Et sted der du kan drømme deg bort i farger og uttrykk som forteller historier og budskap om å glede seg over livet.

– Vi mennesker kommer aldri til å bli enige om hva som er god eller dårlig kunst. Men én ting står jeg urokkelig ved: kunst skal ikke være forbeholdt et lite sjikt av befolkningen med dype lommer.

Børge Strand – En kunstner med en svært spesiell bakgrunn. Han ble lam fra nakken og ned da han var 25 år, og kan kun bevege venstre hånd. Børge Strand har atelier på Lade, og er representert som fast kunstner i Modern Art Gallery.

Et pusterom i Midtbyen

Åse Juul er krystallklar oppe i den andre etasjen til Modern Art Gallery. Utenfor ligger høstsola lavt mellom bygningene i Olav Tryggvasons gate. Bussene på vei østover venter utålmodige foran lyskryssene nedenfor. Utenfor vinduene går ettermiddagen sin trivielle gang – her inne leker fargene lett på lerretene.

Det har det gjort i 36 år.

– Det et rart å tenke på at det har gått så lang tid, smiler Juul mens hun guider gjennom galleriet.
Man spør som kjent ikke om en kvinnes alder, men noen ganger gjør man et unntak.

– Jeg fyller 62 i år. Kunst og galleridrift har definert over halve livet mitt, forteller den erfarne galleristen i Olav Tryggvasons gate 33.

Juul er egentlig utdannet telegrafist, og tilbrakte store deler av 80-tallet på skip i utenriksfart over hele kloden før kunsten ble hennes livsoppgave.

– Det var en fantastisk tid. Det ga meg en forståelse av hvor forskjellige vi mennesker er, og de utallige måtene vi oppfatter og erfarer verden rundt oss på.

– Ingun Dahli  er en av landets aller fremste keramikere, ifølge Åse Juul.

Unikt utvalg

Modern Art Gallery er Midt-Norges største galleri med utstillinger på 350 kvadratmeter over to etasjer. Men det handler ikke bare om størrelsen – få, om noen, galleri i regionen favner så bredt, både i uttrykk og antall kunstnere.

– Det varierer litt, men i snitt har vi om lag 70 kunstnere representert her til enhver tid. Det omfatter billedkunst, skulptur, keramikk og glasskunst, forteller Juul idet telefonen ringer fra en kunde. Det gjør den flere ganger i løpet av samtalen.

Opp trappen kommer skuelystne. Noen er på utkikk etter prikken over i’en til hjemmet. Noen skal kjøpe gaver. Andre vil bare titte seg rundt. Juul forklarer og veileder sikkert og erfarent.

– Å drive et galleri er en livsstil. Samarbeidet med våre dyktige kunstnere, samt møte med kundene gjør at jeg gleder meg til åpne dørene hver eneste morgen, smiler hun.

Det er skrevet mye og negativt om virksomheter i Midtbyen. Begrep som «butikkdød» får mange treff dersom du prøver deg i søkemotoren til Adressa eller nettavisa Nidaros.

– Det er klart det er forskjeller, men vi har hatt positive tall i regnskapene siden vi åpnet dørene for 30 år siden, forteller Juul, som mener at området innenfor elveslynga absolutt er liv laga.

Åse Juul er ikke bare gallerist, hun har også vært utøvende kunstner det meste av sitt voksne liv.

Et herlig mangfold

Å formidle omfanget til Modern Art Gallery er umulig i én artikkel. Det må bare oppleves – enten på nettstedet modernartgallery.no eller aller helst i lokalene i Olav Tryggvasons gate 33.
Modern Art Gallery presenterer i samarbeid med Trondheim24 et lite knipe kunstnere:

Børge Strand

– En kunstner med en svært spesiell bakgrunn. Han ble lam fra nakken og ned da han var 25 år, og kan kun bevege venstre hånd. Til tross for det tok han utdanning på BI, og deretter kunstutdanning. Børge maler de vakreste naturskildringer hvor fargene, lyset og stemningen er i fokus. Det er stor og ektefølt lidenskap, forteller Åse Juul. Børge Strand har atelier på Lade, og er representert som fast kunstner i Modern Art Gallery.

Aina Flatjord-Nilsen

Maler sin ønskeverden. I hennes magiske bilder kan man drømme seg bort i farger og uttrykk, og glede seg ov er livet. I 2018 ble var hun årets kunstner i DnB sin kunstklubb, og ble valgt som utstiller til desemberutstillingen til Trondheim Kunstforening samme år.- En utrolig spennende og lekende maler. Bildene hennes er kjøpt inn blant annet St. Olavs Hospital og Kommunens Pensjonskasse. Hun er fast utstiller på Modern Art Gallery, sier Juul.

Ingun Dahlin

– Ingun er en av landets aller fremste keramikere, og har hatt utstillinger over hele Norge. De flotte detaljene, kombinert med særegen harmonisk fargebruk, har inspirert og truffet mange av våre kunder. De vakre skulpturene hennes har funnet veien til en rekke offentlige bygg og private hjem, sier Juul.

Åse Juul

Juul er ikke bare gallerist, hun har også vært utøvende kunstner det meste av sitt voksne liv. Hennes malerier er innkjøpt til en rekke bedrifter, institusjoner, kunstklubber og av private.
– Fred, håp og kjærlighet er gjennomgående tema i mine bilder, forteller hun.

Velkommen til Modern Art Gallery, og følg oss gjerne på Facebook og Instagram.