– Endelig sommersesong! Nå er det godt å være til.

Joachim Rangø Andersen, daglig leder ved Troll Restaurant myser mot sola som kun sporadisk bryter igjennom og skydekket. Restaurantperlen på Fosenkaia har siden åpningen for drøye seks år siden etablert seg som en essensiell del av matkulturen i Trondheim.

– Jeg mener forklaringen er enkel – vi har stått kompromissløst ved grunnfilosofien vår: Norsk mat på en fandenivoldsk måte, fastslår Andersen.

Sjekk ut den fandenivoldske sommermenyen på Troll og bestill bord her

Kortreist og folkelig

Klokka har så vidt rundet 12. Inne på kjøkkenet driver mannskapene og prepper mat. Dørene åpner klokka 16. Råvarene er nesten utelukkende lokale. For eksempel er fisken i all hovedsak fanget i nærmeste nabo – Trondheimsfjorden.

– Den får vi fra fjordfiskerne som leverer til Ila Fiskemottak. Vi snakker ferske råvarer fra aller øverste hylle. Rett fra fjorden til bordene her på Fosenkaia. Ikke fisk som har vært på rundtur til Oslo, blitt ompakket og frosset, forteller han.

Det samme er sant om kjøtt, frukt og grønt. I hvert fall nesten.

– Vi foretrekker lokale produsenter i alt vi gjør, men vi er ikke helt religiøse. Vi strekker oss gjerne over fylkesgrensene både i sør og nord dersom kvaliteten tilfredsstiller kravene våre, legger Andersen til.

Et annet unikt aspekt ved Troll er prisprofilen de har holdt i hevd helt siden de åpnet dørene.

– Det ligger i filosofien vår å være folkelig. Vi ønsker at «dagens» – enten det er en tre-retters eller en fem-retter- skal være overkommelig for den jevne lommeboka.

– Så hva står på menyen akkurat nå?

– Råvarene på menyen er som alltid 100 prosent norske og så kortreiste som mulig. Vi har satt sammen en egen a la carte meny for sommeren som er ment for å nytes når sommerværet kommer en gang. Her kan vi friste med mye godt fra havet,  blant annet blåskjell, kamskjell og vågehval. Ellers så kjører vi som vanlig tre- og femretter til en hyggelig pris. Her er det de dyktige kokkene vår som leker med de beste råvarene og nyttevekster tilgjengelig den dagen, forteller han.Sykt god mat

Dersom man anvender Tripadvisor som målestokk, så kommer Troll særdeles godt ut. Med en score på 4,5 av 5 stjerner basert på nærmere 600 restaurantanmeldelser, rager de helt i toppen i Trondheim. Hør bare hva gjestene sier på Tripadvisor:

» Sykt god mat, service og atmosfære. Anbefales. Denne restauranten har alt man kan ønske. Vi gikk for en 5-retters, og hvilke smaker, farger og smaksopplevelser! Har ikke spist maur før, men helt innafor»
» Vi ble servert tre nydelige retter bestående av and, sei og fløtepudding. Et opplevelse av de sjeldne med spenstige kombinasjoner. Hit vil jeg gjerne returnere»
» En nydelig og ekstremt behagelig opplevelse. Skulle tro det kostet mye mer. Dyktige og hyggelige servitører gjør opplevelsen veldig personlig. Anbefales på det aller sterkeste»  

Utenfor boksen

– Gode tilbakemeldinger er alltid kjekt å få. Når det er sagt så er vi lydhøre for både ris og ros. Vi kan alltid bli bedre på det vi gjør, sier Andersen som tok over driften av Troll på slutten av 2020. Han kom da fra stillingen som restaurantsjef ved To Rom og Kjøkken.

– Jeg hadde vært der i 12 år. Jeg tenkte at det var på tide med nytt beite og nye utfordringer, smiler han.

Troll restaurant ble startet av  Sveinung Sundli og Lars Laurentius Paulsen for snart seeks år siden – to kulturpersonligheter som har markert seg heftig i mat- og kulturlivet i Trondheim gjennom flere år. 

– Herlige, viljesterke folk som tør å tenke utenfor boksen, mener han.

Laurentius Paulsen har i dag tatt over driften av restauranten Gubalari som ligger i nyåpnede K.U.K (Kjøpmannsgata Ung Kunst).

Gubalari: Noe lignende har du aldri sett maken til på matscenen i Trondheim

– Det er det samme tankegodset som ligger i bunn for både Troll og Gubalari. Samtidig skal restaurantene være så forskjellige at gjestene har lyst til å besøke begge, smiler Andersen.

I likhet med resten av næringene innen restauranter og uteliv, merker de fremdeles litt av etterdønningene av koronapandemien.

– Heldigvis har vi klart å beholde nesten alle de gode hodene og hendene på kjøkkenet og ute på restaurantgulvet. Nå vender vi blikket framover, fastslår han.

Spennende scene

På mange måter er Fosenkaia en liten oase i midtbyen. Kanalen holder Fjordgata og resten av byen på kort, men behagelig avstand. På den andre siden hviler Trondheimsfjorden blå og stille. 

– Man får litt lavere skuldre her på Fosenkaia, sier Andersen mens han spaserer forbi lokalene til Kystlaget Trondhjem. Her lever kystkulturen i beste velgående. I vannet hviler færinger, skøyter og seilskuter – både gamle og ærverdige til de mer moderne.

På enden av Fosenkaia ligger Kafe Skuret, som også drives av folkene bak Troll Restaurant.

Kafe skuret: Her kan du nyte byens billigste utepils i kveldssola

Iskald pils og fiskesuppe

– Jeg pleier å si at sommeren begynner når vi åpner dørene her mai, og slutter når vi lukker sent i september, forklarer han.

For mange er Skuret ensbetydende med iskald pils og kanskje byens beste fiskesuppe. I tillegg har stedet gjennom årene opparbeidet seg til å bli en av Trondheims mest spennende scener i sommersesongen.

– Jeg tror det har mye med bredden i programmene våre. Vi kan godt ha rap med OnklP en helg, hardrock med Black Debbath den neste, før vi kjører Ole Paus den tredje, forteller Andersen og vender ansiktet mot en silkemyk bris fra fjorden. 

Det er på slike dager at livet virkelig leker.