Østerlie Kunst & Farve i nåværende form har eksistert siden 1988 da Albert Solberg kjøpte jern- og fargehandelen Østerlie i Søndre gate. Nå er butikken en av landets fem største spesialforretninger innenfor tegne- og kunstmateriell.

– Vi beholdt det gamle navnet på forretningen fordi Østerlie Kunst & Farve var velrenommert og kjent navn. I begynnelsen førte vi også de samme varene. Gradvis gikk vi over til mer og mer kunstmateriell. Å satse på kunstmaling viste seg å være smart, smiler Solberg.

Østerlie spesialitet er et stort utvalg tegne- og kunstmateriell og kundene er utøvende kunstnere, amatører, grafittikunstnere, skoler og institusjoner.

– Helt fra begynnelsen har kundene vært grafikere og kunstmalere fra kunstnermiljøet i Trondheim som Bleken og Gullvåg. Mange kunder har vært med oss i 40-50 år, forteller Albert.

– Hvordan merker dere koronautbruddet?

– Det er færre kunder, men hver kunde handler mer så omsetningen er den samme. Bransjen har til vanlig ikke store svingninger slik andre butikker har med sesongvariasjoner, sier Albert.

Alle som jobber hos Østerlie er utdannet innenfor malerfaget, tegning, form og farge og har lang erfaring i bransjen. Du er derfor garantert god faglig veiledning om materialer og uttrykksmåter og de beste produktene fra Europas ledende produsenter. Østerlie utvider varetilbudet etter kundenes behov. De bestiller hos anerkjente produsenter i Tyskland, England, Frankrike, Belgia, Italia, også fra norske leverandører.

– Vi sender endel til hele landet, sier Albert.

Utfordres av Norges fremste kunstnere

– For oss er det både utfordrende og lærerikt å ha mange av Norges fremste billedkunstnere blant kundene. Impulsene bringer vi gjerne videre til våre øvrige kunder: Hobbykunstnere på alle nivåer, i alle aldersgrupper. Vi skreddersyr også materiellpakker til all kursvirksomhet, sier Albert Solberg.

– Våre kunder er kunstnere på alle nivåer og i alle aldersgrupper, skoler, institusjoner og livskunstnere generelt, sier Sissel.

Det er mange maleklubber i Trondheim og Trøndelag:

– I vindusutstillingen får maleklubbene stille ut. Vi skifter vindusutstillingen hver tredje uke, forteller Sissel.

— Folk får også henge plakater til kunstutstillinger i vinduet ved inngangsdøra, sier Albert.

En kunde kommer inn og blir tatt med inn på verkstedet i bakrommet.

– Vi spenner opp lerret til kunstnere. Det største lerretet vi har spent opp er 4×7 meter til et maleri av Bleken og Gullvåg, som henger på Hotell Britannia, forteller  Albert.

Det du leter etter, men ikke finner i bokhandelen eller i hobbybutikken, det finner du altså hos Østerlie

– Vi har gammeldagse åpningstider: 09-17 mandag- fredag, torsdag 09-18, og 10-15 på lørdager, opplyser Albert.