At vi i dag kan kalle oss mathovedstaden er et resultat av lang og strategisk jobbing. Det er summen av restauranter, kokker og servitører. Det er utviklingen av unik matkompetanse og matkultur. Og ikke minst er det den enorme underskogen av store og små leverandører som sikrer de beste råvarene som kan oppdrives.

På Meny 2022, som går av stabelen fra 28. til 29. september på EC Dahls Arena, samles alle aktørene. I tillegg arrangeres NM i Kokkekunst og NM i Servitørfag.

Sulten bransje

  Jeg våger å påstå at storhusholdningsmessen Meny 2022 er den viktigste møteplassen for alle som driver innen hotell, restaurant og catering (Horeca). 

Det sier Svein Magnus Gjønvik i Norske kokkers Landsforening (NKL), som er arrangør for messen på EC Dahls Arena den siste uka i september.

Svein Magnus Gjønvik, i Norske kokkers Landsforening (NKL).

Årets arrangement blir spesielt med tanke på koronabegrensningene som har herjet samfunns- og næringslivet siden 2020.

– Folk i bransjen er skikkelig sultne på å komme sammen igjen. Prate fag, utveksle erfaringer og rett og slett bare mingle uformelt, understreker Gjønvik.

Tidligere messer har hatt opp mot 4000 besøkende fra hele landet. 

– Det er god grunn til å tro at vi overstiger det i år, mener han.

Om lag 100 utstillere vil være til stede. Da snakker vi alt fra giganter som Nortura og Tine, til mindre aktører.

– Nytt av året er at en egen avdeling med 30 lokalprodusenter også kommer til å være representert. Det er et viktig tilskudd  for oss, sier Gjønvik.

På spørsmål om Trondheim fortjener tittelen Norges mathovedstad, er han krystallklar:

– Absolutt. Vi har fagfolkene, kompetansen, råvarene, innsatsviljen og bredden. Vi har alt.

Åpent for alle

Restaurantsjefer og innehavere, kokker og servitører – selv om Meny 2022 i hovedsak retter seg mot Horeca-bransjene, er messen åpen for alle. 

– Alle er selvsagt velkomne. Jeg tror 28. til 29. september blir et utmerket vindu for samtlige som er interessert i det som rører seg i matbyen vår, mener han.

Ekstra spennende er det at NM i Kokkekunst og NM i Servitørfag arrangeres i forbindelse med messen.

– Vi kommer til å rigge opp åtte kjøkken. Flere av landets mest lovende kokker skal konkurrere over to dager, forklarer Gjønvik som har ansvaret for gjennomføringen av kokkedelen.

På servitørsiden er det Alexander Skjefte som skal sikre at ting går knirkefritt.

– Det er seks finalister om skal konkurrere. Tre av dem kommer fra Trondheim. Erfarne fagfolk som legger lista høyt, fastslår Skjefte.

Meny 2022 har i tillegg et rekrutteringsaspekt.

– Det er ikke kun den etablerte bransjen som kommer, vi forventer også storinnrykk av skoleklasser fra hele Trøndelag som er under utdanning innen kokk- og servitørfag, legger han til.

Klare for kamp

– Jeg har holdt på med oppkjøringen til NM i Kokkekunst siden februar. Jeg er ikke helt sikker på det eksakte tallet, men vi har kommet opp i rundt 600 timer med forberedelser, forteller Sindre Hjelmseth. 

Sindre Hjelmseth har holdt på med oppkjøringen til NM i Kokkekunst siden februar.

Han er en av åtte kokker som skal konkurrere om NM-tittelen under Meny 2022. 24-åringen, som opprinnelig kommer fra Mo i Rana, har på tross av sin relativt unge alder opparbeidet seg en pen CV med fartstid fra blant annet Una Pizzeria og Aisuma. De siste fem årene har han jobbet hos To Rom og Kjøkken.

I NM har han med seg Simen Lund og Eskil Hildonen som medhjelpere.

– Jeg lever litt i en boble akkurat nå, men jeg gleder meg voldsomt, understreker han.

Ole Øystein Trætli (21) skal tevle i NM i Servitørfag. Også han representerer To Rom og Kjøkken.

– Jeg kjenner flere av de andre som skal delta. Det kommer til å bli knallhard motstand, mener Trætli som er klar for kamp rundt bordene.

– Jeg skal gi jernet, lover han.

Trekker i samme retning

– Det er mange som ser mot Trondheim nå, både fra inn- og utland, sier Asgeir Johansen, markedssjef i ASKO Servering.

– Tildelingen av Bocuse d`Or Europa i Trondheim 2024 er en viktig milepæl, men det har over flere år vært jobbet godt for å sette regionen Trøndelag og restaurantbyen Trondheim på kartet. Her vil jeg trekke frem individuelle prestasjoner, men også dugnadsånden og samarbeidsevnene som en suksessfaktor. Ingen blir sterke alene, men alle kan bidra i på sitt vis. Dette gjelder fra de mindre rekrutteringsprosjektene til større arrangement, der alle er like viktige. Vi som grossistleverandør opplever at dette samarbeidet nå styrker og samler bransjen i fortsatt krevende tider med mange faktorer som påvirker på ulikt vis. Det er viktig at dette felleskapet fortsetter, selv om det er tøff konkurranse der ute. Vi trøndere er gode til å unne og beundre, legger han til.

Asgeir Johansen, markedssjef i ASKO Servering.

– Vi i ASKO er stolte av å være hovedpartner med Norske kokkers Landsforening Trondheim som arrangerer Meny 2022 og NM. Nå gleder vi oss til nyttige og sosiale dager med kunder, leverandører og bransjevenner, sier Asgeir Johansen.

Stor interesse

Trøndelag ble i 2020, som første region i Norge, utnevnt til European Region of Gastronomy 2022. 

– Det er stor interesse blant matentusiaster, og det er mange næringsaktører som er opptatt av vår matregion i dag, sier May Britt Hansen, prosjektleder for European Region of Gastronomy (ERG) i Trøndelag. 

Hun vektlegger at over 200 aktører er ERG-sertifiserte i fylket.

– Dette er produsenter, foredlere og Horeca-aktører som ønsker å støtte opp om satsingen, sier hun.