– St. Hans-feiring er en urgammel tradisjon i Norge, en viktig markering vi kan finne spor av helt tilbake til steinalderen, forteller Terje Bratberg, kulturhistoriker ved Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.

Lørdag 23.juni er det nok en gang klart for St.hansfest på utendørsmuseet.

På programmet står tradisjonelle leker, sanger, båltenning og en rekke andre aktiviteter for små og store.

En familiedag der det er åpent for alle.

Solsnu og folkefest

– Målsetningen vår i år er at vi skal ta tilbake den tradisjonelle St. Hans-feiringen, slik mange husker den på femti-og sekstitallet, forteller Line Volden, markedsansvarlig på Sverresborg Trøndelag Folkemuseum.

Dermed er det duket for sekkeløp, båltenning, pølsegrilling, allsang og folkedans.

Og i byavdelingen kan du prøve deg på å sette hale på grisen eller gå på stylter.

Har du ennå ikke prøvd å gå på stylter? I byavdelingen på Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum har de mange par til utlån.
Sverresborg Folkemuseum har egne guider som lærer deg den gamle selskapsleken «Å sette hale på grisen».

På gården Nesset blir det veteranbiler, stasjonære motorer, båtmotorer, veterantraktorer og motorsager som står i fokus.

– Vi har en helt nyrestaurert Lokomobil fra 1901 og andre stasjonære motorer av god, gammel årgang som jeg tror vil bli et populært innslag, og selvfølgelig kommer også traktoren Gråtass, lover Volden.

De minste kan også være med på mating av dyrene, oppleve vandreteater, binde sin egen blomsterkrans og bli med på Birkebeinerleir oppe ved Kong Sverres borg.

– St. Hans skal være barnas dag, legger Line Volden til.

Hun viser til det mangfoldige familieprogrammet som kan oppleves på muset i hele sommer.

– Dette er aktiviteter vi har i hele sommer, og alle små og store eventyrlystne er velkommen! inviterer Line.

Venneforening og samhold

En av de som har mange minner nettopp fra St. Hansfeiring på Sverresborg er Bjørg Sliper (93), som er litt av en veteran å regne.

Sammen med sine gode museumsvenner i Sverresborgs Venneforening har hun i flere tiår lagt ned utallige timer med frivillig arbeid på museet.

– Det er bare hyggelig å kunne være til nytte for museet, og gjennom Venneforeningen har vi har vi alle fått mange nye venner. Jeg har ikke ord for hvor mye det har betydd, forteller Bjørg.

Bjørg Sliper (93) er en av veteranene i Sverresborg Venneforening. Her sammen med Elin Kirksæther og Marit Herrem.

Mellom 20-30 St. Hansaftener på museet har det blitt gjennom et langt liv, kan Bjørg fortelle.

– St. Hans var alltid en stor opplevelse det, da var det binding av blomsterkranser, dans og båltenning  – og alle var samlet, forteller Bjørg.

Elin Kirksæther har også mange minner fra det som var et virkelig høydepunkt og en stor fest.

Hva er det du husker best?

– Hverdagsbunad og håp om sol, og masse folk! kommer det lynraskt med et smil.

Solsnu og folkefest

Sverresborg Trøndelag Folkemuseum har gjennom sin lange historie hatt ulike arrangementer rundt St. Hans-feiringen, men ikke alle har handlet om det som ifølge historiker Bratberg er hele poenget med den urgamle tradisjonen: å feire at sola snur.

Men hvorfor skal vi feire at det går mot mørkere tider?

– Solsnu-festen har vært en helt vesentlig del av vår kulturhistorie, og en stor begivenhet i forbindelse med overgangen til vintertid. De måtte markere denne dagen, for de fikk ikke sola tilbake hvis de ikke feiret den, forteller Bratberg.

Image with visual paralax effect

Volden og de andre i staben er i full gang med å forberede årets St. Hans-feiring og sørge for at den blir i tråd med de gamle skikkene.

Og lage en skikkelig folkefest.

Hvorfor er dette så viktig?

– Tendensen idag er at vi holder på å glemme våre egne tradisjoner, og tar i stedet opp de amerikanske tradisjonene som for eksempel Halloween og Valentines Day, mener Bratberg.

I følge markedsansvarlig Line Volden er derfor årets St. Hans-feiring en understreking av det museumsarbeidet som gjøres for å øke bevisstheten og kunnskapen om vår egen kulturhistorie.

– Som kulturhistorisk museum er det vår jobb å ta vare på de norske tradisjonene, og her på Sverresborg har vi den beste rammen for å skape en skikkelig midtsommerfest, avslutter hun.

Folkedans, allsang og musikk må det være på en vellykket og tradisjonsrik St.Hans-feiring.