– For oss her oppe på Sverresborg er vinterferien ekstra spesiell. Det er et lite vindu der barn og voksne sammen kan oppleve hvordan byen vår så ut i gamle dager.

Det forteller markeds- og arrangementskoordinator Randi Spangrud engasjert over bordet inne i kafeen Borgstua.

I tillegg til de faste utstillingene og programmene, så skjer det ekstra mye spennende på Sverresborg i slutten av februar.

Les mer om vinteraktivitetene her

Sverresborg har alt

Det er en ganske rolig onsdag formiddag før vinterferien starter. En gjeng smårollinger fra en barnehage er på ekskursjon. Ved bordene inntar gjestene kaffe med noe godt til. Senere er det både lunsj og middag å få.

Selbu smørbrød med lokal ost, og lun leverpostei med bacon fra Meråker er noen av godsakene som Emilia Viktoria Skog og Stine Sofie Hoem kan friste med fra kjøkkenet til Borgstua. I tillegg er det selvsagt egen barnemeny.

– Borgstua er nå sertifisert av ERG «European Region of Gastronomy». Det vil si at vi fokuserer på lokalprodusert mat og drikke hele veien fra jord til bord, forteller Spangrud.

Uten mat og drikke, duger helten ikke: Emilia Viktoria Skog og Stine Sofie Hoem i Borgstua tilbyr lokalprodusert mat og drikke. Eller bare en kopp kaffe eller kakao.
Bare kom og spør: Serviceleder Tonje Marie Wæraas bemanner åpningsarealene og butikken. Her sammen med Randi Spangrud.

Eventyrlig lavvo

– Dette er byens beste akebakke, og de minste får selvsagt låne brett av oss smiler Spangrud og myser opp mot de gamle husene oppe på skråningen over hovedbygningen. 

En liten skokk med unger har nettopp satt utfor på akebrettene sine. Farten er heftig gjennom snøen. Det hyles og flires. 

– Det var en gang et troll som bodde under ei bru, begynner museumspedagog Christina Søhol med stor innlevelse inne i den nye lavvoen om er satt opp nedenfor. 

Det spraker godt og varmt i bålpanna i midten. Langs veggene er det innredet med benker og skinnfeller. 

I vinterferien blir det eventyrfortelling og spenning her hver dag fra klokka 11 i perioden 23. til 26. februar.

– Jeg gleder meg til å treffe både små og store i ferien. Jeg kan både Bukkene Bruse og mange, mange andre eventyr, lover Søhol.

Populær akebakke. Og du får låne akebrett av museet.
Image with visual paralax effect

Trollpedagog. Museumspedagog Christina Søhol inviterer inn til fortellinger om tusser og troll i lavvoen i vinterferien.

Bli med til Trollskogen

…Ni år gamle Lina har det vanskelig hjemme – mamma og pappa krangler og vil ikke fortelle henne hva som er galt. En dag rømmer hun hjemmefra og ender opp i den mystiske Trollskogen…

Dette er bakteppet til forestillingen «Lina alene» som spilles i Skogheim forsamlingshus, inne på museumsområdet. Det blir to forestillinger hver dag klokken 12 og 14 i perioden 23. til 26. februar.

– Det er Teatertrubadurene som står bak forestillingen. De kaller det en folkemusikal for hele familien, forklarer Spangrud som legger til at det lønner seg å komme 10-15 minutter før start.

– Dette blir en skikkelig spennende opplevelse for både barn og voksne, smiler hun.

Mystisk. Teatertrubadurene står bak «Lina Alene» som spilles i Skogheim forsamlingshus, inne på museumsområdet.

Tjenestepiken til Adolf Øien

Det er ikke feil å påstå at rekonstruksjonen av Adolf Øiens leilighet er en av museets juveler. Øien var på midten av 1800-tallet en av byens mest vellykkede og innflytelsesrike  forretningsmenn, og det bærer leiligheten tydelig preg av. 

– Å vandre gjennom stuene og spisesalene tar deg tilbake til en svunnen, annerledes tid, smiler museumspedagog Trine Elise Gjermstad, for anledningen ikledd tidskorrekt tjenestepikeuniform.

Hun legger også vekt på den enorme detaljrikdommen i herskapsleilighet.

– Her er det mange besøkende som tilbringer mye tid, sier hun.

Tjenestepike hos Adolf Øien. Museumspedagog Trine Elise Gjermstad.

Kulturhistorisk skatt 

For mange trondhjemmere er navnet Schrøder ensbetydende med fotografi. I en av de nyeste utstillingene på Sverresborg kan besøkende oppleve fotografens butikk, atelier og ikke minst den enorme bildesamlingen fra fotograf Schrøders arkiv.

– Sverresborg Trøndelag folkemuseum har ansvar for bevaring, forvaltning og formidling av arkivet. I alt teller samlingen om lag 5 000 000 foto og negativer, inkludert glassplater, forteller Spangrud.

Deler av denne kan bivånes digitalt på tre store skjermer. 

– En kulturhistorisk skatt av de sjeldne, legger hun til.

Fra Schrøders atelier. Her kan du og familien ta en skikkelig gammeldags selfie.

Et skikkelig raritetskabinett

Å beskrive Sverresborg Folkemuseum er umulig – det er noe som bare må oppleves. 

– Hovedutstillingen vår «Livsbilder» er en av de mest populære, både for barn og voksne, sier Spangrud.

Utstillingen «Bevare meg vel» er et raritetskabinett utenom det vanlige. 

Uvanlig inventar. Et møbelsett av utstoppede elgføtter fra utstillingen «Bevare meg vel».

Her kan du se alt fra smykker av ekte menneskehår og uåpnede vinflasker fra tyskernes opphold på Sverresborg under krigen, til møbelsett av utstoppede elgføtter og en brudekjole av fallskjermsilke.

– Denne utstillingen skal vi skifte ut i løpet av året, så vinterferien er en utmerket uke å oppleve den, avslutter hun.