyvind Blomstereng

Drar du på restaurant og bestiller lutefisk før jul, må du gjerne ut med over 600 kroner. For mange kan det bli tøft for lommeboka i førjulsstria.

– Jeg tenkte at sånn trenger det slett ikke å være, sier Lars Laurentius Paulsen, sjefskokk ved Troll på Fosenkaia.

Nå kutter han prisene på den tradisjonelle julematen med 50 prosent i forhold til i fjor.

PS. Bestill og sikre deg bord nederst i saken

– I utgangspunktet tenkte vi å ta 529 kroner. Hos oss får du nå en solid porsjon lutefisk av ypperste kvalitet med alt som finnes av tilbehør til 264 kroner, forteller Paulsen.

– Det er lutefisk til folket?

Den erfarne kokken smiler godt i skjegget.

– Definitivt. Solid og smakelig tradisjonsmat som man kan unne seg med god samvittighet uten at det koster skjorta, understreker han.

Kortreist kvalitet fra Trøndelag

Kort fortalt er lutefisk tørrfisk av torsk eller andre arter som er utbløtt i vann, lutet og så vannet ut igjen. Hvorfor og når man begynte å behandle tørket fisk med lut vet man ikke helt sikkert, men det er en gammel tradisjon.

– Dette er lutefisk slik jeg mener den bør tilberedes, sier Paulsen og plasser en tallerken med godsakene på bordet på Troll.

– Denne fisken fikk jeg fra leverandøren min Grande på Ørlandet for bare noen timer siden. Det er ordentlig kortreist kvalitet fra Trøndelag. Bedre råvarer får du ikke, forklarer han.

Dugelige mengder med sprø bacon og baconfett serveres også til det delikate fiskekjøttet. I tillegg kommer selvsagt både lefse, ertestuing, brunost, sennep, poteter og godt med smør, legger han til.

– Lutefisk kan også være en geleaktig masse som disser på fatet?

– Da er den tilberedt helt feil. Den har blitt kokt i hjel, rett og slett. Fisken skal være litt fast slik at den flaker i pene stykker, forklarer han og drar en gaffel over fisken.

Her er det lite gelekonsistens å melde.

– Det finnes knapt herligere julemat, smiler han.

For de som absolutt ikke vil ha den lutede juledelikatessen kan kokken på Troll friste med masse annen tradisjonell julemat også.  Sjekk ut julebordsmenyen her.

Image with visual paralax effect

Går egne veier

På spørsmål om hvorfor prisen på lutefisk på restaurant har blitt så fryktelig stiv med årene, må han tenke seg om.

– Det er sammensatt. Dersom man tenker på råvarekostnadene isolert, så er er ikke lutefisk dyrere enn annen tradisjonell julekost som for eksempel ribbe eller pinnekjøtt. Det har vel etablert seg en tankegang i restaurantbransjen om at vi kan kjøre prisene i været på denne maten når kalenderen viser november og desember. Det er en trend vi er villige til å snu. Troll er ganske nye i markedet og vi må gjøre det lille ekstra for å ha fulle hus. Vi er ikke redde for å gå nye veier. Både når det gjelder restaurantdrift og måten vi tenker mat på.

Skikkelig mett

Og akkurat det tankesettet er i helt i tråd med Trolls grunnleggende ideologi – å lage tradisjonell mat på fandenivoldsk vis. Paulsen understreker imidlertid at selv om de halverer prisen på lutefisk før jul, så går det på ingen måte utover kvalitet og mengde.

– Da hadde vi aldri i verden gjort dette. Å gå på akkord med gjestenes matopplevelse er helt utelukket, fastslår han.

– Det er en solid porsjon på denne tallerkenen?

– Det er 800 gram fisk fra øverste hylle. I tillegg kommer bacon og alt av tilbehør, avslutter  Paulsen.

Gå til Troll restaurants hjemmesider