Trenger du et VPN?

sponset sak: Mange nordmenn benytter seg i dag av et VPN program. Er det derimot noe man virkelig trenger? Her kan du lese mer om hvorfor løsningen kan være en smart investering.

Før vi går videre er det greit med en rask forklaring av hva et VPN egentlig består av. VPN er en forkortet versjon av virtuelt privat nettverk. Det kan brukes som et program/applikasjon på ulike enheter, noe som inkluderer både mobiler, PC, routere og nettbrett. Enkelt forklart vil programmet kryptere og omdirigere nettrafikken din, noe som påvirker IP adressen.

IP adressen (Internet Protocol) er den virtuelle adressen til den som surfer på internettet. Den viser en rekke data, inkludert hvilken ISP man benytter (Internet Service Provider) og geografisk tilhørighet. Med et virtuelt privat nettverk kan du selv endre IP adressen til et annet land eller område, avhengig av hva VPN leverandøren tilbyr av servere. Trafikken vil da routes via et ekstra mellomledd (en server), som gjør at IP adressen endres.

Hva løsningen kan brukes til

Det er blitt relativt vanlig å bruke VPN for å omgå geosperrer for innhold. Det er noe man ofte ser med ulike tilbydere som Netflix, HBO, Prime Video etc. Ved å endre IP adressen vil det se ut som at man oppholder seg i et annet land, noe som gir tilgang på videoer, TV-serier og lignende som er sperret innad i Norge.

For det andre vil et VPN kunne gi økt sikkerhet når man surfer. All trafikken krypteres, gjerne med en 256-bit nøkkel. De fleste nettsider har allerede https kryptering, men det finnes fortsatt en del sider som mangler dette. En slik kryptering er også smart å bruke hvis man surfer på et åpent nettverk, noe man ofte finner på flyplasser, restauranter og andre offentlige steder.

Ulike nettsider og programmer vil ofte spore deg på nettet og analysere hva du foretar deg. I noen tilfeller er det også mulig for uvedkommende å “lytte” til hva man foretar seg på nett. Det gjelder særlig hvis man besøker en nettside som mangler https-kryptering. Dataene som samles inn brukes blant annet til å lage målrettede annonser som rettes mot deg når du besøker nye nettsider.

Sammenlign ulike pristilbud på VPN

Før du går til innkjøp av et VPN program vil det lønne seg å sammenligne priser og utvalg av servere. ITavisen.no testet virtuelle private nettverk for bruk i Norge, og her får man en enkel oversikt over prisingen og vilkår hos 5 leverandører. Det inkluderer hvor mange servere som følger med hver løsning og en test av hastighetene til hvert nettverk.

Når det kommer til prisingen av de ulike pakkene er det spesielt én ting man burde være oppmerksom på: Kostnaden (per måned). Den vil falle desto lenger abonnementet varer. Stifter du et abonnement med månedlig betaling vil du ofte betale x3 til x4 sammenlignet med en pakke på 24 måneder.

Hos noen VPN leverandører er det riktignok ikke mulig å betale for mer enn 6 til 12 måneder av gangen, mens andre tilbyr abonnementer med alt fra 24 til 36 måneders varighet.

Hvilket VPN det lønner seg å velge beror mye på hva du planlegger å bruke programmet til. Skal du streame video eller laste ned store mengder data bør du velge et program med kjappere overføringskapasitet. Hvis formålet kun er sporadisk bruk vil det holde med et billigere program. Det er mulig å skaffe et noenlunde stabilt VPN program for under 25 kroner per måned.

Kan påvirke hastigheten negativt

Som nevnt vil et VPN omdirigere trafikken via en ny server. Det fører til noe som kalles latency, som betyr at trafikken går saktere.

Forklart på en litt annen måte: 

Bruker du en server i Nord Amerika, men besøker en server i Europa så vil internettsignalet måtte sendes tusenvis av kilometer ekstra før du kan hente ut informasjonen du ønsker. Det gjør at overføringen går saktere. Hvor mye du taper i hastighet vil avhenge av avstanden signalet må reise, pluss hvor rask serveren er (samt ditt eget nett).

Av den grunn vil du kunne oppleve at for eksempel videostreaming begynner å hakke dersom nettet ditt ikke er raskt nok til å begynne med. Problemet med latency er mest utstrakt blant de som prøver å streame video eller innhold i 4K på TV’en i hjemmet.

Velge unik IP eller delt?

En annen faktor som spiller inn er hvorvidt du velger en delt server eller at du får tildelt en unik IP adresse av VPN selskapet. Den siste gruppen koster langt mer, men du slipper til gjengjeld at andre brukere spiser av datatrafikken.
Unike servere kan være en stor fordel hvis du vet akkurat hvilket land du ønsker å “surfe fra”, pluss hvis du har behov for rask og stabil overføring.

Mange brukere misbruker VPN servere for ulovlige aktiviteteter. Det kan skape problemer for andre som deler den samme serveren. Da spesielt i form av at man blokkeres fra ulike nettsider gjennom Cloudflare sperrer eller lignende. Denne typen problemer ser man oftest hos de VPN selskapene som tilbyr sterkt rabatterte priser.