– Huset er for mange en godt skjult hemmelighet. Det vil vi gjøre noe med, smiler Kjetil Solheim, butikksjef for 4Sound som holder til i første etasje.

Opp gjennom etasjene finner du alt fra musikkskole og studioer, hjelp til å søke prosjektstøtte, management og booking, dansestudio og NTNUs utdannelse i musikkteknologi.

Og det er bare et knippe av mulighetene som finnes i huset og som har fått det passende navnet Stjerneveien.

– Gjennom årene har vi samlet en hel rekke ledende virksomheter innen musikk og kultur under samme tak her i Fjordgata 1. Aktører som trekker i samme retning, understreker han.

– Vi snakker synergier?

– Helt klart. Kunnskap, kompetanse og entusiasme i herlig forening på tvers av alle sjangre og uttrykk, smiler Solheim.

– Hvorfor navnet Stjerneveien?

– Ah, det har en enkel forklaring. Det er inspirert av Stargate som har vist at det går an å lykkes med musikk på internasjonalt nivå selv om en kommer fra «lille» Trondheim. Ta deg en tur oppover i etasjene og bank på noen dører, oppfordrer Solheim.

Image with visual paralax effect

Første etasje: 4Sound – Markedsleder på lyd

– Vi har vel holdt hus her i snart 11 år nå. En helt perfekt lokasjon for oss, forteller Solheim foran en veritabel vegg av gitarer innerst i lokalene.

Prisklassene varierer heftig – fra enkle modeller i økonomiklassen til instrumenter mest forbeholdt de med ekstra dype lommebøker.

– Det er viktig for oss å  kunne betjene hele spekteret av kunder. Både de som jammer på gutterommet og de som har scenen som arbeidsplass, forklarer Solheim.

Utvalget omfatter også andre strenginstrumenter, analoge og digitale trommer, og tangenter. I tillegg har 4Sound solid kompetanse innen lydproduksjon og tilhørende utstyr.

– Et mekka for de som er lidenskapelig opptatt av musikk dette?

Butikksjefen ler bekreftende.

– Ja, og det gjelder for hele huset.

www.4sound.no/

Gårdeieren: – Utrolig kule folk som jobber her

– Stjerneveien er helt unik. Jeg er kjempeglad for å ha så mange gode og spennende leietakere samlet under ett og samme tak. Det er utrolig kule folk som jobber her.

Det sier Maria Rydning, daglig leder i Rydning Holding som eier det drøyt 5000 kvadratmeter store bygget i Fjordgata 1.

– Jeg vil gjerne trekke fram det gode samarbeidet vi har med leietakerne våre. Det er de som har satt standarden, legger hun til.

Rydning Holding har den siste tiden også gjort omfattende forbedringer i bygningmassen. Blant annet er utsiden renovert. I tillegg har det kommet opp nye skilt og belysning som viser at det er nettopp her Stjerneveien holder hus.

Rydning Holding er morselskap i et konsern som utvikler, eier og forvalter eiendommer og er også hovedaksjonær i Bonitas Eiendomsforvaltning AS.

www.rydningholding.no

Andre etasje: Polar Artist AS – Booking og management

– Dette kartet er kjekt å ha når vi sender artistene våre ut på oppdrag og turne, smiler Markus Sletten i Polar Artist, og kikker opp på et voksent kart over Europa foran skrivebordet.

Bookingbyrået som i dag teller fem ansatte, har drevet på siden 2007. De siste årene har de holdt hus i Stjerneveien.

Og lista over artister og musikere som er tilknyttet Polar Artist er like imponerende som den er lang – fra Ida Jenshus og Johndoe til Spidergawd og The Fjords.

– Vi jobber primært med booking, management og turneproduksjon, legger Fabian Egge til.

Polar Artist er i dag et av de ledende bookingbyråene i Midt-Norge.

– Stjerneveien er en god base å jobbe fra?

– Absolutt. Midt i byen og midt i Norge, understreker de to.

www.polarartist.no

Stein Anders Lien: – Instrumentmaker

Dersom du har et blåseinstrument som trenger en overhaling eller en reparasjon, er Stein Anders Lien definitivt mannen å gå til.

– Jeg har holdt på innen faget siden 1989. Det har blitt noen instrumenter gjennom årene, smiler Lien over arbeidsbenken inne i verkstedet.

– Hvem er de vanligste kundene?

– Vel, spennet er stort. Alt fra de som spiller i korps til jazzmusikere og symfoniorkester, forklarer han.

Image with visual paralax effect

Og instrumentene som kommer inn til verkstedet befinner seg i alle prisklasser.

– Det mest eksklusive som kommer på arbeidsbenken min er nok fløyter med prislapp på mer enn en kvart million. Denne jobben blir aldri kjedelig, understreker den erfarne instrumentmakeren.

www.instrumentmaker.no

BertaSofie Konsertdesign: Designer musikkopplevelser

– Jeg jobber med det jeg kaller konsertdesign – å skape gode konserter med en målrettet og bevisst metode, ikke bare overlate det til tilfeldighetene, forteller Kaja Marie Berta Sofie Løvdal i BertaSofie Konsertdesign.

