PS: Se galleri med bilder av rettene lenger ned i saken

– Vi brenner for å vise Trondheim magien i meksikansk kokkekunst. Derfor har vi i et par måneder jobbet iherdig med å utvikle «Smaken av Frida»Nå er vi klare for å servere vår 8-retters tastingmeny. Dette er en delerett for to eller flere der man får smake på litt av det meste fra den oppgraderte menyen, forteller daglig leder Guillermo Lopez.

8-retteren, «Smaken av Frida» er et festfyrverkeri av en matopplevelse som deles av to personer og er svært hyggelig priset:

For rause mengder mat betaler du 599,- i helgene (fredag, lørdag søndag). På hverdager reduseres prisen med hele 50 prosent til 299,- pr. person.


Trondheim24 har nylig testet tastingmenyen og her er det bare å løsne på beltet og bli med på en deilig reise gjennom meksikansk matkultur. Det er de store og komplekse smakene som dominerer. Ikke for spicy, selv om menyen er sterkt inspirert av landets stolte, multikulturelle streetfood- tradisjoner.

Kvelden startet med en klassisk og fint anrettet guacamole med granateple og tortillachips, deretter fikk vi rensket ganen med «Scampi aguachile» – en het, frisk og syrlig ceviche (sitrusmarinert). Dermed var vi klare for første kjøttrett i form av «Gringa» – noen deilige munnfuller basert på marinert svinekjøtt og ost i stekt tortilla.

Neste rett, og ett av flere høydepunkter er nå på bordet: Lam mørbrad i en grønn og svært velsmakende pipiansaus (grønn mole), deretter «Pollo con mole», som er kylling i mole poblano, en fantastisk, tykk og godt innkokt saus basert på sjokolade, chilli og kyllingkraft (Mexicos nasjonalrett).

Siste kjøttrett er en perfekt varmebehandlet indrefilet av okse i huitlacochesaus (maistrøffel saus ).

Matreisen nærmer seg sin ende og vi rundet av med to nydelige desserter, kreert av Fridas egen konditor og dessertkokk: Capirotada, som er en tradisjonell meksikansk dessert som vanligvis spises under påskeferien. Den er laget av lag med ristet brød dynket i en søt og krydret sirup, og deretter toppet med en rekke ingredienser. I tillegg fikk vi Carlota –  også det en mexikansk klassiker der en kjeksbunn er toppet med et kremaktig og friskt fyll.

Maten presenteres og serveres «restaurantstyle», og alle åtte rettene finner du igjen som hovedretter på menyen. «Smaken av Frida» er således en fin introduksjon til det meksikanske kjøkkenet, og inspirerer til å utforske hovedmenyen nærmere.

– Vi prøver å lage maten som mamma eller bestemor pleide å lage den, og  har respekt for tradisjonene. Men vi gjør selvfølgelig vår egen vri. Og vi er såklart inspirert av streetfood i Mexico city. Så nå er vi spente på mottakelsen, sier Guillermo Lopez.

Utallige varianter av Tequila

Frida restaurant i Fjordgata 15 har siden etableringen i 2007 opparbeidet seg en sterk posisjon i matbyen Trondheim. Nå starter de på et nytt og større kapitel. Kjellerlokalene til Frida er for mange trondhjemmere ensbetydende med smaken av det ekte meksikanske kjøkkenet. Og populariteten har vokst jevnt og trutt. Det siste året har de renovert, utvidet og tatt over hele førsteetasjen også.

– Nå kan vi ta i mot nesten 300 gjester, smiler Luis Fernando Carrasquedo Rosales.

Den nye sjefskokken til Frida guider gjennom de stilsikre lokalene mens han entusiastisk forteller om inventar og veggmalerier, matkultur og rom dedikert utelukkende til utallige varianter av tequila.

Det preppes til kveldens servering.


Fra kjøkkenet lurer det seg inn lukter av spisskummen, chili, mandler og hvitløk. For å nevne bare noen. Er det et hint av sjokolade inni der også, mon tro? Det er Mole Poblano – en av de mest populære sausene i dagens Mexico. Kanskje forvirrende for tacohjernene til mange nordmenn, men én ting er sikkert – det lukter helt himmelsk.

