Alle foto: Sven-Erik Knoff

Det sier kafeansvarlig Hilde Hestnes ved Kafe To Tårn, og kikker ut over de lyse, moderne lokalene. Det byhistoriske suset er absolutt tilstede i bygget som er nærmeste nabo til Nidarosdomen.

Bestill lunsj her

– De opprinnelig verkstedene til steinhuggerne som restaurerte og vedlikeholdt Nidarosdomen lå her før. Jeg tror ikke jeg overdriver veldig når jeg påstår at vi har en av Trondheims mest unike beliggenheter, smiler daglig leder ved Kafe To Tårn, Torill Mordal.

Image with visual paralax effect

Likevel er stedet en litt gjemt perle for endel trondhjemmere.

– Her er det både hjerterom og plass til flere. Jeg liker å si at vi er et pusterom på kanten av elveslynga og midtbyen. Et sted der du kan senke skuldrene og spise godt sammen med venner, legger hun til.

Klikk her og sjekk ut menyen:

Sterke tradisjoner

Selv om det er slutten av oktober og det begynner å tynnes i rekkene av turister ute på Vestfrontplassen, er det fremdeles et tilsig av tilreisende som vil ta Norges nasjonalhelligdom i nærmere øyesyn. «Wunderbar», «Beautiful» og «Magnifique» – de gode adjektivene sitter løst på mange språk.

Image with visual paralax effect

– Utenlandske gjester utgjør brorparten av kundene våre fra mai til september. Da er det fullt kjør hver dag. Samtidig har vi lyst til at flere skal få oppleve de flotte lokalene også resten av året, forklarer Mordal.

På veggene bak henne henger steinavstøpninger av detaljer fra fasadene til Nidarosdomen. Deler av den gamle takkonstruksjonen, fra tiden da hammer og meisel var gjengs arbeidsverktøy på stedet, er også tatt vare på.

– Fortid og nåtid i skjønn forening?

Mordal smiler over kaffekoppen.

– Helt klart. Vi har tatt med oss historien inn på kjøkkenet vårt også. Et godt eksempel er Steinhuggerbrødet. Det er tuftet på tradisjonene som sitter i veggene, nemlig ordentlig håndverk, fastslår hun.

Trøndersk forankring

Det er den tradisjonsrike og kortreiste maten som står i fokus hos Kafe To Tårn. Ta for eksempel Pilegrimsuppen – en hjemmelaget kjøttsuppe fundert i sterke lokale mattradisjoner med storfekjøtt og rotgrønnsaker fra trønderske produsenter.

– Den er det mange stamgjester som bestiller gang på gang. Du kan gjerne si at det er en tallerken som representerer en rød tråd gjennom hele menyen og matfilosofien vår, forklarer Hestnes.

– Smaken av Trøndelag?

– Ja. Vi benytter så langt det er mulig lokale matprodusenter. Solid forankret uten å bli traust og kjedelig, legger hun til.

Bestill lunsj her

I tillegg til de som er innom for en kopp kaffe og ferske vafler, er det mange som har oppdaget det gode lunsjtilbudet til Kafe To Tårn.

Image with visual paralax effect

– Ved forhåndsbestilling kan vi servere lunsj til både store og små grupper. Da snakker vi alt fra par og vennegjenger til større lag og bedrifter, sier Mordal.

Nå som førjulsstria snart står for døra, gjør Kafe To Tårn en vri på lunsjmenyen:

– Da tilbyr vi også tradisjonell, hjemmelaget julemat fra Trøndelag. En rolig julelunsj midt oppi forberedelsene til høytida. Vi snakker fred i sjelen med katedralen som bakteppe, sier hun.

Mange muligheter

Kafe To Tårn har åpent fra 10-15 på hverdager, og fra 11-16 i helgene. De åpne og lyse arealene som vender mot Nidarosdomens vestside kan imidlertid anvendes til mye mer på ettermiddag og kveldstid.

– Vi har alt fra mottagelser til bursdager her utenfor normal åpningstid. Og den erfarne staben vår kan faget sitt til fingerspissene – mat, servering, borddekking og logistikk. Kort sagt alt som gjør arrangementet til en opplevelse som sitter i minnet, sier Hestnes.

– Har dere stor kapasitet?

– Ja, det vil jeg si. Vi kan imot grupper fra 50 -200 personer. Det er litt avhengig av type arrangement. Bare ring og spør oss, legger hun til.

Image with visual paralax effect

Kafe To Tårn har i tillegg utmerkede konferansefasiliteter for virksomheter som ønsker en annen setting enn den man finner på hoteller og lignende.

– Vi har fullt utstyrt møte- og konferanserom med flere alternativer hva angår lunsj og bespisning underveis. Vi kan skreddersy konferanseopplegg for de aller fleste, understreker hun.

Spurte gatepresten

Hvorfor heter dere Kafe To Tårn? Det er et spørsmål som daglig leder Torill Mordal ofte får. Og svaret er egentlig ganske enkelt.

– Da vi startet her i 2007 var jeg usikker på navnevalget selv om tilknytningen til Nidarosdomen var åpenbar. Jeg bestemte meg for å ringe gatepresten i Trondheim, Siv Limstrand, for å høre om hun hadde noen forslag. Hva med de to tårnene som vokter over vestfronten, og som dere har direkte utsyn til, foreslo hun. Og slik ble det, smiler Mordal.

Image with visual paralax effect