Dagens strømpriser er ekstremt høye og øker fortsatt: Slik sikrer du billig strøm i vinter

sponset sak: Dagens høye strømpriser i Norge er uvanlige. Stadig leser vi om nye rekordpriser. Strømprisene øker trolig enda mer i vinter, noe som fører til kraftig innhugg i budsjettet rundt i de mange norske hjem. 

Det er viktigere enn noensinne å sammenligne strømpriser for å finne frem til billigste strøm. Det er mange du bør være lojal mot i livet ditt – men strømleverandøren din er ikke en av dem.

Hvorfor er det så høye strømpriser i dag?

Dagens strømpris kom som et sjokk på mange. Strømprisene var veldig lave i 2020 av ulike årsaker, blant annet høy kraftproduksjon og lavt strømforbruk. Gjennomsnittlig spotpris var 11,6 øre per kwh på kraftbørsen. Nettleie og andre avgifter kommer i tillegg til strømprisen.

I over 40 år har gjennomsnittlig pris for både strøm og nettleie vært på omtrent samme nivå. For eksempel, strømmen kostet 68 øre per kwh på 80-tallet og 60 øre per kwh på 90-tallet. Statlige avgifter har imidlertid økt som følger av markedsstyrte kraftpriser fra 1991.

Prisen gjorde et kraftig hopp i 2021. Det er mange årsaker til dette, blant annet lavere kraftproduksjon. Dyr strøm i Europa fører også til at vi får dyr strøm her hjemme. Prisen har riktignok vært lavere i Nord-Norge enn i Sør-Norge, men også her vil prisen på strømmen trolig øke i vinter.

Strømkabler til utlandet fører til dyrere kraft

Statnett legger nye kabler til utlandet, noe som antagelig kommer å øke strømprisen med 2-3 øre per kwh. Kablene kommer derimot ikke til å føre til europeiske priser i Norge, men prisforskjell mellom sommer og vinter kommer trolig til å bli jevnere.

Det blir med andre ord slutt på billig strøm om sommeren, mens det til gjengjeld kan bli billigere strøm om vinteren.

Høy strømpris gir kraftig innhugg i budsjettet

Dagens høye strømpriser fører til større utgifter, noe som mange småbarnsfamilier merker godt. Selv om du ikke lever på et stramt budsjett, vil du trolig merke den økte strømprisen i budsjettet ditt. 

Har du strøm som hovedoppvarmingskilde, kan du oppleve at du må bruke flere tusenlapper enn beregnet på strømmen. Så hva kan du gjøre for å redusere strømutgiftene dine? Kort fortalt, du kan sammenligne strømpriser for å finne beste strømleverandør, samt ta grep for å kutte strømforbruket.

Kutt strømregningen ved å sammenligne strømpriser

Strømleverandører kjøper alle sammen kraft fra kraftbørsen. Den høye strømprisen er derfor ikke deres feil. Overskuddet får leverandørene fra påslaget, det vil si prisen de legger på strømmen som de kjøper inn. Hvor billig strøm du får, vil derfor avhenge i stor grad av prisen på kraftbørsen.

Selv om strømleverandører ikke kan tilby deg billigere strøm enn det de selv kjøper inn fra kraftbørsen, så kan du ofte spare på å bytte kraftleverandør likevel. Mange privatpersoner har ikke byttet leverandør på mange år. 

Prisene kan ofte endre seg, så du bør sjekke dagens strømpriser og sammenligne strømavtaler hyppig. Du må imidlertid være obs på at enkelte kraftselskap ofte tilbyr ekstremt lave priser i en gitt periode. Deretter øker prisen.

Pass derfor på at du leser nøye gjennom vilkår og betingelser, slik at du ikke får deg en ubehagelig overraskelse om noen måneder. Hvis du velger å godta en slik avtale kun for å gjøre denne vinteren litt billigere, bør du merke av tidsperioden i kalenderen. I så fall kan du velge å bytte strømavtale igjen, dersom du ikke er fornøyd med prisøkningen.

Det finnes utrolig mange ulike kraftselskap i Norge. Det er derfor vel verdt å sammenligne priser for å finne noen som tilbyr billig strøm – billig i forhold til andre strømleverandører, vel og merke.

Andre måter å spare penger på strømmen

Det finnes mange måter du kan spare strøm. Her får du noen av de beste og mest effektive tipsene for strømsparing. Hvis du imidlertid bor i et større, trekkfullt hus, bør du vurdere etterisolering for å forhindre for mye energisvinn. 

I tillegg kan du bruke disse tipsene her. Husk at alt hjelper, og mange små tiltak kan til sammen gjøre et stort utslag:

  1. Reduser innetemperaturen med 1 grad. Ut av alle tipsene for strømsparing, er dette det som hjelper mest for å kutte strømregningen.
  2. Ta på deg en varm genser, et pledd og ullsokker om du fryser, fremfor å skru opp varmen.
  3. Bytt oppvarmingskilde om mulig. Du kan for eksempel spare masse på å bruke varmepumpe fremfor elektriske ovner.
  4. Spe på varmen ved å fyre i peisen om det er mulig.
  5. Unngå tørketrommel for å tørke klær.
  6. Bytt til sparepærer og LED-lys.
  7. Fyll opp hele vaskemaskinen og oppvaskmaskinen, og bruk lavere temperatur om mulig.

Dagens høye strømpriser er kommet for å bli

Hittil har vi vært veldig heldige med høye strømpriser i Norge. Det er mye som tyder på at høyere strømpriser har kommet for å bli, selv om den kanskje ikke forblir like rekordhøy som nå. Du bør derfor ta grep for å kutte strømforbruket ditt. Følg også med på dagens strømpriser, og ta deg tid til å sammenligne strømpriser ved jevne mellomrom.