Mathias Molvær, personlig trener ved Impulse Lerkendal, er gavmild med godordene når han oppsummerer innsatsen til den unge kvinnen som har svettet og trent seg gjennom de siste seks månedene.

Therese Gulliksen (28), smiler nesten litt beskjemmet ved siden av treneren på pauserommet på Lerkendal:

– Tusen takk. Uten deg og de andre trenerene i ryggen så hadde det blitt veldig vanskelig. Jeg tror ikke at jeg hadde klart hele denne reisen alene. Dere har betydd kjempemye, spesielt i periodene da det buttet imot og motivasjonen ikke var på topp, fastslår hun.

Les mer om trening med PT her

– Beskriv det siste halve året med tre ord.

– Slitsom, artig og…

Gulliksen tar en kort tenkepause.

– …og inspirerende, ikke minst. Jeg kjenner effekten av treningen og kostholdsendringene veldig godt på kroppen min. Det gir motivasjon til å fortsette framover.

Vi har siden januar fulgt Therese Gulliksen på reisen mot en sunnere kropp. Her kan du lese tidligere artikler:

Therese er 27 år og 118 kg: Nå orker jeg ikke ha det sånn lenger

For meg handler det om å gi blaffen i hva andre mener om kroppen min

Kiloene raser av på Therese

Vekttap som varer

La oss først bla kalenderen tilbake til tidlig januar. Gulliksen veide 118 kilo og var i temmelig dårlig form da hun vant konkurransen der premien var et halvt års trening med personlig trener på Impulse.

Overvekt hadde hun slitt med i store deler av sitt voksne liv. Slankekurer og trening var ikke ukjent for henne, men i likhet med veldig mange andre i samme situasjon så ble det med korte, sporadiske forsøk før hun falt tilbake til den samme gamle livsstilen.

– Det var berg- og dalbane. Man startet på et opplegg og mistet noen kilo, men etter noen måneder var jeg tilbake der jeg startet. Følelsen av å ha mislyktes igjen er ufattelig frustrerende, forklarer hun.

– Hva var annerledes denne gangen?

– Mange ting. For det første så hadde jeg en personlig trener som satte opp helt konkrete trenings- og kostholdsopplegg for meg. Ga meg framdriftsplaner med struktur og delmål. Hamret inn i hodet mitt at varig vekttap ikke er noe som skjer over natta, men noe man må jobbe målrettet med over tid.

– Rett og slett en livsstilsendring?

– Akkurat. Trening er viktig, men hva man putter i munnen er minst like avgjørende, legger hun til.

Personlig trener Mathias Molvær nikker anerkjennende over bordet.

– Therese skjønte tidlig at hun måtte tenke langsiktig. Og det har hun klart. Jeg er oppriktig stolt av henne, smiler han.

Les mer om trening med PT her

Savner ikke de gamle matvanene

Innholdet i kjøleskapet hennes gir et godt bilde av endringene hun har gjort siden januar. Feit ferdigmat, sjokolade og brus er i dag erstattet med frukt og grønt, kylling og fisk.

– Og jeg savner egentlig ikke de gamle matvanene mine særlig heller, forteller Gullliksen som samtidig innrømmer at det å spise sunt har vært den største utfordringen siden hun startet opplegget på Impulse.

– Godt kosthold krever planlegging. Det er så utrolig lett å bare hive enkel, usunn mat i handlevogna i en travel hverdag. Jeg arbeider mye skift, vanligvis vet jeg ikke hvilke tidspunkt jeg skal jobbe før arbeidsuka starter, sier hun.

Det er en problemstilling som Molvær kjenner godt til.

– Tidsklemma har blitt et kjent begrep de siste årene. Og den er reell. I tillegg er det stadig færre som har en ren 9 til 5 jobb å forholde seg til. Hverdagen og arbeidslivet har forandret seg fundamentalt på bare knappe tiår for store deler av befolkningen. I sum gjør så dette noe grunnleggende med kostholdet vårt, mener han.

– Er du enig med treneren din, Therese?

– Ja, 100 prosent. Jeg kjenner meg godt igjen i den beskrivelsen. Å planlegge kostholdet i hverdagen er noe jeg har lært underveis på Impulse. Og det er kunnskap jeg definitivt kommer til å ta med meg videre i livet, legger hun til.

I forrige uke måtte jeg kjøpe nye treningklær. Igjen. Skjorta og buksa hang og slang under trening.

Pila på vektskåla til den unge kvinnen viser i dag omlag 103 kilo. En nedgang på drøyt 15 kilo siden hun begynte på Impulse.

– Er du fornøyd med utviklingen?

Gulliksen smiler godt.

– Ja, det vil jeg si. I forrige uke måtte jeg kjøpe nye treningklær. Igjen. Skjorta og buksa hang og slang under trening. Det er vrient å holde styr på pupper og rumpe når klærne er flere nummer for store, ler hun.

Også garderoben til hverdag og fest har blitt skiftet ut.

– Det koster noen kroner, men du verden hvor deilig det er å shoppe klær nå sammenlignet med tidligere, sier hun.

Noen vil kanskje innvende at 15 kilo på seks måneder ikke er voldsomt mye.

Det er en oppfatning som personlig trener Molvær slett ikke deler.

– Mye av det som var fett på Therese før, er i dag muskler. Og det er en vesensforskjell. Det gir energi og ork i hverdagen, understreker han.

Det skriver Gulliksen kontant under på.

– Da jeg startet var overskudd nesten et fremmedord for meg. Det har forandret seg helt radikalt.

Mye av det som var fett på Therese før, er i dag muskler. Og det er en vesensforskjell. Det gir energi og ork i hverdagen.

Et av delmålene hennes var å bruke bunaden hun fikk som 18-åring, men som har samlet støv i garderobeskapet i altfor mange år.

– Ble det nasjonaldrakt på 17.mai?

– Joda, men jeg måtte legge den ut noen centimeter. Når det er sagt – for et halvår siden så var jeg ikke engang i nærheten av å komme inn i den.

– En liten seier?

– Helt klart. Den første av flere framover, avslutter hun sikkert.

Les mer om trening med PT her