Her har det vært liv og røre blant kremmere og handelsfolk i flere århundrer, og i dag huser bygården både butikklokaler, restaurantdrift, keramikkverksted, systue, kontorer og ikke minst flere stuer og møtesaler.

– Her ønsker vi å arrangere tilstelninger, konserter og andre selskaper, og vi er tilgjengelige for å hjelpe til med arrangementet hvis du ønsker det, sier Joar Fjellstad, styreleder i Trondheim Befalsforening, som i snart 100 år har eid den historiske bygården på hjørnet av Vår Frue Strete.

Her kan du booke selskapslokalene

Historisk sus under jorda

– Parkgården er en skjult perle midt i byen, og den siste gjenlevende forretningsgården i sitt slag i Trondheim. Det sitter utrolig mye historie i veggene her, forteller en stolt styreleder.

En av de mer sjeldne arealene de besitter er den gamle hvelvkjelleren fra 1651, som nylig er pusset opp til selskapslokaler.

Hvelvkjelleren i Vår Frue gate 4 er nylig pusset opp for utleie til private møter, selskaper og andre tilstelninger. Det er også mulig for bedrifter og næringsliv å leie rommet til møter og andre samlinger.
Hvelvkjelleren i Vår Frue gate 4 disponeres idag av Trondheim Befalsforening. Den er en av byens best bevarte hemmeligheter og selskapet Vår Frue gate 4 Parkgården AS står for utleie Foto: Trondheim Befalsforening.
Bilder fra den største utleieenheten som bare kalles Salen, med kapasitet for opptil 90 personer ved dekket bord. Her finnes alt du trenger av teknisk utstyr og internett, i tillegg til kjøkken med dekketøy og oppbevaringsmuligheter. Foto: Trondheim Befalsforening.
I Salongen er det plass til 45 gjester. Foto: Trondheim Befalsforening.

– Hvelvkjelleren utgjør noe av den aller eldste bygningsmassen vi har i Trondheim sentrum. Bare Nidaros domkirke, Erkebispegården og Vår Frue kirke er eldre, så dette er helt unike lokaler som ikke finnes mange steder i byen vår, legger han til.

I tillegg til hvelvkjelleren, som kun har adgang via den historisk verneverdige kjellerlemmen i bakgården, leier de også ut Salongen og Salen.

Alle selskapslokalene kan også leies på dagtid til møter, seminarer og andre arrangementer for aktører i næringslivet.

Her kan du booke møtelokaler gjennom Trondheim Befalsforening

Asiatisk eller karbis?

Nettopp beliggenhet og fleksibilitet er deres store fortrinn som utleier, skal vi tro styreleder Joar Fjellstad.

Blant annet har de et samarbeid med det vietnamesiske ekteparet Tran som i ni år har drevet Vida Restaurant i første etasje.

– Trenger du mat og drikke til selskapet, er det utrolig praktisk å ha egen cateringmulighet i samme hus, sier Fjellstad.

Image with visual paralax effect

Ekteparet Tran har siden 2009 drevet VIDA Restaurant i første etasje i Parkgården. Her serverer de ekte vietnamesisk mat fra sitt eget hjemland – og du kan også bestille catering.

Tran viser oss fram i den innerste delen av restauranten, bare kalt Erichsen-hjørnet.

Her startet i sin tid den aller første utgaven av Cafè Erichsen, før den flyttet til Nordre gate.

Selv om de stort sett serverer hjemmelaget, vietnamesisk mat av høy kvalitet, kan de også tilby annen mat, etter eget ønske.

– Klassisk og helnorskt karbonadesmørbrød for eksempel. Det er utrolig populært blant mange av medlemmene i befalsforeningen, forteller Tran med et smil.

Konserter i bakgården

Den ærverdige bakgården ble innviet i fjor, og i år satser foreningen på enda flere besøkende. Sammen med medlemmene i foreningen er Fjellstad godt i gang med planlegging av årets sommersesong.

– Vi startet med utekonserter på sensommeren i fjor, og målet er at vi skal få til flere etterhvert. Bare i juni blir det i alle fall tre ulike arrangementer her, med plakettavduking på utsiden av Erichsen-hjørnet, konsert 22.juni og åpent kvartal under Martnan, forteller Fjellstad.

Image with visual paralax effect

Bakgården i Vår Frue gate 4 er et populært sted om sommeren. I år blir det blant annet konserter flere ganger i juni, og under Martnan vil det foregå flere ulike arrangementer her. Bildet er fra åpningen i fjor.

Samhold og fellesskap

En av leietakerne i den historiske kjøpmannsgården er Trondheim Brukskunstforening. De har holdt til her de siste 11 årene, og har både butikkutsalg, verksted og møtelokaler her.

– Turistene er veldig glade i oss, så vi gleder oss til en ny sommersesong! forteller Kari Løberg Borthen, nyvalgt formann i Trondheim Brukskunstforening.

Sammen med kollega og kunsthåndverker Grete van der Beek tar hun imot oss i sjarmerende lokaler vegg i vegg med Vida restaurant.

-Vi er så glade i denne unike delen av byen, og ønsker oss enda mer liv og røre i områdene rundt her, smiler Grete og viser oss rundt i lokalene.

Hun har selv sitt eget verksted i bakgården, og holder kurs i keramikk for små og store  grupper. Særlig mange barn har vært innom hos Grete og laget sin egen kopp.

Under årets Martnan 26. – 28.juni blir det åpne verksteder for barn, åpent galleri og salgsutstilling i bakgården.

– Det er viktig å ta vare på lokal historie og tradisjoner, og det har vi jo god anledning til her, avslutter hun.

Historiske fakta: Parkgården

Hele gården brant helt ned i 1681. Den eldste delen av dagens bygninger er den sørlige delen av vestfløya, også kalt låven (vender ut mot St. Jørgensveita). Den ble satt opp etter en ny brann i 1785.

Eiendommen er i dag den eldste gjenstående tregården i sitt slag i Trondheim. Ifølge byantikvaren har Parkgården en antikvarisk verdi på høyde med Stiftsgården.

Tegning: ukjent.

Det har vært uvanlig få eiere av Parkgården opp gjennom årene. Fra 1782-1802 var gården eid av Thomas Angells stiftelser. I 1802-1856 var gården eid av stiftsamtskriver Hans Moe og senere av hans enke Susanna. I 1864 kom konditor Ernst Erichsen på banen og han eide gården frem til 1914. Da overtok Trondhjems Underofficersforening gården, senere Trondheim befalsforening.

Av fremtredende byborgere som har bodd i gården kan nevnes biskop Johan Christian Schønheyder (1788-1801) og memoarforfatter Conradine Dunker (1848-1857), som rundt 1850 drev pikeskole i gården.

Ernst Erichsen drev dampsjokoladefabrikk, konditori og kafé her, før han flyttet til Nordre gate i 1914.

I 1978 flyttet Benito Nava inn med sin italienske restaurant og pizzeria. I 2009 gjenoppstod Parkkafeen, denne gang med drivere opprinnelig fra Vietnam, under navnet Vida – Parkkafeen.

Trondheim befalsforening som eier og driver gården i dag har som mål «å gi besøkende positive opplevelser». Dette skal oppnås ved bevisst bruk av gårdens historie, og ved å tilknytte seg leietakere som bidrar til å gjøre eiendommen til en historisk og kulturell attraksjon i Trondheim.

Her kan du booke selskapslokalene