Mathias Molvær, personlig trener ved Impulse Lerkendal, smiler godt oppe i andre etasje der Therese Gulliksen gjør seg klar til en ny serie med strake markløft. 

På stanga ligger 50 heftige kilo. Dette er den tyngste oppgaven så langt.  Da hun startet treningsopplegget ved Impulse for snart tre måneder siden, maktet hun 20 stakkarslige kilo. Det har rent mye svette siden da.

Therese stålsetter seg på stødige ben. Vektstanga går opp. Mathias starter å telle. To…tre…fire…fem.

På 10 deiser vektene i gulvet.

– Kjempebra, oppmuntrer han.

Therese gliser svett.

– Jeg hadde klart 55 også.

Treneren forstår.

– Det tviler jeg ikke på, Therese. Men husk hva vi snakket om. Dette er ikke en sprint, dette er langdistanse. Det er viktig å ha fokus på sluttmålet, instruerer han.

Image with visual paralax effect

Et livsstilsprosjekt

For mange som sliter med overvekt er det dessverre altfor ofte den samme gamle regla. Man begynner å trene eller tar fatt på en eller annen diett. I starten går det bra, noen av kiloene forsvinner. Dette var da ikke noe problem, er det lett å tenke. Jobben er gjort. Noen måneder senere er de tilbake til utgangspunktet. Like overvektige, men nå ofte med følelsen av å ha mislyktes på toppen av det hele.

– En usunn berg- og dalbane som er lett å havne i for de som sliter med vekta si. Man blir desillusjonert, føler at ingenting nytter. Det er denne typen skippertaksmentalitet vi på Impulse prøver å ta ordentlig tak i, understreker Molvær.

Gulliksen kjenner seg igjen i beskrivelsen.

– Jeg har vært der flere ganger selv, medgir hun.

– Har det personlige treningsopplegget her på Impulse endret noen av holdningene dine til trening og kosthold?

– Absolutt. Man får litt større perspektiv på det hele. Ser det større bildet, rett og slett, legger hun til.

Treneren hennes liker det han hører.

– Å trene godt og spise fornuftig, er selvfølgelig en viktig del av planen vi har satt opp sammen. Like avgjørende er det å innprente en livsstilsendring. Det er en lang prosess som fortsetter også etter at vi som personlige trenere ikke er der.  Som jeg sa til Therese tidligere – dette er ikke en sprint, men et livstilsssprosjekt, forklarer han.

Veier måltidene

Omelett, kylling med søt potet, og frukt. Det er ikke bare på Impulse at hun tar oppgaven på alvor. Kostholdsplanen overholdes hardt. 

– Jeg pleier å veie måltidene mine slik at jeg er sikker på at jeg er innenfor det daglige inntaket på 1600 kalorier.

– Høres drastisk ut?

– Neida, det er ikke noe problem. Jeg har innstillingen at når jeg først er med på et slikt opplegg, så skal det gjøres ordentlig, forklarer Therese og henter opp en app på telefonen sin.

LES MER OM THERESES KAMP MOT OVERVEKTEN: – Det handler om å gi blaffen i hva andre mener om kroppen min

– Med denne så er det enkelt å følge med. Nå er det viktig å understreke at jeg går ikke rundt og er sulten hele tiden. Det handler om planlegging.

– Det blir ikke rom for de store utskeielsene?

– Nei, og det er helt greit. Men jeg koser meg med maten min.

Bunaden

Siden hun startet på opplegget ved Impulse i januar, har pila på vektskåla beveget seg i riktig retning. Therese synes likevel at det går litt trått.

– Da jeg startet var jeg 118 kilo. Nå er jeg i underkant av 110. Jeg må innrømme at jeg håpet på litt mer, smiler hun.

Trener Molvær skjønner godt at hun er utålmodig.

– Det ligger helt enkelt i menneskers natur å ønske seg raske resultater. Men de kommer etter hvert. Det kan jeg garantere. Therese har nemlig ikke skippet mange treninger. Og kostholdsplanen vi har utarbeidet, har hun fulgt nådeløst, sier han.

Selv om vektreduksjonen ikke har vært voldsom ennå, så har hun følt effektene av treningen på andre måter.

– Arbeidsklærne mine har blitt romsligere. Og jeg har et par jeans som jeg kommer meg inn i for første gang på flere år. Det aller beste er likevel at jeg har langt mer ork og overskudd nå enn tidligere. Det er deilig å kjenne på at fett har blitt til muskler og energi, sier hun.

– Du merker framgang?

– Jeg gjør det, fastslår hun.

Datoen 17. mai er sirklet rundt i kalenderen hennes.

– Det er et helt konkret mål jeg har. Jeg har en flott bunad som jeg ikke har brukt på veldig, veldig lenge. Den skal passe på nasjonaldagen.

Bena er litt gele.

Strake markløft, benkpress og nedtrekk er unnagjort. Svetten driver fra panna, men smilet er på plass.

– Er det øvelser du gruer deg til når du kjører gjennom programmet ditt?

– Vel, det er noen maskiner som er tøffe for lår- og leggmuskulaturen. Bena er litt gele etterpå, ler hun.

No pain, no gain.

– Det skal gjøre litt vondt.