– Her får man den nye Dakotaparken rett utenfor stuevinduet, og herlig utsikt over store deler av Lilleby. Vi vil kalle det en helt unik mulighet nå som vi tar fatt på neste fase av utbyggingen.

Prosjektleder Solveig Sunniva Djønne Haugli og salg- og markedsansvarlig Hilde Katrine Lodgaard i Veidekke Eiendom AS, smiler i takt med sola på tomta der Verkstedgården er planlagt.

Salget av leiligheter startet i slutten av mai. Byggestart er satt til begynnelsen av 2020. De første beboerne kan komme med flyttebilen rundt sommeren 2021.

LES MER: Slik blir de nye parkene på Lilleby

– Vi merker allerede stor interesse for Verkstedgården, sier Haugli.

– Å bo på Lilleby har blitt populært?

– Absolutt, og den trenden tror jeg kommer til å fortsette når vi tar fatt på østdelen, legger hun til.

Lodgaard er enig.

– Den første delen av Lilleby er i all hovedsak ferdigstilt, det gjør det lettere for publikum å danne seg et enda mer helhetlig bilde av fortsettelsen, påpeker hun.

Image with visual paralax effect

Her kommer Verkstedgården. Prosjektleder Solveig Sunniva Djønne Haugli og salg- og markedsansvarlig Hilde Katrine Lodgaard i Veidekke Eiendom AS, inspiserer tomta.

En klar filosofi

Verkstedgården kommer til å bestå av 46 leiligheter. Størrelsen på disse variere fra mindre enheter til større boliger rettet mot barnefamilier og godt voksne.

– Da Veidekke startet forberedelsene for snart 10 år siden, var vi klare på at vi ønsket å bygge en bydel som var sammensatt. Et sted for unge og gamle, nyetablerte og de som har vært i boligmarkedet lenge. En levende del av Trondheim, rett og slett, understreker Lodgaard.

– Har det blitt slik dere så for dere?

– Ja, det mener vi. Vi har hele tiden god dialog med de som har kjøpt bolig på Lilleby. Og en gjennomgående trend i tilbakemeldingene er at de setter stor pris på å bo og leve i en bydel der det finnes mennesker som er i forskjellige faser av livet, legger Haugli til.

LES MER: Lilleby har fått nytt treningssenter

Og akkurat det blir ekstra synlig i utformingen av de mange grøntarealene og uterommene på Lilleby. Her er det lekeplasser, parker, samlingspunkt og pusterom.

– Filosofien bak Lilleby som en grønn og luftig sentrumsnær lomme, er noe vi hele tiden tar med oss, forklarer Haugli.

Og utviklingen av bydelen fenger vidt – både hos de som er på utkikk etter ny bolig, og de som bare er interessert i byutvikling generelt.

– Trafikken på nettstedet vårt Nyelilleby.no har vært voldsom. Jeg har jobbet i Veidekke i mange år, men har aldri sett noe lignende. HK Reklamebyrå har virkelig gjort en utmerket jobb, sier hun.

Integrerer historien

– Forsiktig. Det er litt månelandskap her ennå, smiler Haugli mens hun går opp den steinete stigningen der Verkstedgården skal anlegges. Dette er by- og industrihistorisk grunn.

Nidaros Teglverk, Lilleby Smelteverk, Berg Maskin og Norsk Ståltaugfabrikk er de fire største aktørene som i perioden 1899 til 2007 hadde sin hovedvirksomhet på Lilleby. Restene etter industrien som en gang preget området er i dag borte. Eller rettere sagt, nesten helt borte. Et lite steinkast unna står nemlig fremdeles den ene veggen til verkstedet til ståltaugfabrikken.

Image with visual paralax effect

– Den skal vi integrere i bydelsprofilen, og er hovedgrunnen til at vi har valgt å kalle det første byggetrinnet her for nettopp Verkstedgården, sier Lodgaard.

– Å koble fortid og samtid er viktig for Veidekke?

– Definitivt, legger hun til.

Det samme tankesettet ligger til grunn for navngivingen av flere deler på Lilleby. Maskinparken er allerede innflyttet og Fabrikkløkka er ferdigstilt om ikke så lenge.

– Men dere går enda lengre tilbake også? Fra tiden før industriens inntog.

– Det gjør vi. En av de første som bosatte seg på Lilleby var Ole Lund. Han jobbet som gartner i lysthagene her på 1890-tallet. Vi har oppkalt den nye hagebyen vår – Gartner Lunds Hage – etter ham. Den vil bestå av 23 rekkehus, og blir nærmeste nabo til Verkstedgården. Salgsstart og bygging av Gartner Lunds Hage vil skje mer eller mindre parallelt med Verkstedgården, sier Haugli.

