PS. Teppet som er premie i Facebook-konkurransen ser du nederst i saken. 

Asgar Hafzi, daglig leder av Persisk Teppegalleri i Kjøpmannsgata, stryker hånden over de intrikate mønstrene på ett av sine tepper.

– Kundene knytter sterke bånd til teppene de kjøper hos oss. Det høres kanskje litt rart ut, men når de leverer dem til rens eller reparasjon så hender det at de ringer og lurer på hvordan det går med teppet. Noen forteller at det er som om et familiemedlem mangler i stua, smiler Hafzi som har drevet teppehandel på samme adresse i Trondheim i 31 år.

Fra Mianeh til Trondheim

Det var egentlig elektroingeniør Hafzi skulle bli da han kom til Norge på tampen av 70-tallet. Og det ble han også etter tre år på Stavanger ingeniørhøgskole. Men røttene fra Iran skulle komme til å stake ut en annen vei i livet.

Image with visual paralax effect

– Jeg nærmest vokste opp i min fars teppebutikk. Det var der jeg lærte håndverket og faget helt fra bunn av, forklarer han.

Familien flyttet etter hvert inn til hovedstaden Teheran.

– Det var helt nødvendig. Familiebedriften hadde vokst seg stor. Bestillingsbøkene var fulle. Og ordrene kom ikke lenger bare fra Iran, men også fra andre deler av verden, forteller Hafzi.

I 1978 flyttet han til Stavanger.

– Broren min hadde etablert en persisk teppeforretning i byen. Jeg jobbet mye hos ham mens jeg studerte, legger han til.

Karrieren som ung ingeniør ble imidlertid ganske kort.

– Det er et interessant fagfelt, men etter en stund begynte jeg å spørre meg selv om det var  dette jeg vil drive med resten av livet. Etter litt tid i tenkeboksen bestemte jeg meg for å satse på faget jeg hadde lært av faren min, sier han.

Å konkurrere med sin egen bror i Stavanger hadde han ikke lyst til.

– Da satte jeg kursen for Trondheim. Og resten er historie, smiler han.

31 år i Kjøpmannsgata

– Vi har et av Norges største utvalg av persiske kvalitetstepper, med over 15 000 tepper på lager i alle størrelser og prisklasser, forklarer Hafzi mens han guider gjennom lokalene i Kjøpmannsgata.

Mønster og tekstiler fra Midt-Østen står i kontrast til det trauste treverket i brygga. Her har mange tusen trøndere handlet persisk kvalitet helt siden åpningen i august 1988.

– Hovedområdet vårt er Trøndelag, men vi har kunder over absolutt hele landet, legger han til.

– Hvordan var det å etablere seg her i Trondheim for drøyt 30 år siden?

– Det var tøft. Det skal jeg innrømme. Konstant jobbing hele uka. Røde tall i regnskapet, og mange tunge stunder. Trønderene var litt skeptiske i starten, smiler Hafzi.

Men kundene begynte å komme. Byens befolkning fikk øynene opp for den eksotiske butikken ved Nidelva. I dag teller Persisk Teppegalleri fire ansatte, og en sunn bunnlinje.

– I tillegg satser vi stort på eiendom. Det lønner seg å jobbe hardt. Det er en annen ting jeg lærte av far i oppveksten.

Fra øverste hylle

Persiske tepper? Er ikke de fryktelig dyre? er et spørsmål Hafzi ofte får. Svaret er både ja og nei.

– Vi har tepper fra 500 kroner opp til flere tusen kroner.

– Hva er det som avgjør prisnivået?

– De fire største faktorene er teppets skjønnhet, alder, kvalitet og tilstand, sier Hafizi.

Uansett hvor mange nuller det er snakk om – en ting har teppene hans til felles.

– Det er håndknyttet kvalitet som vi henter fra anerkjente teppehåndverkere i Iran. Vi kjenner markedet særdeles godt, sier Hafzi med klar adresse til omreisende selgere som går fra dør til dør og prøver å dytte på intetanende trøndere «ekte» persiske tepper.

– Endel sier til og med at de representerer oss i Persisk Teppegalleri. Det er selvsagt bare tull. De har ofte med seg billige, maskinproduserte tepper. Ren juks, rett og slett.

Helt kongelig

Selv om Hafzi har et Norges største utvalg av persiske kvalitetstepper, er det ett teppe inne i butikken i Kjøpmannsgata som er ikke til salgs.

– Dette er et portrett av kongeparet som jeg knyttet selv i 1997. Teppet har en tetthet på omlag 1 000 000 knuter per kvadratmeter, smiler han.

Detaljrikheten kan bare beskrives som utrolig. Særlig på nært hold.

– Du brukte noen timer på dette?

– Det ble knyttet over to år som en hobby, avslutter han.

Her ser du teppet du kan vinne i Facebook-konkurransen:

Dette er et vaskekte, håndknyttet persisk salongteppe i moderne stil, av typen patchwork. Mål: 240×170. Verdien er ca 8000,-.