PS. Bildet som er premie i Facebook-konkurransen kan du se nederst i saken.
– Må det finnes et svar da? Jeg tror kunst er noe som omdefineres og redefineres hele tiden. Både hvordan den skapes, og måten den påvirker tilskueren, mener Winther og serverer grønn te med ingefær og sitron inne i utstillingslokalet i første etasje.
Lukten er fruktig, ikke akkurat Lipton.
– Vi samarbeider med Gravraak Teateliér som holder til på Nedre Bakklandet. De utvikler fantastisk te lokalt i Trondheim. Et perfekt tilskudd til den lille kafeen vår The Tearoom her i Galleri 7, smiler galleristen mens Fjordgatatrafikken utenfor går sin snirklete gang.

Voksende mangfold
Winther, som har bakgrunn som interiørdesigner, åpnet dørene i oktober 2021.
Filosofien hennes er tredelt: Være et sted der publikum kan oppleve både nye og etablerte kunstnere, lage en arena for læring gjennom kurs og workshops og en plass der man bare kan slappe av med noe varmt og godt i koppen.
– Dørterskelen skal være lav og inkluderende. Det synes jeg er viktig å formidle, understreker hun.
Åpningen for drøye tre måneder siden havnet utvilsomt litt i skyggen av en annen kunstsatsing bare noe kvartaler unna. Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K) stod ferdigstilt nesten samtidig.
– Etableringen av K.U.K er utelukkende positivt. Huset skaper interesse og engasjement i Trondheim, og det kan vi de mindre aktørene trekke enorme veksler på, fastslår Winther som mener Trondheim som kunstby er på vei opp.
– Mangfoldet innen kunst og kultur er voksende. Aktører tør virkelig å satse, og publikum, selv om vi trøndere noen ganger er litt trege av oss, setter pris på det, mener hun.
Sjekk ut Galleri 7s nettbutikk
Papir, tekstil og tre
De fleste av oss assosierer kanskje begrepet galleri med kunst som man putter på veggen hjemme. Og det er jo ikke feil. Winthers tenker imidlertid litt større. Ved inngangsdøren henger massive, kompliserte blomsterinstallasjoner i papir.
– Et kjempespennende og kanskje et litt unorsk kunstuttrykk for mange.
– De er i hvert fall iøynefallende?
Winther smiler.
– Det er en tilbakemelding jeg ofte får, legger hun til.
Litt lenger inn i lokalet har tekstilene fått plass.
– Hvem sier at klær ikke kan være kunst. Disse plaggene er laget av håndplukkede stoffer, skreddersydd i Norge og finnes kun ett eksemplar av – anvendelig kunstverk, helt enkelt, forklarer hun.
For Winther er kombinasjonen av brukskunst og det rent visuelle viktig.
– Selv er jeg veldig opptatt av trevirke, forklarer hun og guider bort til et bord hun har designet og utformet. Hele fundamentetet er en stor snirklete trerot.
– Ikke akkurat Ikea?
– Nei. Dette finnes det definitivt bare ett av.
– Du rendyrker begrepet konseptgalleri?
– Absolutt. Fokus er på kunst i ulike former.
Spennende program
I underetasjen dominerer veggkunsten. «The tranquility of light» – en akvarellutstilling av Brian Friedland – har hovedrollen i det store lyse rommet.
25. februar overtar separatutstillingen «Outsiders» av Petter Andreas Jørgensen.
– Han liker å kombinere akryl og kull for å skape melankolske portretter og landskaper, forteller Winther.
26. mars innledes gruppeutstillingen «Soul Seeds».
– Her fokuserer fire ulike kunstnere på spørsmålet om hva som er bærekraft, forklarer hun.
Programmet for det meste av 2022 er spikret. I hvert fall nesten.
– Vi planlegger utstilling her med et av de mest kjente norske kunstnernavnene som finnes i dag. Mer kan jeg ikke si akkurat nå. Jeg har lovet kunstneren at vernissasjen skal skje plutselig og uventet, smiler hun.
Vil ha med flere
Galleri 7 drives i dag av Tania Winther alene. Hun ønsker seg imidlertid flere samarbeidspartnere framover som vil å bidra med å fremme kunsten og den kunstneriske prosessen.
– Jeg har kanskje overvurdert meg selv litt. Å drive et galleri, workshops og en liten kafe samtidig under samme tak er en spennende, men stor oppgave. Jeg har lyst til å få flere med på laget, avslutter hun.
Åpningstider:
Ons-Fre 11:00-17:00
Lørdag 11:00-16:00
Søndag 12:00-16:00
Premie i Facebook-konkurranse:
«Hommage a Tom Waits» av Ellen Eikenes. Les mer om kunstneren her