Maximillian Aune (24) og Bendik Rødli (20), henholdsvis bassist og gitarist i Spellemanns-nominerte Murder Maids er blant dem som hyppig er innom for å nyte godt av den solide gitarkompetansen som sitter i veggene til Falck Musikk.

Ungguttene fikk terningkast seks av landets mest respekterte musikkjournalist for den første plata si og er nettopp ferdig i Sørgården studio med plate nummer 2.

I dag er de på besøk i favorittsjappa si. Det er særlig ekspertisen i verkstedet de er imponert over, og ingen av dem kan tenke seg å gå til andre enn Falck når de skal ha kjapp og kompetent assistanse før de entrer rockescener landet rundt:

– De bygger gitarer og de yter service som lærer oss noe nytt om instrumentene. Det inspirerer og øker spillegleden, forteller de to musikerne:

Image with visual paralax effect

– Det er gull at de «setter opp» instrumentene. Hvis vi har problemer med en bass eller gitar så fikser de det. Falck har mer å velge i enn de fleste andre. Spesielt når det kommer til pedaler, sier Max, som helt siden 12-13 års alderen pleide å stikke innom butikken med gitarspillende kompiser.

– Vi liker å komme hit og prate om musikk og gitarer i et ekte miljø med flinke folk. Det er derfor vi kommer hit, sier Bendik.

Forelsket i rock og gitarriff

Uansett om det er for å bli forelsket i noe nytt, eller det handler om å få orden på instrumentet du allerede har: Fortsatt er dette stedet å gå for å treffe andre og diskutere musikk og gitarspill – og for å få verkstedet til å hjelpe med vedlikehold av instrumentene.

– Instrumentene får jo gjennomgå og blir utsatt for tøff traktering på scenen, spesielt når musikksjangeren er en blanding av hardcore punk, protopunk og hardrock, sier butikksjef Kristoffer Tønder og viser til Murder Maids:

– Ja, det er vel omtrent sånn vi karakteriserer musikken vår, istemmer Max og Bendik.

Familiebedrift

Familiebedriften Falck ble startet av Geir Falck, som fortsatt jobber i bedriften. Han konsentrerer seg om oppgaver der han bruker sin mangeårige erfaring som gitarist og gitarekspert i verkstedet.

Egenproduksjon og salg av gitarer er en sentral del av virksomheten. Reparasjon og modifisering av instrumenter er en annen. Svært få i Norge kan konkurrere med kunnskapen og erfaringen til Falck Musikk når det gjelder å restaurere gamle instrumenter, eller redde gitarer som har fått så tøff medfart at dynga burde vært neste stopp.

Datter Juni og sønn Jorge er også dypt involvert i driften av butikk og verksted. Jorge er selskapets daglige leder og Juni jobber mye på verkstedet, der hun går i «lære» hos faren Geir.

Butikkens salgsressurs heter Kristoffer Tønder (32), og er den ene som ikke er i familie med gründerne.

– Han er en ekstremt hyggelig frøyværing, gitarlærer, og ansatt i Falck Musikk siden oppstarten, skriver Falck på sine egne nettsider.

Image with visual paralax effect

Geir Falck er syvende far i huset, men henger ikke i et horn på veggen. Det er det gitarene som gjør.

Juni Falck og storsjarmøren Balto. Han gjør garantert ikke forskjell på folk enten du er etablert rockestjerne eller sylfersk gitarist med kun tre grep på repertoaret.

Hoppet av for å spille solo

Geir Falck var en av de som startet opp den legendariske butikken og institusjonen Tre45 i Fjordgata på starten av 80-tallet – et naturlig samlingssted for alt som kunne krype og gå av musikere i flere tiår.

I 2008 ble butikken en del av den landsdekkende kjeden 4Sound. Kjedesamarbeid var derimot ikke noe familien var komfortable med, og resultatet ble at de brøt ut og etter hvert etablerte egen virksomhet igjen –

– For fem år siden hadde far fått nok, og i november 2015, sa vi farvel, og da så Falck musikk dagens lys, konstaterer Julie. Ingen hos Falck anser 4Sound eller andre som reelle konkurrenter i Trondheim, mens det finnes et par andre lignende «nerdebutikker» i landet, som Gitarhuset og Vintage gitar.

– Det betyr alt for oss at vi tiltrekker oss og kommer i kontakt med de unge musikantene, forsikrer Kristoffer, og Juni og tilføyer:

– Men kundene våre er i alle aldre, fra 15 til 50 og over 60.

