6 april: Er du nysgjerrig på hva Trondheim Symfoniorkester & Opera (TSO)  driver med hver torsdag inne i Olavshallen, og litt usikker på om det er noe for deg?

I vår kan du få en introduksjon til klassisk musikk, og TSO har plukket ut tre konserter i løpet av vårsesongen som gir deg en blanding av ulike retninger i den klassiske verden. Noen verk vil gli inn i øregangene som smør, andre vil kanskje rive og slite litt i deg.

Image with visual paralax effect

Foto: Ole Wuttudal

Vi møtes før konsertene for en prat rundt det du skal få høre, og litt generelt om klassisk musikk og symfoniorkester. Du får også en tur bak og på scenen. I tillegg vil maestro og mesterformidler Torodd Wigum gi deg en forberedelse i en egen gruppe på Facebook i forkant av konsertene, kanskje noen lytteoppgaver mellom konsertene, og mulighet til å stille spørsmål hvis det er noe du lurer på.

Disse konsertene er inkludert i Klassisk nysgjerrig:

06.04 Mozarts Requiem

21.04 Romeo & Julie

12.05 Rachmaninov & Brahms

Høres dette spennende ut?

Kjøp billetter her, antall billetter er begrenset.

Requiem: Verdens vakreste verk

6. eller 7. april kan du gå påsken i møte med et av verdens vakreste verk

Mozarts uendelig vakre Requiem er noe av det nydeligste som er skrevet. Den tåredryppende Lacrimosa-satsen er brukt i mange ulike sammenhenger, både i spillefilmer og reklamefilmer, og har man ikke hørt hele rekviet, har man garantert hørt utdrag fra denne satsen.

Image with visual paralax effect

Dette var det siste Mozart skrev. Noen av satsene ble diktert på dødsleiet til hans elev Süssmayr, og det var også denne som fullførte verket etter Mozarts død, basert på skisser og instrukser. Man kan nesten si at Mozart skrev sin egen dødsmesse i det han døde så altfor ung, i en alder av 35 år.

Verket fremføres av en perlerad med internasjonalt anerkjente utøvere.

Les mer om verdens vakreste verk og bestill billetter her

Romeo og Julie: Den tragiske kjærligheten

21.april: Få stykker har vel inspirert så mange som Shakespeares tragiske Romeo og Julie. En av de aller mest kjente i den klassiske musikkens verden er nok Prokofjevs ballett og orkestersuiter, mens Leonard Bernstein like så godt skrev en musikal over teamet i 1957, West Side Story.

Foto: Ole Wuttudal / Maleri: Frank Dicksee.

Se konserten direkte på adressa.no 21. april kl. 19.30

Utdrag fra disse og mer til, får du oppleve når 1. gjestedirigent James Gaffigan gir oss en «tragisk» kveld med utgangspunkt i historien om de to unge elskende i Verona på slutten av 1500-tallet.

Les mer om Romeo og Julie og kjøp billetter her

Rasmus & Verdens Beste Band møter verdens beste orkester

28.april: Oi, oi, oi her er det bare å benke seg ned og gjøre seg klar for verdens beste band i toppform og verdens beste orkester som både blåser på flasker og synger. Et ekte flaske- og syngeorkester der, altså!

Sammen skal verdens beste Rasmus, band og orkester ta oss med til både stranda, bakgården, Tustna og do, og det er lov å synge med!

Kjøp billetter her

Widmann & Debussy

5. mai: Ung og gammel, tysk og fransk – et europeisk århundre.

Hver sesong presenterer Han-Na Chang – sjefdirigent og kunstnerisk leder for Trondheim Symfoniorkester & Opera – verk av en nålevende komponist «for å introdusere en ny fargepalett fra dagens lydbilde for dere», og i 2021/22 er dette tyske Jörg Widmann. Kveldens to verk av ham er en kjærlighetserklæring til Paris, og en suite for fløyte og orkester. Au coeur de Paris er inspirert av Piafs to kjærlighetssanger La vie en rose og La ciel de Paris, Suiten består av ulike dansesatser og solist her er orkesterets egen solofløytist Siri Hovde Nordbø.

Fakta om TSOs sjefdirigent Han-Na Chang
Foto: Tore Wuttudal

Han-Na Chang har vært sjefdirigent og kunstnerisk leder for Trondheim Symfoniorkester & Opera siden 2017, og før det første gjestedirigent fra 2013. Hun har så langt tatt orkesteret med på en musikalsk reise mot nye høyder, og de mottok stående ovasjoner da de i 2019 turnerte i Changs fødeland, Sør-Korea.

Chang har for lengst blitt lagt merke til internasjonalt, for sin lidenskap og styrke, sitt skarpe intellekt, sin tekniske presisjon og dype innsikt i utøvelsen av sitt kunstneriske virke.

Hun har jobbet med orkestre som Sächsische Staatskapelle Dresden, WDR Sinfonieorchester Köln, Bamberger Symphoniker, Royal Liverpool Philharmonic Orchestra, Minnesota Orchestra, symfoniorkestrene i blant annet Cincinnati, St Louis, Indianapolis, Seattle, Göteborg, Singapore, Tokyo og Toronto, Oslo-Filharmonien, Kungliga Filharmonikerna i Stockholm og Orchestra del Teatro di San Carlo di Napoli.

