– TSO har et stort og sammensatt publikum. Det må speiles når vi utformer konsertprogrammene. Det skal være rom for både det folkelige og det kjente, samtidig som vi ivaretar den mer snevre og nisjepregede musikken, sier programkoordinator Birgit Hagerup Andersen.

Det er en beskrivelse kommunikasjonssjef Tove Nervik er enig i.

– Bredden er viktig. Vi vil at folk skal ha mye å velge i når de åpner programmet til TSO. Pose og sekk, legger hun til.

Fra venstre: Programkoordinator Birgit Hagerup Andersen og kommunikasjonssjef Tove Nervik.

TSO har blitt sterkere

La oss skru tiden kjapt tilbake til mars 2020. Koronapandemien slo inn med full kraft med nedstengninger over hele linja. Med unntak av noen små korte pusterom ble de to neste årene en tøff periode for kulturlivet. Å planlegge var nesten umulig. Budsjettene knaket i sammenføyningene for mange.

– Men nå ser vi kun i én retning: framover, smiler Nervik som mener pandemien har gjort hele TSO til en enda sterkere organisasjon.

– Vi har blitt smidigere. Vi har lært oss bli mer fleksible. Det er kunnskap og erfaring vi skal ta med oss videre, understreker hun.

I likhet med mange andre kultur- og musikkaktører ble digitale løsninger en måte å nå ut til publikum på. Det skal de fortsette med også framover.

– Vi kommer til å overføre fire konserter årlig på vår digitale plattform. Det er en helt ny satsing fra vår side. Jeg tror det kan bli en fin inngangsport til TSO for mange, sier hun.

Men kun som et supplement. 

– Ingenting slår nemlig den mektige, fysiske opplevelsen av et TSO i full utfoldelse, understreker Hagerup Andersen kontant.

Klikk her for fullt program og billetter

Mange godbiter

Høstprogrammet for 2022 er så godt som spikret. Og det er tett mellom de gode konsertopplevelsene. På spørsmål om de to kan trekke fram noen høydepunkter, må de ta en tenkepause inne i kontorene i Olavshallen.

– Hvor skal vi begynne, ler Nervik.

Høstsesongen innledes sterkt med Richard Strauss 1. september. Konserten med Gustav Mahler den 15. september blir spesiell.

– Det er den første konserten i sesongen som også streames live, forteller Nervik.

Å beskrive Henning  Sommero som en bauta i norsk musikk, er ikke en overdrivelse. Den nordmørske komponisten og musikeren har skrevet alt fra viser, teatermusikk og filmmusikk til opera og messer.

– Han fyller 70 år i år, og det vil vi feire med en skikkelig festkonsert 6. oktober. Jeg tror det blir en kveld av de sjeldne. En unik mulig, sier Hagerup Andersen.

Anders Jektvik er et navn som bør være kjent for de fleste i Trøndelag. Hitraværingen, som for alvor slo gjennom i Norske Talenter i 2012, har blitt en hardtarbeidende gjenganger på norske scener. Vi har blitt vant til høre den særegne stemmen kun sammen med gitaren. 22. oktober får han imidlertid kraftig oppbakking av et helt symfoniorkester.

– Jektvik med med hele TSO i ryggen blir en fantastisk opplevelse, fastslår Nervik.

Image with visual paralax effect

Beethoven-bonanza

Store deler av november måned er dedikert Beethoven. Startskuddet går 3. november med den tyske komponistens 1. og 3. symfoni.

– November blir en skikkelig Beethoven-bonanza. Eroica-symfonien er en pilar i  musikkhistorien, og en av hans mest populære og innflytelsesrike verk, sier Hagrup Andersen.

17. november følges det opp med symfoni 4 og 7, før det hele avsluttes med Beethovens 9. den 23. november.

Desember innledes med Bachs Juleoratorium i Nidarosdomen. På kirkegulvet får du oppleve TSO, solister og Nidarosdomens Oratoriekor. En god start på en travel måned for mange 1. og 2. desember.

En annen velkommen tradisjon er TSOs klassiske julekonsert, som går av stabelen 14. desember.

– Det er ikke mye som bringer oss i julestemning som lyden av julemusikken vi kjenner og har vokst opp med, fastslår de to.

Nytenkende

Dersom man tar en rask titt på TSO sine program de siste årene, oppdager man en tydelig trend: samarbeidet med andre aktører innen kultursektoren i Trondheim.

– Og det skjer ofte i uvanlige sammenhenger, forklarer Hagrup Andersen.

Et ferskt eksempel er da Kosmorama – Trondheims internasjonale filmfestival, satte opp den ikonisk stumfilmklassikeren Norge vårt Norge (1929) i Olavshallen under årets festival. Filmen ble akkompagnert av TSO med nyskrevet musikk.

– Det var et tverrfaglig samarbeid mellom Nasjonalbiblioteket, Kosmorama, Olavshallen, komponist Trygve Brøske, produsent Dag Hoel og oss. En fantastisk aften, sier Nervik som understreker at TSO er til for alle. 

– Et nytt samarbeid som vi ønsker skal bli fast tradisjon er studentkonserten vår 26. august. Dette blir en festkonsert for studenter – og med musikkstudenter studenter fra NTNU. Så ta med en studentvenn på konsert og finn tonen med TSO, oppfordrer hun.

– Det ligger i ryggmargen vår – et variert sesongprogram, turnevirksomhet, digitale konserter og samarbeid med andre kulturaktører.

Klikk her for fullt program og billetter