PS. Du kan se bilde og nærmere beskrivelse av symaskinen som er premie i  konkurransen på Trondheim24s facebookside nederst i denne saken.

– Det kom inn en godt voksen kar i går, han var vel i midten av 60-årene, og skulle kjøpe sin første symaskin. Han fortalte at han var lei av å spørre venner og bekjente hver gang han skulle legge opp en bukse, fikse en skjorte eller hva det måtte være. Det var på tide å ta ansvar selv, mente han. De fleste kundene mine er fremdeles hunkjønn, men jeg har merket en endring siden jeg startet. Alderspennet har også utvidet seg, smiler Holberg som har drevet Klar, ferdig – sy! siden 2015.

Alle prisklasser

En symaskin i 2019 er definitivt ikke lenger et tungt apparat i støpejern, gjerne av typen Singer, med håndsveiv og en liten treskuff i bunn med plass til trådsneller.

En av de mest avanserte modellene til Holberg kommer med innebygd touch-skjerm og programmer der man kan styre alt fra bredde og lengde, til tetthet og avstand på sømmer og sting. Og det er kun en brøkdel av finessene. Prislapp? 37 000 kroner.

– Det er den dyreste maskinen vi har inne akkurat nå. Kundegruppen som kikker på denne er relativt smal, understreker Holberg.

– For de viderekomne og spesielt interesserte?

– Det kan du trygt si, ler hun.

Majoriteten av modellene til Klar, ferdig – sy! er imidlertid langt snillere med lommeboka.

– Vi har gode maskiner som starter fra 2000 kroner og oppover. Det blir egentlig et spørsmål om hva du skal anvende symaskinen til og ferdighetsnivået ditt, forklarer hun og forteller om en annen mann som var innom nylig.

– Han skulle sy kalesje til båten sin, og trengte en ny maskin. Det fikset vi selvfølgelig.

– Det er store muligheter i midtbyen for oss nisjeaktører, sier Ingrid Rise Holberg.

Trivsel, rett og slett

Torill Drugudal er en av stammekundene til Holberg, og er veldig glad i nisjebutikken nederst i Jomfrugata.

– Klar, ferdig – sy! har nettbutikk også, men det blir noe eget å komme hit. Ta og føle på alle stoffene og tekstilene, prate med Ingrid og de andre kundene om hobbyen. Det er trivsel, rett og slett, smiler hun.

I tillegg til symaskiner har Holberg også et svært bredt utvalg av stoffer, tråder og litteratur rundt hobbyen.

– Når jeg trenger noe, så vet jeg at det finnes her, fastslår Drugudal som har vært inne på bakrommet og skiftet om til en egenlaget kreasjon.

– Denne kjolen sydde jeg for en uke siden. Jeg synes den ble fin, smiler hun.

– En vanskelig jobb?

– Vel, jeg har hatt sying som hobby det meste av livet. Denne var relativt enkel. Nå skal jeg innrømme at kjolene jeg lagde da jeg startet, slett ikke var særlig vellykkede. Men sying er som det meste i livet – øvelse gjør mester, legger hun til.

– Noen råd til de som er helt i startgropa?

– Start enkelt. Kanskje et pannebånd eller en hårsløyfe. Vær kreativ sier Drugudal som syr mye for familien også.

– Vi vil ha nye boxershortser! Men du må lage dem, sa guttene mine her om dagen. Da var det bare å finne fram symaskina.

Liv laga i Midtbyen

I rommet ved siden av viser Holberg fram ruller med tekstiler. Råstoffet til symaskinene. Hun vil samtidig slå et slag for handelsområdet Midtbyen.

– Jeg synes det har blitt litt mye dommedagsstemning de siste årene. Midtbyen har sine utfordringer, men samtidig er det store muligheter for oss mindre nisjeaktører. Ikke alle finner seg til rette på et kjøpesenter utenfor byen, sier hun og beveger seg mot vinduet der maskinene står på rekke og rad.

– For en som er fersk i faget kan de virke fryktelig kompliserte?

Holberg smiler godt.

– Når du kjøper en maskin her følger det med innføring og opplæring. Det er viktig å få med, avslutter hun.

Vinn denne symaskinen

Deltar du i konkurransen på trondheim24s facebooksider så kan du vinne en Janome Idun symaskin til odel og eie. Klikk deg inn på denne linken eller klikk på bildet for å lese mer om maskinen. Lykke til i trekningen!