I sentrum av Trondheim er utvalget stort, både for deg som er interessert i Trondheims skipshistorie, kunstindustri eller vil se utstillinger av Norges mest kjente kunstnere. Har du lyst å komme deg ut fra sentrum i julestria, er det også verdt å ta turen til museene i Trøndelags idylliske små steder – kanskje er det akkurat det som skal til for å finne julestemningen?

Storslåtte Norge av Sohlberg

Trondheim Kunstmuseum har flere flotte utstillinger i førjulstiden, hvor «Uendelig landskap» av maleren Harald Sohlberg er den største. Utstillingen har blitt vist flere steder i Europa, og er laget i forbindelse med hans 150- årsjubileum. Det er første gang at kunstverkene hans blir presentert i et så stort omfang.

«Vinternatt i Rondane» av Harald Sohlberg.

Sohlberg er kjent for sine tankevekkende og stemningsfulle bilder av kulturelle steder og naturvakre områder i vårt langstrakte land, som blant annet «Gate i Røros» og «Vinternatt i Rondane» – der sistnevnte er kåret til Norges nasjonalmaleri. Utstillingen favner et stort antall malerier og flere tegninger, foto og grafiske verk som aldri har blitt vist i Trondheim før.

Ler mer om utstillingen på Trondheim Kunstmuseum her.

Trøndersk sjøfart i hundre år

Sjøfart og skipsrederi har historisk sett vært en viktig del av Trondheim. Den 28. november åpner en helt spesiell utstilling på Trondhjems Sjøfartsmuseum: «Fra seil til damp». Utstillingen blir presentert i anledning museets 100-årsjubileum, og vil legge spesielt vekt på TMV (Trondhjems Mekaniske Værksted), som produserte både skip og dampmaskiner, og var en viktig arbeidsplass for trøndere i over 150 år.

TMV fra Innherredsveien. FOTO: TRONDHJEMS SJØFARTSMUSEUM

Du får høre om sjømennene som var ute på sjøen i månedsvis, og konene deres som ble sittende hjemme og vente. I forbindelse med utstillingen vil museet lage en tidsriktig provisorisk stue fra 1930-tallet, der det formidles ekte historier fra blant annet skipsforliset Venus, samt andre historier som gir et godt bilde av hvordan det var på den tiden. Et must for de historieinteresserte!

Ler mer om utstillingen på Trondheim Kunstmuseum her.

Historisk stolsamling

For første gang skal Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum stille ut sin komplette samling av stoler. Utstillingen har fått navnet «(PÅ) MAGASIN» og viser frem stoler som museet har samlet på siden starten i 1893.

FOTO: NORDENFJELDSKE KUNSTINDUSTRIMUSEUM

I utstillingen møter du kjente designikoner som aldri har blitt vist før. Det blir også mulig for publikum å komme med innspill på hvilke stoler som bør tas inn i museets samling. Kanskje du vil tipse museet om din favorittstol?

I Hannah Ryggen-salen får du se tepper og arkivalia fra hennes samling, og du kan betrakte «Flugen» som museet nylig fikk i gave. Hannah Ryggen regnes blant de fremste vevkunstnerne i Norge.

Hannah Ryggen. FOTO: NORDENFJELDSKE KUNSTINDUSTRIMUSEUM

Ta gjerne turen innom museets egen butikk hvor du kan finne mange flotte gaver av håndlagde produkter fra norske designere og kunsthåndverkere.

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum har flere unike utstillinger. Her kan du lese mer om alle utstillingene.

Rock julen inn på Rockheim

Er du opptatt av musikk, lyd og historie, er det en opplevelse verdt å ta turen til Rockheim. Rockheim er det nasjonale museet for populærmusikk og museet har flere store utstillinger. I hovedutstillingen kan du bli med på en helt fantastisk tidsreise i populærmusikkens historie, fra etterkrigsårene og fram til i dag. Få også med deg utstillingen «Soli Deo Gloria», som ser nærmere på forholdet mellom kristendom og populærmusikk. Rockheim holder også åpent i romjulen fra 27. -29. desember.

Les mer om hva du kan oppleve på Rockheim her.

Image with visual paralax effect

FOTO: ROCKHEIM

Bli kjent med historien om døveskolen

Det er ikke tilfeldig at Norsk Døvemuseum ble etablert i det nygotiske Rødbygget i Bispegata. Her var det en døveskole fra 1855 og helt frem til 1991. Nå er døveskolen et samtidsmuseum med fokus på tegnspråk, kommunikasjon, kultur og døveskolens historie. I desember vil også museet vise NRKs gamle julekalender: «Vertshuset Den gyldne hale» på storskjerm. Episodene vil rulle og gå fra torsdag til lørdag hver uke når museet har åpent.

Les mer om utstillingene til Norsk Døvemuseum her.

Image with visual paralax effect

FOTO: NORSK DØVEMUSEUM

Gullvåg, verdensarvutstilling og bergverksdrift

For deg som ønsker å bli kjent med historien til Trøndelags eneste verdensarvsted, Røros og Circumferensen, er det verdt å ta turen til Rørosmuseet. I 2017 fikk museet status som verdensarvsenter, og de har i den anledning åpnet en ny permanent utstilling. I verdenarvutstillingen kan du lære om den spennende bergverkshistorien knyttet til Røros og det gamle privilegieområdet Circumferensen.

30. november åpner også en utstilling i Smelthytta med Håkon Gullvågs store og uttrykksfulle malerier. Utstillingen har fått navnet «Hellig jord», og Gullvåg malte disse bildene i sjokk og raseri under og etter den israelske invasjonen av Gaza i 2009. Den 8. desember blir det også juleverksted og juletrefest i Smelthytta i forbindelse med julemarkedet på Røros.

Rørosmuseet og verdenarvsenteret har flere andre spennende utstillinger du kan oppleve i førjulstiden, som du kan lese mer om her.

En aktiv bergverksdrift var det også på Løkken Verk sør for Trondheim. Her ligger Orkla Industrimuseum som forteller om den over 333 år lange bergverksdriften som foregikk der. Museet formidler den mangfoldige historien gjennom Gammelgruva, Steinparken og Thamshavnbanen.

Les mer om hva Orkla Industrimuseum har å by på her.

FOTO: ORKLA INDUSTRIMUSEUM

Kystmuseet i Sør-Trøndelag har sin base på øya Hitra og formidler nyere tids kystkultur. Flere spennende utstillinger viser kystkultur, lokalhistorie fra øyriket og historien om moderne norske havbruksnæring.

Her kan du lese mer om hva du kan oppleve på Kystmuseet.