– Vi anvender en miks av importerte meksikanske råvarer og kortreiste råvarer. Det er det beste av to unike verdener her på Frida, understreker Rosales.Det autentiske og genuine 

Med utvidelsen kom behovet for flere dyktige hoder og hender i Fjordgata. Sjefskokk Rosales og konditor/baker Damaris Georgina Hernandez Carranze, er to av de nyeste tilskuddene til restauranten Frida. Begge to kommer fra Mexico, og er utdannet ved Instituto Arte Culinario Coronado i Mexico City. 

– Jeg og Damaris jobbet i Spania da jeg gjennom et familiemedlem som bor i Trondheim, fikk nyss om at daglig leder Guillermo Lopez her på Frida var på utkikk etter nye folk på kjøkkenet – folk som kjente den meksikanske matkulturen godt. Vi sendte av gårde CV og resten er historie, smiler han.

LES MER: Fridas styrker staben med en sjefskokk og en dessertkokk – begge med tostjerners michelin-erfaring.

Begge to er levende opptatt av å formidle autentiske og genuine meksikanske matopplevelser. Noen vil kanskje hevde at det er en tilnærmet umulig oppgave – Mexico er et av verdens største kjøkken som omfatter alt fra spansk og europeisk matkultur til de opprinnelige prekolumbianske mattradisjonene – men Rosales er trygg i oppgaven han tar fatt på.

– Frida har klart det i 16 år. Min jobb er å ta det hele enda et steg videre, forklarer han.

Image with visual paralax effect

Det beste av to verdener: Det er en miks av importerte meksikanske råvarer og kortreiste råvarer på Frida.

Spennende nyheter

I mars skjer det også flere endringer i menyen til restauranten. Noen retter forsvinner fra matkartet, samtidig som nye matopplevelser kommer til.

– Vi skal selvsagt beholde de mest populære signaturrettene våre. Men ettersom Frida har vokst med en hel etasje, så var det naturlig å rekonstruere menyen, forteller den nye sjefskokken engasjert.

Sjekk ut noen av disse nyhetene: 

«Taco de pescado zarandeado» er piggvarfilet som henter inspirasjon og smaker fra delstatene Sinaloa and Nayarit på vestkysten av Mexcio.

– Chili, tomater, hvitløk og avokadokrem er noen stikkord for denne tallerkenen, forklarer Rosales.

«Cóctel de camarón Acapulco» er en særegen ceviche som stammer fra byen Acapulco, helt sør i Mexcio. 

– Tropisk, frisk og litt søt med reker, avokado, appelsiner, lime og koriander. En tradisjonsrik rett.

«Sopes con chorizo» består blant annet av mais, bønner, rømme, ost, chorizo og salat. 

– Dette er erketypisk storbymat fra Mexico City, forteller Rosales.

«Flan de chocolate» er en tradisjonell dessert fra Mexico. 

– Her snakker vi deilig sjokolade, kanel og vanilje, forklarer han.

Og » Smaken av Frida». Dette er en delerett for to eller flere der man får smake på litt av det meste fra menyen.

– Perfekt som de som ikke klarer å bestemme seg helt, smiler Rosales.

Meksikanske vibber i Fjordgata. Hustrig mars i Trondheim, heldigvis er det lett å finne den gode varmen på Frida. Fra venstre: Martin Torresbaca, daglig leder Guillermo Lopez, konditor og dessertkokk Damaris Georgina Hernandez Carranze og ny sjefskokk Luis Fernando Carrasquedo Rosales.

Ingen snarveier

Det er få ting vi nordmenn forbinder sterkere med Mexico enn tortilla. Dessverre kjenner de aller fleste av oss kun den vakuumpakkede industriproduserte varianten.

Slike helfabrikata er selvfølgelig helt utenkelig på Frida.

– Her lager vi våre egne tortillas fra bunn av med mel fra Mexico, forklarer Rosales inne på det nye kjøkkenet i første etasje. 

En eltemaskin jobber møysomt med dagens deig. Etterpå skal den inn en spesialkonstruert ovn (utviklet i Mexico selvfølgelig), der deigen blir til rykende ferske, smakfulle lefser. Dette er håndverk.

– Vi selger en god del til andre restauranter i Trondheim også, legger han til.

Og dersom du har lyst kjøpe med deg ferske tortillas hjem etter et besøk på Frida, så er det selvsagt mulig.

– Bare spør oss, avslutter Rosales.