– Velkommen til flotte opplevelser på Trøndelags mest spektakulære utescene. Alle er herved invitert, enten du er kunde av banken eller ikke, sier banksjef Ragnar Torland.

Han oppfordrer så mange som mulig til å ta beina fatt denne søndagen og sette kursen mot toppen av Vassfjellet:

– Belønningen får du på toppen. Panoramautsikten er jo helt fantastisk. I klarvær kan du se helt inn til Storsylen, fortsetter Torland, som forteller at Melhusbanken tidlig bestemte seg for å droppe den tradisjonelle gallamiddagen for noen få utvalgte.

– Vi bestemte oss for å bruke pengene på et åpent arrangement for alle. Vi mener det oppriktig når vi sier at Melhusbanken skal være en folkelig bank. Derfor valgte vi bort finstasen og satser istedet på sodd og storslagen, trøndersk natur, sier Torland.

Toppturen er en god mosjonssøkt og tar en og en halv time:

– For eldre, funksjonshemmede og familier med små barn stiller vi med transport fra Coop Prix på Kvål. Første avgang går klokka 12, opplyser Torland, som lover gratis middag, kaffe og kaker til alle som tar turen.

Image with visual paralax effect

Konserter og kulturinnslag starter 13.15, 14.15 og 15.15. På programmet står blant annet Petter Øien og Magne Almaas fra Sie Gubba, vinner av kulturstipendet Cecilie Eide med band og Melhus Janitsjar. OL-vinner Jørgen Graabak, som banken sponser, vil også kaste glans over arrangementet.

Vi bestemte oss for å bruke pengene på et åpent arrangement for alle. Vi mener det oppriktig når vi sier at Melhusbanken skal være en folkelig bank. Derfor valgte vi bort finstasen og satser istedet på sodd og storslagen, trøndersk natur.

Det er en sprek og livskraftig 175-åring som feires denne søndagen. Melhusbanken ble stiftet i 1840 med 206 kroner i egenkapital og åpningstid kun en gang i måneden.

I jubileumsåret forventes forvaltningskapitalen å overstige åtte milliarder kroner. Overskuddet i 2014 endte på 72 millioner – økonomiske muskler som gir banken økte muligheter til å skape aktivitet og utvikling av lokalsamfunnet.

– Melhus kommune er i sterk vekst. Befolkningen øker og det er mange spennende prosjekter under planlegging. Det er en utvikling vi ønsker å ta del i sier, Torland, som hvert år på vegne av banken bidrar med betydelige summer til lokalt idretts- og kulturliv:

– Vi er særlig opptatt av å nå ut til bredden, der barn og ungdom er den største målgruppen, sier han. På den måten støtter vi opp under den store frivillige innsatsen i kommunen og sammen gjør vi Melhus til et bedre sted å bo.

Overskuddet i 2014 endte på 72 millioner – økonomiske muskler som gir banken økte muligheter til å skape aktivitet og utvikling av lokalsamfunnet.

Primus motor

Melhusbanken ble stiftet på Melhus Gård 3. oktober 1840 og er i dag en av landets eldste lokalbanker. Primus motor var den fremsynte Niels Nielsen Dahl, kapellan i Melhus kirkesogn.

– Han er vel den enkeltpersonen som har hatt størst betydning for Melhus kommunes vekst og utvikling. Han var en ivrig forkjemper for folkeopplysning og startet blant annet kommunens første bibliotek. Dahl var også pådriver for byggingen av den første Gimse bru som gjorde det mulig å utvikle Melhus sentrum på begge sider av Gaula. Norges første Brandkasse var også et av prosjektene han satte ut i livet, forteller Torland, som setter sin lit til at væregudene også er i feststemning den 23. august:

– Vi har bestilt godvær, men har planene klare med en teltløsning dersom det blir rufsete vær, avslutter Torland. Vi håper så mange som mulig har anledning til å bli med oss å feire.

PS: Eldre, funksjonshemmede og familier med barn under skolealder som ønsker skyss må forhåndsbestille på [email protected] eller 900 26 807.