Konkurransen blir garantert knivskarp når landsdelens kokketalenter møtes til gastronomisk holmgang under årets storhusholdningsmesse «Meny 2021» på E.C. Dahls Bryggeri. Arrangør er Norske kokkers landsforening, avdeling Trondheim.

PS. Gratis inngang og parkering. NB. Forhåndspåmelding for besøkende. Klikk her

Mystery box

Konkurransen er en såkalt mystery box/speed cooking som er åpen for alle kokker med fagbrev fra Midt-Norge:

– I år skulle vi egentlig arrangert NM i kokkekunst, men på grunn av situasjonen som har oppstått så ble det avlyst.  For å få litt action på selve messa så valgte vi denne varianten i år, forteller Svein Magnus Gjønvik, som er ansvarlig for gjennomføringen av konkurransen.

Kokkene får to timer på seg til å lage en toretter med råvarer fra en tildelt kasse med kjøtt og råvarer:

– Poenget med konkurransen er at vi vil utfordre kokkene på fagkunnskap og evne til å ta oppgaven nærmest på sparket. Konkurransekjøkkenet er sparsomt utstyrt, så her er det råvarene og kokkenes håndverk, kunnskaper og kreativitet som prøves. Mat og gjennomføring vurderes av profesjonelle dommere, sier Gjønvik.

De fleste som har mat som fag i en eller annen sammenheng, har neppe unngått å støte på Gjønvik. Han er en svært erfaren og allsidig kokk som har jobbet i faget i 50 år og er utdannet både som kokk og servitør. Han har også drevet egen restaurant i 10 år. De siste årene har han markert seg i flere kokkefag-organisasjoner, i tillegg til å drive aktivt som konkurransedommer i nasjonale og internasjonale kokkekonkurranser. For å nevne noe.

Konkurransen blir ett av høydepunktene under den årlige Meny-messa på E.C. Dahls der kokker, leverandører og bransjefolk møtes til to dager med faglig inspirasjon og sosialt samvær.

Messa arrangeres for sjuende året på rad:

– En unik mulighet til å oppdatere seg og treffe bransjefolk og leverandører fra hele landet. Men også matinteresserte og lærlinger vil ha godt utbytte av å avlegge messa et besøk. Onsdag har vi en «Get together», det tror jeg blir bra. Folk higer jo etter å treffe andre og være litt sosiale i disse tider.

Utstillerne på messa vil presentere gode tilbud på mat, drikke, møbler, interiør, kjøle- og fryseutstyr, dekketøy og mye mer. Det blir også en egen avdeling for alkoholholdige drikker. Men her må du dokumentere at du har bevilling for å få adgang, opplyser Gjønvik.

– Det har skjedd mye med matbyen Trondheim de siste årene?

– Enormt mye! Vi har passert både Stavanger og Oslo for å si det sånn. Folk som driver har våknet til liv og det er mange som har flyttet tilbake til Trondheim etter å ha vært ute i verden og som nå har startet egne restauranter. I tillegg er det mange lokale produsenter som har satset på høy kvalitet. Så vi har all grunn til å være stolte av det som skjer, fastslår Gjønvik.

Han har ingen problemer med å anbefale matbransjen på det varmeste til ungdom som står foran yrkesvalget.

– Er du litt langsiktig, så skal du ikke være redd for å velge vår bransje. Tenker du på å bli kokk, så skal du vite at verden ligger åpen. Det er mangel på fagutdannede kokker og servitører over hele verden. Det skrikes etter fagfolk, så jobb får du stort sett hvor du vil. Og det er et veldig spennende yrke med tanke på å utfolde seg kreativt. Skrekkhistoriene handler om to prosent, resten er dyktige fagfolk som vet hva de holder på med.

Lokalt stjerneskudd

En av de ambisiøse kokkene som stiller med nyslipte kniver og skyhøye ambisjoner på konkurransen er det lokale stjerneskuddet Emil Lundemo Bakken. Han har de siste to-tre årene utmerket seg som en konkurranse-kokk med hårete ambisjoner. Definitivt en av de unge kokkene som bidrar til å sette Trondheim på det internasjonale matkartet: Emil jobber som soussjef ved Scandic Nidelven og gikk i læra på Credo:

I skrivende stund var han på tampen av oppkjøringen til den prestisjefylte konkurransen Jeunes Chefs Rôtisseurs i Paris. Her skal Emil lage en 3-rettersmeny på 3,5 time.

LES MER OM EMIL LUNDEMO BAKKEN HER

Det eneste han vet er at det skal være and til hovedrett, resten er hemmelig:

– Jeg skal jobbe med en mystery basket, ganske så likt som opplegget på E.C. Dahls under messa. Alt jeg vet er at jeg skal jobbe med and som hovedråvare. Så har vi fått vite om noen råvarer som kommer på et fellesbord som alle kan bruke. Vi har hatt en tung oppkjøring, men hvis alt klaffer sånn som det ligger an til nå, så går jeg for en plass på pallen, sier han og benytter anledningen til å rose teamet, arbeidsgiveren Scandic og sponsorene for at han får muligheten til å konkurrere på dette nivået:

– Mye av finansieringen kommer fra egen lomme, men jeg har noen fantastiske sponsorer som nærmest stiller opp døgnet rundt og gir meg varene jeg trenger for å trene. Råvarer er dyrt, og når vi for eksempel trener på sjokolade så er det valrhona som gjelder og den koster 3000 kroner posen.

Lundemo rekker såvidt å lande fra Paris, før han skal i ilden på E.C. Dahls:

– Jeg er så heldig at jeg skal konkurrere den 30. Så jeg rekker å sove ut og gjøre en gjennomkjøring på konkurransemalen. Så får vi se hvordan det går.

– Det er ganske tøft, for man må trene på alt og ingenting.  Selv om jeg har hatt mye planlagt siden september i fjor, er det kun de siste tre månedene jeg har jobbet intenst og målrettet. Det er liksom ikke mulig å trene så veldig mye lenger på en «mystery basket» uten å gå lei. Men jeg har et fantastisk team som hjelper til og pusher meg, og som står på hele dagen – spesielt coachen min, Martin Trana Flak, og Marcus Enge som er min høyre hånd, sier Emil til smakmagasinet.no.

Han er nøye med å understreke at å konkurrere i kokkekunst er teamarbeid:

– Jeg er omgitt av nydelige folk som vil at jeg skal lykkes. Så når det går veien, er seieren fem prosent min og 95 prosent teamets fortjeneste, sier han.

– Bare gjør det

Han sier dette til ungdom som vurderer en på en yrkeskarriere over grytene:

– Jeg vil egentlig bare si: Bare gjør det! Og dersom man er usikker, kan man gå til en restaurant og spørre om å få være med på kjøkkenet og se hvordan det er. Ingenting er bedre enn interesserte folk. Eller så kan man bare hoppe i det. Det er et utrolig spennende fag som man får ekstremt mye ut av, og bransjen er liten, så alle kjenner alle, uavhengig av hvor man jobber. Man får et unikt forhold til dem man jobber med, og det blir som en stor familie. Det er rett og slett et fantastisk yrke med magisk samhold, sier Emil til smakmagasinet.no.

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Trondheim24s redaksjonelle dekning av byens restaurantbransje støttes av ASKO Servering – stolt leverandør av produkter, tjenester og matfaglig kompetanse til Trondheims restauranter. 

VI HAR MARKEDETS BREDESTE GROSSISTSORTIMENT OG MEST INSPIRERENDE NETTHANDEL. TA KONTAKT MED ASKO SERVERING

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………