PS. Bilde av gitaren som er premie i FB-konkurransen, ser du nederst i saken.

Kristoffer Tønder snakker seg kjapt varm i trøya mens han guider gjennom lokalene. Veggen ved inngangen er kledd tett i tett med elektriske gitarer. Før påske etablerte de også en egen dedikert akustisk avdeling. Spennet i prisklassene er bredt – fra det firesifrede til det sekssifrede.

– Kundene våre er en sammensatt gruppe, og det reflekteres i både utvalg og pris. Noen er glade amatører mens andre har gitaren som levebrød. Fellesnevneren er kvalitet, uavhengig av hvilket budsjett de som kommer til oss har, understreker Tønder som er salgsansvarlig.

Han har ingenting imot å bli kalt nerd.

– Nei, det tar vi som et kjempestort kompliment. For oss handler det til syvende og sist om lidenskap, entusiasme og kunnskap, smiler han.

Et unikt miljø

Maximillian Aune (24) og Bendik Rødli (20), henholdsvis bassist og gitarist i Spellemanns-nominerte Murder Maids, er blant dem som jevnlig er innom for å sjekke ut hva som er nytt, eller for å få instrumenter reparert eller justert.

– De kan fikse alt her. I tillegg er bredden i utvalget av alt fra effektpedaler til gitardeler helt unikt. Man kan selvsagt kjøpe mye på nett i dag, men det blir aldri det samme som «the real deal», fastslår Maximillian.

Bendik er enig.

– Det handler om at det finnes et miljø i Trondheim der man kan komme å prate, prøve og diskutere instrumenter og musikk. Kunnskapen som sitter i veggene her, finner man ikke mange andre steder i Norge, mener han.

Image with visual paralax effect

Familiebedrift

For de som kjenner til hva som rører seg i det utøvende musikklivet i Trøndelag, bør navnet Geir Falck allerede være et kjent navn. Veteranen har drevet med gitarer i over fire tiår – først gjennom bedriften Tre45, deretter i kjeden 4Sound, før han bestemte seg for stå på egne bein i 2012. Datteren Juni og sønnen Jorge ble etter hvert med på satsingen til faren.

Aktiviteten til Falck Musikk er i dag todelt: egenproduksjon og salg av gitarer, samt reparasjon og modifisering av instrumenter.

Sjekk ut nettbutikken her

– Det fordeler seg cirka 50/50, forteller Juni Falck som tar en pause fra verkstedet sammen med butikkhunden Balto.

Hun har fulgt i farens fotspor. Butikken har til en hver tid mellom 30-40 gitarer og basser inne på verksted. Noen skal repareres eller restaureres. Andre skal tilpasses og finjusteres etter ønskene og behovene til hver enkelt kunde.

– Du kan godt kalle det et eget fag. Noe som må læres over mange, mange år. Men hverken jeg eller pappa er utlært. Det blir man aldri. Det er bestandig noe vi kan bli bedre på, understreker hun.

Tar gitar på alvor

Ved inngangen studerer en guttegjeng noen av de elektriske gitarene på veggen. Det småprates og pekes. En eldre mann har kommet inn for å hente en akustisk gitar som har vært gjennom en runde på verkstedet. Juni Falck forklarer i detalj hva som er gjort. Mannen smiler. Det virker som han har savnet seksstrengeren sin.

– Mange får et veldig personlig forhold til favorittinstrumentet sitt. Det tar vi på alvor, sier Tønder til.

– Skikkelig håndverk går aldri av moten, smiler Geir Falck over arbeidsbenken inne på verkstedet i Fjordgata.

For den drevne instrumentkunstneren har jobben blitt en livsstil. 

– Jeg er utrolig heldig som får holde på med noe som jeg er lidenskapelig opptatt av. Det er det få som gjør, legger han til.

Må oppleves

I likhet med resten av næringslivet har Falck Musikk nettopp kommet ut av en vanskelig koronapandemi.

– Vi merket det mest gjennom leverandørene våre. Produkter og deler var ikke like lett å få tak i. Men det var nok et gjengs problem for hele næringslivet, mener Tønder.

Pandemien ga virksomheten et insentiv til å styrke nettbutikken sin.

– Det var riktig tidspunkt for oss. Samtidig er ikke nett en retning vi har hovedfokus på. En gitar er noe som må spilles og erfares. Det er en håndfast opplevelse som er umulig å gjenskape på nett, avslutter han.

Denne gitaren er premie i FB-konkurransen: Morgan CG11 DLX N

Sjekk ut nettbutikken her