I Norge finnes det flere nettsider som hjelper deg sammenligne kredittkort. Portalene gir deg som regel en oversikt over bonusordninger, aldersgrenser, effektiv rente, kredittgrenser og mye annen informasjon. 

Første alternativ er å ta turen innom Finansportalen. Det er en statsdrevet tjeneste som lar forbrukere sammenlige kort fra flere norske banker. Portalen er utviklet av Forbrukerrådet, noe som innebærer at man kan være sikker på at informasjonen er både trygg og kvalitetssikret.

Hvordan fungerer kortet?

Et kredittkort er et betalingskort som lar deg handle varer og tjenester på avbetaling. Alle kort har en kredittgrense som er det maksimale beløpet man kan belaste kortet for. Ulikt andre typer finansiering vil ikke renter legges til umiddelbart. Til gjengjeld vil renten ofte være meget høy samtidig som at kostnadene kan være uoversiktlige.

Kortene har en viss fritaksperiode for renter (40-55 dager) hvor du som korteier slipper å betale. Så fort denne perioden er utløpt vil det legges til renter på den saldoen man fortsatt har utestående. Forsøk å finne et kredittkort med en effektiv rente som ligger under 20%. 

Så hva bør man se etter når man skal finne beste kredittkort i Norge? 

Det første er kortets gebyrstruktur. Sjekk om det kreves årsgebyr, valutagebyr, kjøpsgebyr og uttaksgebyr. Kortet bør i tillegg tilby en frist på minst 50 dager hvor man slipper å betale renter. 

For å finne Norges beste kredittkort kan du bruke kredittkortinfo.no som et alternativ til Finansportalen. Den inneholder et lavere antall omtaler, men har til gjengjeld mer detaljert informasjon om hvert kortalternativ.

Hva passer ditt forbruk?

En vanlig grunn til at mange nordmenn skaffer seg kredittkort skyldes de innbakte bonusordningene. Dette er “fordeler” som kortselskapene tilbyr for å tiltrekke seg nye kunder. Et klassisk eksempel inkluderer rabatter eller cashback på pumpeprisen for bensin, eller bonuspoeng på flyturer.

Noen kort kan gi deg cashback på alt fra 2-4%, som utgjør en del tusenlapper i året. Ulempen er at man fort kan ende opp med å bruke mer penger enn man ellers ville ha gjort. Forsøk derfor å velge et kort som samsvarer med det du kjøper mye av og som du virkelig trenger.

La oss ta et enkelt eksempel: Du er selvstendig næringsdrivende og reiser ofte utenlands for å møte oppdragsgivere. I den forbindelse dekker du selv reisekostnadene og får beløpet refundert av oppdragsgiver via faktura.

Her ligger alt til rette for at man kan bruke et kredittkort som inkluderer flybonus. Hver gang man reiser sparer man opp poeng, før oppdragsgiver refunderer beløpet. Det eneste du må passe på er at pengene du skylder nedbetales før utløpet av kortets renteperiode.

På toppen av bonuspoeng vil mange av disse kredittkortene også inkludere en forsikring mot avbestilling og tapt bagasje. Dette sparer deg for ytterligere beløp. Husk å lese alle forsikringsvilkårene i kortavtalen nøye slik at du vet hvilke begrensninger som gjelder.

En liste med punkter

De viktigste faktorene ved valg av kredittkort er altså:

  1. Effektiv rente.
  2. Kortets gebyrer (valuta, uttak, kjøp, årsgebyr).
  3. Antall rentefrie dager.
  4. Kredittgrense.
  5. Bruksfordeler: Cashback, forsikring, bonuspoeng, rabatter.

PS: Kortutsteder skal alltid informere om effektiv rente, da det er denne som utgjør den faktiske kostnaden ved å låne penger med kortet.

Dette må du vite om kredittgrenser

Et tips er at du velger en beskjeden kredittgrense og ikke noe mer enn hva du tror det er behov for.  I tillegg eksisterer det også en skjult felle som de fleste nordmenn ikke kjenner til.

Norge fikk for ikke lenge siden et nytt register over all usikret gjeld, som også inkluderer kredittkortgjeld. Finansdepartmentet har bestemt at all disponibel kreditt skal regnes som gjeld når bankene regner ut betalingsevne.

Hvis du eier flere kredittkort vil bankene legge til grunn at du skylder kortenes kombinerte kredittramme (uavhengig av hvorvidt du har brukt av pengene). Dette kan skape problemer for de som skal søke boliglån og lignende, da det skader betjeningsevnen. Det kan i teorien føre til at lånet blir dyrere, eller at banken avviser søknaden.

Av den grunn vil det være lurt å avslutte alle de kredittkortene du måtte eie, men aldri bruker.