Valuta for pengene

Falck ønsker å videreføre filosofien butikken og verkstedet hadde da da de drev Tre45.

– Vi fokuserer på litt mer ukjente og spennende merker som virkelig gir deg valuta for pengene. Det trenger ikke koste mye, men det må være bra. Vi tar inn litt ulike og ukjente gitarmerker, men som har gode meritter på nett. Når vi legger ut noe nytt er det som julaften for kundene, tyder tilbakemeldingene på.

-Vi driver ikke med kjøp og kast. Her har vi kunder som  tålmodig må vente 8-9 måneder på en modell før den kommer, og det gjelder ikke bare under pandemien. Vi liker å utfordre konkurrentene, og ikke bare på merkevarer.  Vi bruker intuisjonen, og prøver ut varene, forteller Kristoffer.

Daglig leder Jorge forklarer at filosofien er å levere høy kvalitet i alle prisklasser:

– Det finnes mye ræl som vi sier på trøndersk, ute i markedet. Gitarer som nesten motarbeider deg når du prøver å spille. Instrumentene våre ligger ikke i de aller laveste prissegmentene, men de rimeligste modellene våre er svært gode gitarer som vi kan stå inne for. Gitarer som rett og slett gir deg mye kvalitet for pengene. Og det er avgjørende for oss. I den andre enden av prisskalaen har vi de instrumentene som nok er forbeholdt de aller mest entusiastiske, forklarer Jorge.

Juni, Jorge og storsjarmøren Balto.

Viktig med unge musikere

Falcks sjappe i Fjordgata trekker ikke bare til seg spilleglade fra Trondheim, men fra hele Trøndelag og områder som ligger enda lenger unna trønderrockens hjemland.

– Vi er ikke elitistiske. Men vi har det vi har fordi det er bra. Har ingenting fordi vi må ha det, men satser gjerne på andre kjente og kjente gitarmerker fordi vi vet at de har kvalitet, sier Kristoffer.

Det samme kan han si om musikerne som nå er på besøk:

– For oss er de særdeles viktig at musikere som Max og Bendik kommer innom og prøver instrumentene. Vi må ha og har god dialog med kundene, sånn at de finner det de vil ha, og vi tar inn det de vil ha.

Strømmen av gitarfrelste er stor fra «musikerfabrikken» Trøndertun, der de som vil noe innen musikk og sang gjerne har tilbragt ett skoleår:

– Mange fra den skolen og gjerne fra samme kull er innom her ofte, sier Juni.

– De unge vil skrive sin egen historie og har sine helter, og ønsker selv å bli det. Alle som vil begynne å spille er i målgruppa vår. Alle med interesse for strengeinstrumenter. De med lidenskap og «spillegalskap», sier hun.

Falck henter instrumenter fra gitarprodusenter over hele verden.

– Gitarer, tilbehør og utstyr kommer fra USA og Australia, fra Tsjekkia og Tyskland og mange andre land, oppdaget og hentet inn etter omfattende reisevirksomhet, som nå riktig nok har stått i stampe og er stilt i bero som følge av c-19-pandemien.

– Men koronaen har gitt en kraftig hype på nett, sier Julia, og for oss har det siste årets begivenheter motivert oss til å styrke butikken på nett, med kunder over hele landet.

Konkurranse fra nettbutikker

–  Pandemien gjorde tidspunktet riktig for oss, så vi etablerte vår utgave.  Men vår nettbutikk er ikke sammenlignbar med andre. Ja, det har vært for å styrke mulighetene til å overleve pesten, men det har ikke vært det viktigste, understreker Julie.

Sjekk ut nettbutikken her

Falck forsikrer seg om at butikkens folk er «hands on» og gir personlig service, også på nett, via Facebook og i andre sosiale medier. Responsen er stor, og den er god.

– Vi får et førtitalls spørsmål og henvendelser i døgnet, og vi kjenner kundene våre, sier Juni og Kristoffer. De fleste er faste gjengangere.

– Men jungelordet teller mest, og at musikere som Max og Bendik deler sine gode erfaringer i sosiale medier. Dermed oppstår både den rette stemningen, dialogen og behovet for våre tjenester. Ingenting teller mer for å opprettholde den sunne butikkdriften, enn nettopp det, fastslår butikksjef Kristoffer Tønder.