Kommende debuter inkluderer blant annet Concertgebouworkest i Amsterdam, San Francisco Symphony, Rotterdam Philharmonic Orchestra og Danish National Symphony Orchestra.

Hun startet sin musikalske karriere som cellist, og vant i 1994 Den internasjonale Rostropovitsj-konkurransen i en alder av 11 år. I årene som fulgte var hun solist med alle de største orkestrene, som Berliner Philharmoniker, New York og Los Angeles Philharmonic, Boston, Chicago, Bayerischen Rundfunks og London Symphony Orchestras. Hennes EMI-innspillinger er både prisbelønte og bestselgende verden over

Debussys Images var det siste orkesterverket han skrev, og kan nesten omtales som postkort fra Storbritannia, Spania og Frankrike. Gigue lener seg på ulike skotske (og engelske) dansemelodier, og Iberia er inspirert av Spania og en fantasifull tolkning av landets folkemusikk. Mens Ronde du printemps er fransk tvers gjennom og også denne vever folkemusikk inn i det musikalske stoffet – en voggesang og en dansemelodi.

Rachmaninov & Brahms

12 mai: Kveldens klaverkonsert er gjerne beskrevet som den største som noen gang er skrevet. Nydelige temaer flyter ut av klaviaturet og solist og orkester kjærtegner etter tur de russiskfargede melodilinjene. Konserten er nok godt kjent for mange – den har vært inspirasjon for flere popsanger og ble også brukt som filmmusikk i Brief Encounter fra 1945.

Foto: Ole Wuttudal

Brahms’ andre symfoni er nok det lyseste og mest optimistiske verk fra den modne Brahms’ hånd. Symfonien er full av energi og lyrisk overskudd, og ble skrevet mens han var på sommerferie i en liten østerriksk landsby. Den omtales gjerne som hans Pastorale-symfoni og sammenliknes da også med Beethovens sjette.

Les mer og kjøp billetter her

The World In A Grain OSound

14. mai: Et musikalsk møte mellom Trondheim vokalensemble (TVE) og den innovative vokalgruppeakrobaten Robert Hollingworth.

Fakta om Trondheim vokaleensemble

Trondheim Vokalensmble (TVE) består av profesjonelle sangere og er tilknyttet Nidaros domkirke og Vår Frue menighet (NDVF) og TSO.

Ensemblet er viktig for TSOs operasatsning og for Nidarosdomen der de bidrar ved høymesser og begivenheter av nasjonal karakter. TVE arrangerer også konserter i egen regi.

Frank Havrøy er ansatt som leder for kunstnerisk utvikling i Trondheim Vokalensemble, med spesielt ansvar for ensemblets egenvirksomhet. Havrøy er en sanger og komponist bosatt i Oslo og arbeider nå som blant annet fagseksjonsleder for vokal, dirigering og kirkemusikk ved Norges musikkhøgskole, i tillegg til å være fast medlem av vokalgruppen Nordic Voices.

Ensemblet har per i dag syv fast ansatte sangere, men utvides til både tolv og seksten sangere ved behov. Det rekrutteres blant de beste både lokalt og nasjonalt.

Robert Hollingworth har brukt store deler av livet sitt på å tenke på hvordan man kan presentere musikk fra en annen tid og kontekst for moderne publikum, og i 1986 grunnla han vokalgruppen I Fagiolini, som er internasjonalt kjent for sine genuint innovative produksjoner. Han har ledet alle gruppens signaturprosjekter, som The Full Monteverdi, Tallis in Wonderland, det sørafrikanske samarbeidet Simunye, sirkus-stykket How Like An Angelog Gesualdo-prosjektet Betrayal – A polyphonic crime drama.

Han har også ledet the English Concert, Academy of Ancient Music, BBC Concert Orchestra og noen av verdens fremste kammerkor inkludert Accentus, NDR Chor, BBC Singers, RIAS Kammerchor, Capella Cracoviensis, VOCES8 og det danske nasjonale vokalensemble.

Han er kunstnerisk leder for Stour Music-festivalen, og er Reader in Music ved University of York hvor han dirigerer ‘The 24’ og leder en Master of Arts i Solo-Voice Ensemble Singing. Han har skrevet og ledet programmer for Radio 3 inkludert The Early Music Show og Discovering Music. Under covid-nedstengingen laget og presenterte han en ny YouTube-serie for kormusikkentusiaster kalt SingTheScore.

Robert startet som korist ved Hereford Cathedral, lagde sitt første solo-stemmeensemble i en alder av 16 og studerte musikk ved New College, Oxford, etterfulgt av et år ved Guildhall School of Music and Drama. I stedet for en konvensjonell akademisk karriere har han brukt 35 år på å regissere vokalgrupper.

Han liker Monteverdi og Monty Python.

Les mer og bestill billetter her

Hyllest til Aretha Frankli& Stevie Wonder

19. mai: Aretha Franklin, Stevie Wonder og TSO. Eller Jazzfest, klassiske instrumenter og soul-sangere. Eller band, symfoniorkester og R&B. Eller Julie, Ole og Nick. Eller Olavshallen, publikum og stor stemning.

Jazzfest og TSO inviterer til en rå, upbeat og vanvittig livsbejaende konsertopplevelse med låter av to av de aller største innen soul/rhythm & blues-segmentet.

Les mer og kjøp billetter her