10 år i Fjordgata, 80 år i Trondheim: Det er svært få utesteder i Trondheim som har hatt like lang sammenhengende drift som Kafe Larssen.

Dersom du spør en gjennomsnittlig trondhjemmer om hva han eller hun forbinder med Kafe Larssen, vil mange sikkert svare: en brun pub med voksent klientell, som gjerne tar en pils eller to midt på høylys dag.

For noen tiår siden var det kanskje en eksakt beskrivelse. Men ting har forandret seg underveis.

– Vi husker alltid røttene våre. Samtidig har vi tatt et solid byks inn i framtiden også. Er vi en brun pub fremdeles? Jeg liker heller å kalle oss lysebrun i dag, smiler eier og daglig leder, Kim Throseth.

Kjørte 202 konserter i 2019

Inne på Kafe Larssen i Fjordgata er det tidlig onsdag ettermiddag. Deep Purple låta Stormbringer fra skiva med samme navn, spilles lunt, lavt og jabbevennlig over anlegget. Noen av gjestene sitter og prater over kaffekoppen. Andre har valgt en halvliter.

Langs den ene veggen står trommer, forsterkere og ymse instrumenter. Det er stille fra scenen nå, men om 7-8 timer er det onsdagsjam og fullt hus.

– De siste seks årene har vi hatt jam hver eneste onsdag. Bortsett fra to ganger. Da falt julaften og nyttårsaften på denne ukedagen. Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at over tid, så har onsdagene våre blitt et av mest besøkte faste midtukearrangementene i Midtbyen, sier Throseth.

– Og et naturlig møtested for både kjente og mindre kjente navn i det trønderske musikkmiljøet?

– Helt klart. For oss er det viktig å tilby en åpen og tilgjengelig scene for alle. Det er nok litt av hemmeligheten bak at jamkveldene har blitt voldsomt populære, mener han.

I alt kjørte Kafe Larssen 202 konserter i 2019. Da snakker vi alt fra rock og visesang til country.

– Jam på onsdag og konserter hver fredag og lørdag. Det er en linje vi har kjørt de siste seks årene. Et sterk fokus på god, levende musikk er nok det som skiller Kafe Larssen anno 2020 fra tidligere årganger – da vi var mer en ren pub, sier Throseth.

Image with visual paralax effect

Har tatt med seg historien

Fram til Kafe Larssen flyttet til Fjordgata i mai 2010, hadde de være på samme adresse i Thomas Angells gate 10b siden 1941.

– Det var på tide å relokalisere. I tillegg hadde huseier EC Dahls Eiendom andre planer for bygget, forteller han.

Hospitset Hotel & Café – som stedet het før familien Larssen tok over driften – ble etablert allerede i 1917. Da tyskerne overtok hotellet og kafeen under okkupasjonen, ble det et yndet stamsted for tyske soldater og norske medløpere som blant annet Henry Rinnan og banden hans.

– Da vi flyttet ut for nesten nøyaktig 10 år siden, tok vi med oss noen av klenodiene fra de gamle lokalene hit ned til Fjordgata, forteller Throseth og peker mot et gammelt skilt som henger i gangen mellom baren, toalettene og trappa opp til andre etasje.

«Til Soldatklubben» står det i solide bokstavtyper.

– Det hang i Thomas Angells gate 10b under krigen. Vi har fått det restaurert. Det er et lite stykke byhistorie fra krigsårene. Og et tegn på kontinuitet, selv om vi har flyttet noen gater nærmere fjorden, smiler han.

Image with visual paralax effect

Jovialt og ujålete

På spørsmål om hvem som er målgruppene til Kafe Larssen i dag, er Throseth utvetydig.

– Det er de som setter pris på godt øl, god whisky og god musikk i en jovial atmosfære. De som trives best med lave skuldre ilag med ujålete mennesker. Akademikere og arbeidsløse. Studenter eller pensjonister. Vi vil at folk skal få være som de er. Dersom fasaden og avanserte cocktails er det viktigste, så finnes det nok av andre plasser i Trondheim for den slags, fastslår han.

– Dette er et sted som har mange stamgjester, vil jeg tro?

– På dagtid og kvelder uten konserter er det mange kjente ansikter her inne. Det setter vi svært stor pris på, og vi vil gjerne ha flere. Når forsterkerne skrus på og gitarene stemmes på scenen, så blir publikum langt mer sammensatt. Det er sånn vi liker å ha det her på huset, avslutter han.