Når det gjelder musikk så er øret det viktigste sanseorganet vårt. Men samtidig er det sant at de virkelig store konsertopplevelsene har en visuell komponent.

– Jeg lærer sangere, musikere og artister hvordan de kan levere «det lille ekstra» på scenen gjennom hvordan de bruker kroppsspråk, ansiktsuttrykk, blikkontakt og posisjonering. Å få med seg publikum, rett og slett, sier hun.

– Du er en regissør for musikere?

– Ja. Skape konserter som gir publikum en best mulig opplevelse. Da snakker vi alt fra rekkefølge på låter og overganger til hvordan prate med publikum og avslutninger, legger Løvdal til.

www.bertasofie.no

Tempo: – holder rytmen og utvikler kompetansen

– Tempo er et medlemsbasert kompetansesenter for det rytmiske musikkmiljøet i Midt-Norge og jobber for å bedre rammebetingelser for miljøet. Dette gjøres gjennom kurs, workshops, rådgivning og ved å gjøre tilgjengelig informasjon om musikkfeltet, sier daglig leder, Are Bergerud.

Tempo er idag en viktig aktør for samspill og kompetanseheving innen musikkfeltet. Tempo står også bak større prosjekter, som for eksempel Trondheim Song:Expo – en av verdens største låtskriversamlinger.

– Siden etableringen i 1999 har vi opparbeidet oss en medlemsbase på over 600 medlemmer fra alle ledd i musikkbransjen, arrangert over 200 kurs og seminarer, og er delaktig i store musikkarrangement som bl.a. Pstereo, Trondheim Calling Live, Trondheim Calling Song:Expo og By:Larm, legger han til.

www.tmpo.no

Dsign Music: – Kaprer verden fra Trondheim

Låta «Vente Pa’ Ca» av Ricky Martin, toppet i 2016 hit-listene i Argentina, Chile, Colombia. Ecuador, Guatemala, Mexico, Panama, Venezuela og Sør-Korea.

Videoen har per i dag over 1,3 milliarder (ja du leste riktig), visninger på YouTube.

– Den sangen ble skrevet og produsert i studioet vårt rett ved siden av her, smiler CEO Robin Jenssen som grunnla Dsign Music i 2005 sammen med Ronny Svendsen, Nermin Harambasic og Anne Judith Stokke Wik.

Ikke verst for en relativt liten musikkaktør med hovedbase i Trondheim og Stjerneveien.

– Hva har dere gjort riktig for å nå der dere er i dag?

De fire kikker på hverandre:

– Jeg tror det er umulig å peke på én ting, men målrettet jobbing og ekstremt fokus på å lage den skikkelig gode låten er definitivt avgjørende faktorer, mener Svendsen.

Stokke Wik og Harambasic er enige.

– Rett timing, kjenne markedene og ikke minst lage veldig mye musikk. Alt henger sammen, understreker de to.

I starten hadde Dsign Music fokus på det norske markedet, men fant etter hvert ut at det ble for lite. Det internasjonale gjennombruddet fikk de i 2008 i Sør-Korea med gruppa Girl’s Generation. Siden har snøballen bare rullet seg større og større.

– Vi har 32 #1 plasseringer på forskjellige US Billboard Charts, og solgt mer enn 20 millioner fysiske plater, forteller Jenssen.

– Men dere er sultne på mer suksess?

– Alltid, fastslår de fire.

www.dsignmusic.com/

Muno: Norges største private musikkskole

– Formålet vårt er å forsterke mennesker gjennom musikk, og vi er veldig glade for å være en del av bygget hvor det foregår så mye bra, sier Jon Torger Aabakken, administrerende direktør Musikkundervisningen Norge AS (Muno).

Muno har over 1600 elever – både barn, ungdom og voksne – på landsbasis. Drøyt 100 har adresse Stjerneveien.

– Vi har 12 lærere her i Stjerneveien som underviser i blant annet gitar, bass, piano, sang og trommer. Hos oss kan du lære å spille et instrument sammen med profesjonelle musikere, påpeker Aabakken.

Han understreker at inngangterskelen er lav, men mulighetene store for elever hos Muno.

– Vi samarbeider med studioer, musikkprodusenter, labels og managere, samt flere av Europas beste institusjoner for høyere utdannelse innen musikk, understreker han.

www.muno.no

Musikkstudioer: Voldsom kreativitet

Flere produsenter og låtskrivere har studio i Stjerneveien.

– Jeg jobber med musikkproduksjon og komposisjon, sier Erlend Elvesveen som har spilt og skrevet med bandene Bendik og The Fjords. Han jobber nå med sitt nye band Naoko.

Elvesveen har også skrevet musikk til filmene «Nordfor Sola» som har vunnet over 50 priser på ulike filmfestivaler, og «Bjørnøya» som gikk på norske kinoer. Har også samarbeidet med den koreanske supergruppa Twice.

I samme etasje arbeider også Magnus Børmark. Et navn som bør være kjent for de som følger norsk musikk.

