Slik sikrer du anonymiteten din på nett

sponset sak: Identitetstyveri, svindel, hacking og utpressing – det er mange grunner til hvorfor du bør sikre din anonymitet på nett.

I tillegg til nettsvindel, blir informasjonen din sporet og brukt av tredjeparter. Det gjør det mulig for markedsførere å vise deg målrettet reklame og manipulere deg til å kjøpe noe du ellers ikke hadde brukt penger på.

Ønsker du å skjule deg på nett for å unngå alt dette? Les videre for å vite nøyaktig hvordan du kan bli anonym og beskytte ditt personvern.

Beskytt dine elektroniske fotspor

Vi legger fra oss mange elektroniske spor på nett hver eneste dag. Vi logger inn i nettbanken, sjekker eposten, kommenterer på statusen til vennene våre på Facebook, laster opp et bilde av lunsjen din på Instagram og kikker litt i nettbutikker. Alt det kan du ha gjort mens du har drukket en kopp kaffe. Bare tenk på hvor mange spor som ligger igjen etter deg i løpet av en dag eller måned.

Anonymitet på åpne nettverk

Vi anbefaler at du tenker deg om to ganger før du logger deg inn på åpne nettverk, for eksempel på en café eller på en flyplass. All datatrafikken din ligger åpen for andre på samme nett. Det betyr at hackere kan få tilgang til dine opplysninger ganske så enkelt. Svindlere kan også angripe deg for å få tilgang til bedrifter som du er bruker hos eller ansatt hos.

Hvilke opplysninger om deg ligger åpent på nett?

Det første du bør tenke over er hva du legger ut på nett. Ta et kjapt Google-søk for å se hva som kommer opp – hvor anonym er du egentlig? Hva kan en mulig arbeidsgiver se om de søker deg opp? Hvilke bilder har du delt offentlig? Husk også på at opplysningene dine kan bli brukt til svindel og identitetstyveri. Jo mindre svindlere vet om deg, desto tryggere er du. Informasjon som alder og kjønn kan virke uskyldig, men opplysningene er mye verdt for markedsførere.

Surf anonymt på nett

Det andre du bør tenke over er hvor anonym surfingen din er på nett. Ulike nettsteder kan også spore deg og overvåke aktiviteten din på nett. Disse opplysningene brukes for å levere målrettet reklame og manipulere deg til å kjøpe. For eksempel, kanskje søker du opp informasjon på søkemotorer om hvilket telt som er best i test. Dette kan brukes av annonsører for å vise deg reklamer for telt.

Mange irriterer seg over disse reklamene og ønsker ikke å bli sporet. Det kan være vanskelig å ikke bli sporet i det hele tatt, men du kan ta grep for å begrense sporingen. Du må bare være obs på at enkelte funksjoner ikke fungerer ordentlig. Du kan for eksempel ikke be ulike nettsteder om å huske innloggingsdetaljene dine, slik at du blir automatisk logget inn når du besøker det aktuelle nettstedet.

Du kan for eksempel reservere deg mot målrettet reklame hos Google og Facebook. De fleste nettlesere tilbyr privat surfing. Du kan også slette informasjonskapslene i nettleseren din ved jevne mellom. En annen mulighet er å bruke verktøy og tjenester som gjør deg anonym på nett. Disse er svært populære blant dem som er opptatt av å ivareta personvern på nett.

Hvordan surfe anonymt

Det finnes verktøy og tjenester som kan hjelpe deg med å surfe anonymt på nett. Mange av dem kan brukes til å surfe trygt på åpne nettverk. VPN-tjenester et slikt virkemiddel. Det opprettes en kryptert tunnel hvor du sender all dataen din gjennom. Ingen kan se hvor du surfer fra, eller hva du gjør på nett. Det er imidlertid svært viktig å velge en pålitelig VPN-tilbyder for å få maksimal sikkerhet. Les mer om hvordan VPN fungerer på vpnportalen.no.

Det finnes også anonyme nettverk som TOR, The Onion Router. IP-addressen din blir fjernet og ingen kan se hva du søker på. TOR anses for å være en veldig trygg løsning, selv om det finnes en liten risiko for at små biter av informasjon kommer på avveie. Ulempen ved slike nettverk er at de ofte er ganske trege, noe som gjør det vanskelig å strømme, surfe og game. Det kan også være komplisert å installere nettverket.

Du kommer langt med sunt nettvett

Sist, men ikke minst, så kommer du langt med sunt nettvett. Ikke last ned programmer som du ikke kjenner til. Ikke send penger til noen du aldri har truffet før. Ikke del sensitive opplysninger. Gjør litt research om apper du laster ned. Det dukker opp stadig nye svindelforsøk, og det kan være smart å følge med i nyhetene for å unngå å falle for dem.