PS. Sjekk hele programmet her. Gratis inngang for barn opp til 15 år sammen med voksen. Gratis parkering.

– Vi gleder oss voldsomt til å invitere barn og voksne til spennende aktiviteter gjennom hele sommeren. Vi starter opp allerede 18. juni og holder på fram til skolene starter igjen på slutten av august.

Randi Spangrud, markeds- og arrangementskoordinator, smiler i kapp med sola mellom gammel trearkitektur fra 1700- og 1800-tallets Trondheim. Byavdelingen er en av Trøndelag Folkemuseums mest populære permanente utstillinger.

  Vi planlegger aktiviteter på hele området vårt. Det blir alt fra mating av gårdsdyr til spennende omvisninger og fortellinger om byen vår, lover hun.

Sultne på opplevelser

Klokken er litt før 10. Utenfor inngangen Trøndelag Folkemuseum er det folksomt allerede. To skoleklasser fra videregående skal på ekskursjon. En gjeng unge mødre er ute og ruller barnevogn. Tre eldre karer skal inn og ta en tidlig lunsj i Borgstua. En liten gruppe turister diskuterer på tysk over brosjyrer og nettbrett.

– En ganske vanlig start på en hverdag hos oss, smiler Spangrud som er i ferd med å legge de aller siste brikkene i sommerprogrammet.

De to siste årene har vært preget av begrenset aktivitet. Det gjør henne ekstra ivrig foran sommeren på Sverresborg.

– Jeg tror det blir kjempebra. Da vi arrangerte bypåske tidligere i år, så var oppmøtet og interessen utrolig god. Over all forventning, faktisk. Folk er sultne – både store og små – på de gode opplevelsene, sier Spangrud som lover en innholdsrik sommer på Sverresborg.

– Det er godt å komme i gang igjen, legger hun til.

Bredt program

Programmet, som starter klokken 10 hver dag gjennom hele sommeren, åpner dagen med mating av gårdsdyrene. Det blir mulighet for nærkontakt med både sau og geit, ku og høner på gården. Klokken 12 er det eventyrstund for de minste.

Image with visual paralax effect

Skummel historie

Visste du at det gamle huset til byens nattmenn står på Sverresborg? Nattmannen hadde ansvaret for tømming av utedoer og latriner i gamle Trondheim. Han tok seg også av nedgraving av dyrekadavere og ga en hjelpende hånd til bøddelen.  I alt bodde 13 nattmannsfamilier i dette huset på 1700-tallet. Bygningen, som lå lengst ut i Ila – like ved Byporten, ble demontert i 1967 og gjenreist på Sverresborg i 2014. 

– Nattmannen var en forhatt person. Det er en litt skummel, men også viktig historie fra gamle dager vi forteller i sommer, forklarer Spangrud.

Nattmannen er en litt dyster del av Trondheims historie. Huset der han bodde på 1700-tallet, står på Sverresborg.

Drømmen om Amerika og trøndere som emigrerte til det nye kontinentet er tema klokken 13.30. 

Klokken 14 tar man et byks tilbake til 1100-tallet og Kong Sverre og birkebeinerne.

Det blir i tillegg omvisninger i friluftsmuseet hele dagen.

– Programmet har noe for barn og voksne i alle aldre, fastslår hun.

Image with visual paralax effect

Mat og drikke må til

Både Borgstua og Tavern Vertshus har åpent hele sommeren.

– Da snakker vi deilig, kortreist tradisjonsmat, understreker Spangrud.

Ut fra hovedbygget kommer Alma Fredagsvik og Henriette Nilsen trekkende på traller med tallerkener, krus og kaffekanner. De to 16-åringene har sommerjobb på museet.

– De er en del av gjengen som skal gjøre denne sommeren uforglemmelig, smiler Spangrud.

PS. Sjekk hele programmet her. Gratis inngang for barn opp til 15 år sammen med voksen. Gratis parkering.