– Jeg har et musikklaboratorium i Stjerneveien der jeg lager musikk til Gåte, 22, teater og film, forklarer han.

Ion music er navnet på Tomas Nerbø Smågesjøs studio. Han har tidligere produsert navn som Gabrielle og Nabiah, og jobber nå med EDM/elektronika bandet Untzheimer.

– Unztheimer remixer andre artister for tiden og en ny singel kommer snart ut, forteller Smågesjø.

Mats Koray Genc driver Genc Media AS, og har likhet med de andre produsentene lang fartstid.

– Jeg er låtskriver og produsent og har jobbet med blant annet Blas Canto, Nabiha, Faustix, Pegboard Nerds, Alexander Brown og Jack Savoretti. I tillegg jobber jeg en del i samarbeid med Dsign, sier han.

Tredje etasje: NTNU Musikkteknologi – En sterk utdannelse

Hva er et musikkinstrument? Er det gitaren du holder i hånden eller stemmebåndene som vibrerer i halsen? Kanskje er det også mikrofonen og effektpedalene, mikseren, forsterkeren og høyttalerne? Er ikke til og med datamaskinen et instrument, der lyden kan formes og forvrenges av ulike dataprogrammer?

Det er spørsmål som studiet i musikkteknologi stiller på hjemmesiden sin.

Utdanningen henvender seg mot de som er opptatt av hele prosessen fra lyden skapes til den når øret til lytteren.
Bachelorstudiet gir innsikt i hvert ledd i kjeden og viser hvordan du kan arbeide kreativt med teknologi i musikkens tjeneste.

www.ntnu.no/studier/bmust

Fjerde etasje: UKM – Skaper morgendagens stjerner og kulturutøvere.

Karpe Diem, Hanne Hukkelberg, Aurora, Odd Nordstoga, Sigrid og musikere i Highasakite og Jaga Jazzist.
Kjente navn alle sammen. Musikken er kanskje vidt forskjellig, men felles er at alle tok det første steget i karrieren gjennom UKM (Ung Kultur Møtes).

– En mulighetenes arena dette?

– Helt klart. Siden vi startet i 1987 så har vi fungert som et springbrett for en hel rekke ungdommer, musikere og artister. Det er vi litt stolte av, smiler Torstein Siegel, daglig leder for UKM Norge som har hovedkontor i Trondheim og Stjerneveien.

Kort fortalt er UKM en offentlig satsing på ungdom mellom 13 og 20 år, der deltagerne kan vise hva de kan innen musikk, teater, dans, film, arrangering, journalistikk, samt visuelle uttrykk som bilde og skulptur.
Mønstringen skjer i tre trinn: kommune, fylke og UKM-festivalen som blir organisert av UKM Norge, og holdes årlig i Trondheim i slutten av juni.

– Og Stjerneveien er et helt utmerket sted å ha base i, understreker Siegel.

www.ukm.no

Norsk kulturskoleråd: – Landsdekkende samarbeid

– Norsk kulturskoleråd er en nasjonal medlems- og interesseorganisasjon for kommuner som driver og eier kommunale kulturskoler. I dag har kulturskolerådet 410 kommuner som medlemmer, forteller Egil Hofsli, kommunikasjonssjef i Norsk kulturskoleråd.

Kulturskolerådet leier ut deler av fjerde etasje til to andre organisasjoner, UKM Norge og Norges Musikkorps Forbund.

– Alle de tre organisasjonene i fjerde etasje arbeider til beste for barn og ungdom og trekker derfor veksler på å ha et kontorfellesskap i Stjerneveien. Stjerneveien blir derfor en god arena for samarbeid og dialog, noe som kommer unge kulturutøvere landet rundt til gode, legger Hofsli til.

www.kulturskoleradet.no

Femte etasje: Let’s Dance – Ren danseglede

– Du danser nesten på taket av byen her inne, smiler Berit F. Moen mens hun beveger seg lett over parketten i det største av de tre dansestudioene til Let’s Dance helt øverst i Stjerneveien.

– Fantastisk utsikt, ikke sant, sier hun mens hun tøyer ut ved glassveggene som åpner opp mot Solsiden og Nidelva noen steinkast unna.

Let’s Dance har i dag omlag 550 elever. Den yngste kun tre år, den eldste 65.

– Såpass. Alder er ingen hindring her med andre ord?

– Overhode ikke. Det handler om danseglede, rett og slett. Bevegelse og følelsen av mestring, understreker Moen som etablerte Let’s Dance allerede i 1990.

– Da hadde vi et knøttlite lokale i Jomfrugata. Vi har flyttet endel ganger gjennom årene etter hvert som det har blitt flere og flere elever, forklarer hun.

– Dere trives?

– Absolutt, legger hun til.

Ballett, moderne dans og hip hop er noen av disiplinene som elevene kan utfolde seg i hos Let’s Dance.

– Vi har fått til et helt fantastisk dansemiljø her. Jeg har rett og slett verdens beste jobb, smiler danserinnen.

www.letsdance.no

Image with visual paralax effect