Folk på Lilleby

Å vandre gjennom bebyggelsen på Lilleby en solskinnsdag sent i mai er en behagelig øvelse.

I parken mellom Ladebekken 1 og Konsul Lorcks Hage leker en guttepjokk i klatrestativene mens faren leser avisen. Et eldre par har inntatt en av benkene ved siden av med kaffekoppene sine. På gangveien bortenfor smiler en ung kvinne i sola. Posene hun bærer på avslører at hun kommer fra City Lade like nord for bydelen.

Litt vemodig

– Jeg sliter med å få setet av sykkelen min. Jeg tror det må ha rustet skikkelig fast.

Gøran Sildnes Gedde-Dahl tørker litt svette av panna, og rustfjerner fra fingrene på gårdsplassen foran Dakota 1.

Stripen med gammel trehusbebyggelse deler Nye Lilleby i to. Tomta der Verkstedgården skal bygges ligger knappe hundre meter unna huset han kjøpte for drøyt to år siden.

– Jeg har orkesterplass til byutviklingen som skjer her. Det har vært fascinerende å oppleve. Litt støy, men aller mest spennende, smiler han.

– Hva er det med å bo på Lilleby som er så spesielt?

– Flere ting. Det er sentralt, men samtidig et stykke utenfor sentrum. Det er en liten sykkeltur til midtbyen den ene veien, og friluftområdene på Ladehalvøya den andre retningen. Trivelig, rett og slett, sier han.

Image with visual paralax effect

Midt i smørøyet. Gøran Sildnes Gedde-Dahl bor i Dakota 1 på Lilleby.

Den ferske maskingeniøren fra NTNU har imidlertid planer om å flytte på seg etter sommeren.

– Jeg har fått meg jobb i Oslo, og da må jeg si farvel til Trondheim og Lilleby.

– Blir det vemodig?

– Ja, jeg tror nok jeg kommer til å savne å bo her, avslutter han.

Vekst

Et ørlite steinkast sørvest fra restauranten Credo, har Alexander Gadlauks nevnene godt plantet ned i digre kasser med kompost. Restauranten fikk nemlig ikke bare Michelin-stjerne i februar – de vant også Michelin sin Bærekrafts-pris.

Image with visual paralax effect

Lilleby vokser. Alexander Gadlauks fra Credo har fulgt utviklingen på nært hold de siste årene.

– Når du jobber på Credo blir du fort innprentet en ufravikelig holdning: her kaster vi aldri matavfall i søpla, sier Gadlauks som har fulgt utviklingen på Lilleby på nært hold de siste årene.

– Det er utrolig spennende å se hvordan en hel bydel sakte, men sikkert vokser fram, forteller han mens en gravemaskin ruller forbi på gata noen meter fra ham.

– Noe støy blir det?

– Det er klart, men jeg liker å se at ting vokser og gror, smiler han.

LES MER: VG gir terningkast seks til Credo: “Verdensklasse i Trondheim”

– Prosjektets beste beliggenhet

Sebastian Leistad, eiendomsmegler i DnB Eiendom, mener interessen for bydelen har vært veldig god helt siden konseptet Nye Lilleby ble lansert.

– Et prosjekt av denne størrelsen er å regne som destinasjonsutvikling. Et gammelt industriområde skal rives og det skal i praksis bygges opp en helt ny bydel. Her må utbygger og reklamebyrå virkelig berømmes for den jobben som ble lagt ned i starten, og som er videreført gjennom hele prosjektet, sier Leistad.

Her får du svar på alle spørsmål om leilighetene på Lilleby

– Verkstedgården markerer startskuddet på del to av Lilleby. Noen tanker rundt hvordan pågangen vil bli framover?

– Flere peker på at dette kanskje blir prosjektets beste beliggenhet, med lav bebyggelse rundt, nærhet til Dakotaparken, flott utsikt og meget gode solforhold. Kvaliteter som typisk vil skape en entusiasme i markedet. Sammen med de allerede etablerte verdiene til Nye Lilleby, så tror vi interessen kommer til å være god fremover. Responsen så langt blant de som har henvendt seg nå, og de som tidligere har meldt sin interesse, men ventet på denne delen av utbyggingen, tyder på at dette blir bra.

– Er det noen grupper som utmerker seg?

– Det som er så fascinerende med Lilleby er at vi har kjøpere i alle aldersgrupper og livssituasjoner. Vi har studenter som kjøper sin første bolig og vi har pensjonister som ønsker en enklere hverdag. Mangfoldet er unikt, avslutter megleren fra DnB Eiendom.