6 april: Er du nysgjerrig på hva Trondheim Symfoniorkester & Opera (TSO) driver med hver torsdag inne i Olavshallen, og litt usikker på om det er noe for deg?
I vår kan du få en introduksjon til klassisk musikk, og TSO har plukket ut tre konserter i løpet av vårsesongen som gir deg en blanding av ulike retninger i den klassiske verden. Noen verk vil gli inn i øregangene som smør, andre vil kanskje rive og slite litt i deg.

Foto: Ole Wuttudal
Vi møtes før konsertene for en prat rundt det du skal få høre, og litt generelt om klassisk musikk og symfoniorkester. Du får også en tur bak og på scenen. I tillegg vil maestro og mesterformidler Torodd Wigum gi deg en forberedelse i en egen gruppe på Facebook i forkant av konsertene, kanskje noen lytteoppgaver mellom konsertene, og mulighet til å stille spørsmål hvis det er noe du lurer på.
Disse konsertene er inkludert i Klassisk nysgjerrig:
06.04 Mozarts Requiem
21.04 Romeo & Julie
12.05 Rachmaninov & Brahms
Høres dette spennende ut?
Kjøp billetter her, antall billetter er begrenset.
Requiem: Verdens vakreste verk
6. eller 7. april kan du gå påsken i møte med et av verdens vakreste verk
Mozarts uendelig vakre Requiem er noe av det nydeligste som er skrevet. Den tåredryppende Lacrimosa-satsen er brukt i mange ulike sammenhenger, både i spillefilmer og reklamefilmer, og har man ikke hørt hele rekviet, har man garantert hørt utdrag fra denne satsen.

Dette var det siste Mozart skrev. Noen av satsene ble diktert på dødsleiet til hans elev Süssmayr, og det var også denne som fullførte verket etter Mozarts død, basert på skisser og instrukser. Man kan nesten si at Mozart skrev sin egen dødsmesse i det han døde så altfor ung, i en alder av 35 år.
Verket fremføres av en perlerad med internasjonalt anerkjente utøvere.
Les mer om verdens vakreste verk og bestill billetter her
Romeo og Julie: Den tragiske kjærligheten
21.april: Få stykker har vel inspirert så mange som Shakespeares tragiske Romeo og Julie. En av de aller mest kjente i den klassiske musikkens verden er nok Prokofjevs ballett og orkestersuiter, mens Leonard Bernstein like så godt skrev en musikal over teamet i 1957, West Side Story.
Se konserten direkte på adressa.no 21. april kl. 19.30
Utdrag fra disse og mer til, får du oppleve når 1. gjestedirigent James Gaffigan gir oss en «tragisk» kveld med utgangspunkt i historien om de to unge elskende i Verona på slutten av 1500-tallet.
Les mer om Romeo og Julie og kjøp billetter her
Rasmus & Verdens Beste Band møter verdens beste orkester
28.april: Oi, oi, oi her er det bare å benke seg ned og gjøre seg klar for verdens beste band i toppform og verdens beste orkester som både blåser på flasker og synger. Et ekte flaske- og syngeorkester der, altså!
Sammen skal verdens beste Rasmus, band og orkester ta oss med til både stranda, bakgården, Tustna og do, og det er lov å synge med!
Widmann & Debussy
5. mai: Ung og gammel, tysk og fransk – et europeisk århundre.
Hver sesong presenterer Han-Na Chang – sjefdirigent og kunstnerisk leder for Trondheim Symfoniorkester & Opera – verk av en nålevende komponist «for å introdusere en ny fargepalett fra dagens lydbilde for dere», og i 2021/22 er dette tyske Jörg Widmann. Kveldens to verk av ham er en kjærlighetserklæring til Paris, og en suite for fløyte og orkester. Au coeur de Paris er inspirert av Piafs to kjærlighetssanger La vie en rose og La ciel de Paris, Suiten består av ulike dansesatser og solist her er orkesterets egen solofløytist Siri Hovde Nordbø.
Debussys Images var det siste orkesterverket han skrev, og kan nesten omtales som postkort fra Storbritannia, Spania og Frankrike. Gigue lener seg på ulike skotske (og engelske) dansemelodier, og Iberia er inspirert av Spania og en fantasifull tolkning av landets folkemusikk. Mens Ronde du printemps er fransk tvers gjennom og også denne vever folkemusikk inn i det musikalske stoffet – en voggesang og en dansemelodi.
Rachmaninov & Brahms
12 mai: Kveldens klaverkonsert er gjerne beskrevet som den største som noen gang er skrevet. Nydelige temaer flyter ut av klaviaturet og solist og orkester kjærtegner etter tur de russiskfargede melodilinjene. Konserten er nok godt kjent for mange – den har vært inspirasjon for flere popsanger og ble også brukt som filmmusikk i Brief Encounter fra 1945.
Brahms’ andre symfoni er nok det lyseste og mest optimistiske verk fra den modne Brahms’ hånd. Symfonien er full av energi og lyrisk overskudd, og ble skrevet mens han var på sommerferie i en liten østerriksk landsby. Den omtales gjerne som hans Pastorale-symfoni og sammenliknes da også med Beethovens sjette.
The World In A Grain Of Sound
14. mai: Et musikalsk møte mellom Trondheim vokalensemble (TVE) og den innovative vokalgruppeakrobaten Robert Hollingworth.
Robert Hollingworth har brukt store deler av livet sitt på å tenke på hvordan man kan presentere musikk fra en annen tid og kontekst for moderne publikum, og i 1986 grunnla han vokalgruppen I Fagiolini, som er internasjonalt kjent for sine genuint innovative produksjoner. Han har ledet alle gruppens signaturprosjekter, som The Full Monteverdi, Tallis in Wonderland, det sørafrikanske samarbeidet Simunye, sirkus-stykket How Like An Angelog Gesualdo-prosjektet Betrayal – A polyphonic crime drama.
Han har også ledet the English Concert, Academy of Ancient Music, BBC Concert Orchestra og noen av verdens fremste kammerkor inkludert Accentus, NDR Chor, BBC Singers, RIAS Kammerchor, Capella Cracoviensis, VOCES8 og det danske nasjonale vokalensemble.
Han er kunstnerisk leder for Stour Music-festivalen, og er Reader in Music ved University of York hvor han dirigerer ‘The 24’ og leder en Master of Arts i Solo-Voice Ensemble Singing. Han har skrevet og ledet programmer for Radio 3 inkludert The Early Music Show og Discovering Music. Under covid-nedstengingen laget og presenterte han en ny YouTube-serie for kormusikkentusiaster kalt SingTheScore.
Robert startet som korist ved Hereford Cathedral, lagde sitt første solo-stemmeensemble i en alder av 16 og studerte musikk ved New College, Oxford, etterfulgt av et år ved Guildhall School of Music and Drama. I stedet for en konvensjonell akademisk karriere har han brukt 35 år på å regissere vokalgrupper.
Han liker Monteverdi og Monty Python.
Hyllest til Aretha Franklin & Stevie Wonder
19. mai: Aretha Franklin, Stevie Wonder og TSO. Eller Jazzfest, klassiske instrumenter og soul-sangere. Eller band, symfoniorkester og R&B. Eller Julie, Ole og Nick. Eller Olavshallen, publikum og stor stemning.
Jazzfest og TSO inviterer til en rå, upbeat og vanvittig livsbejaende konsertopplevelse med låter av to av de aller største innen soul/rhythm & blues-segmentet.