– Førstkommende lørdag fra klokka 1300 får byen en forsmak på hva som er i gjære i Parkgården. Da har vi lyssatt bakgården, St. Jørgens Veita og Vår Frue Strete. Vi ønsker å skape et lite eventyrland for barn. Det blir gratis vafler, hårstyling og grilling av marshmallows. En av landets absolutte trekkspillviritouser står for julemusikken. Det kommer også 15-16 nissebarn og synger, sier Inge Ryan, daglig leder i Parkgården.

Ølsmaking i middelalderkjeller

For de voksne blir det anledning til å stifte nærmere bekjentskap med det som trolig er en av byens eldste gjenværende hvelvkjellere:

– Her blir det ølsmaking i regi av Gulating og dette er bare noe av hva du kan oppleve i ukene før jul, sier Ryan, som på vegne av gårdeier, Trondheim Befalsforening, har bestemt seg for å puste liv og røre inn i de tradisjonsrike lokalene:

God mat og kortreist  julegavehandel

En av leietakerne i Parkgården er Trondheim brukskunstforening, som har eget utsalg i lokalene som ligger vendt ut mot Vår frue kirke. Her kan du sikre deg unike julegaver laget av de ca. 30 aktive kunstnerne som bidrar til at dette er en byens mest interessante gavebutikker, dersom du har tenkt å unngå masseprodusert og heller gå for kortreist og håndlaget.

LES MER HER: Denne gården har sjel, historie og midtbyens mest idylliske uteservering

Største leietaker er restauranten Vida, som drives av den vietnamsiske familien Tran. De er veldig bevisst på at de driver virksomhet i et av byens virkelige klassiske cafelokaler. Det var her legendariske Erichsen holdt til på slutten av 1800-tallet, og deler av interiøret som er godt bevart, oser av gammel Trondheims-historie.

Image with visual paralax effect

Vida restaurant bør du ikke gå glipp av hvis du ta turen i helga. Her får du kaker, nystekte vafler og god drikke. Tradisjonell julemat står også på menyen. Men dette er også en av de bedre restauranten  i byen for vietnamesiske spesialiteter som sprøstekt and og Pho-bo suppe – en hinsides god nudelsuppe med biff, kjøttboller og ferske urter.

PS. Saken fortsetter etter bildet

– Men vi lager kjempegod, tradisjonsrik julemat også. Du kan være helt trygg på at jeg har lært meg å lage lutefisk akkurat som den skal være, sier Tran.

Disse finner du i Parkgården:

Vida Parkkaféen: Restaurant med vietnamesisk og norsk meny. Asiatisk buffe hver søndag

I.D Frisør: Frisør med spesialpriser for studenter og pensjonister

Galleriet: Utstilling og utsalg for medlemmene i Trondheim brukskunstforening.

Bakklandet Ramme og kunstverksted: Rammeverksted.

Astrids Drakt- og bunadssøm: Epost: [email protected] 

Fryd keramikk: Utsalg og verksted. Epost: fr[email protected] 

Anne Kavli: Maler og forfatter, med bl.a. Yoga-kurser. I gårdens 2.etasje tilbys yogakurs, meditasjon og workshops. Se mer på Facebooksiden ‘Kundaliniyoga i Trondheim».

Trondheim24.no: Lokal nettavis for deg med hjerte for Trondheim

Thaimassasje: Inngang St. Jørgensveita