PS. Se bildekavalkade lenger ned i saken

Børge Strand tar imot trondheim24 i sitt romslige studio i Ladebekken – et lyst og luftig arbeidsrom på over 100 kvadrat –  perfekt for en kunstner i rullestol. Ingen tvil om at her jobbes det iherdig. Her er det malerier over alt.

Akkurat nå pågår det en utstilling med nye bilder Modern Art Gallery. Kunstneren selv er fornøyd med responsen så langt:

– Jeg har solgt noen bilder og en god del trykk.  Så responsen har vært bra.  Jeg må si det har vært veldig artig å få vist frem det jeg har jobbet så mye med, sier Strand til trondheim24.no.

– Det er mye lys, fjell og fjord?

– Det går mye i naturlandskap. Abstrakt og naturalistisk. Jeg maler  ut fra eget hode, men inspirasjon henter jeg fra mange hold. Jeg jobber mye med lys og overganger på himmelen. Trondheim en veldig bra by å jobbe i, sånn sett.  Jeg bor jo på Lademoen og er ofte i Korsvika og ser utover sjøen og på himmelen som skifter.

Strand sier at det betyr mye å få utløp for kreativitet i malingen når kroppen ikke fungerer. Det å ha funnet en aktivitet han virkelig mestrer gir livskvalitet i en tilværelse full av fysiske begrensninger:

– I forhold til hva jeg drev på med før så er det mange begrensninger – i alle fall rent fysisk. Gleden over å tegne har alltid vært der. Jeg har jo tegnet siden jeg var liten. Det har vært noe jeg har tatt frem i ulike faser av livet, sier Strand som til tross for lammelsen tok utdanning på BI og deretter kunstutdanning.  I dag jobber han 70 prosent hos Eiendomsmegler1.

Falt plutselig om

En dag for 21 år siden falt han plutselig om og ble lam fra nakken og ned. 25-åringen var i sin mest vitale livsfase. Børge levde livet som 20-åringer flest, med trening, festing og en travel jobb som servitør i utelivsbransjen:

– Dagen det skjedde husker jeg ikke noe fra, jeg har kun blitt gjenfortalt det som skjedde, forteller Børge Strand.

En arteriovenøs malformasjon ( AVM ) – et medfødt blodårenøste i nakken – sprakk og gjorde at han fikk blødninger inn i ryggmargen.

PS. Saken fortsetter etter bildekavalkaden 

25 år gammel havnet han på respirator uten evne til å bevege seg eller snakke:

– Dette var den helt første tiden. Jeg pratet og forflyttet meg rundt med rullestol etter hvert. Riktig nok med respirator . Men det tok 10 måneder før jeg ble helt kvitt den, forteller Børge.

Han klarte så vidt å bevege den ene armen, selv om han ikke hadde følelse i den. En ergoterapeut tente gnisten og fant frem tegnesakene. Etter mye trening, klarte han å trene opp nok funksjon i det den ene hånden:

– Det var et tøft år fylt av tårer og små og store gleder. Men når du mister alt som jeg gjorde er gleden er desto større når du får tilbake litt av det du hadde. Skaden har ført til at jeg har fått dyrket frem malingen og utviklet meg. Jeg hadde nok ikke brukt så mye tid på malingen hvis jeg ikke hadde blitt lammet. Da hadde jeg nok vært opptatt av med andre ting.

Stort talent

– Børge er en kunstner med et stort talent og er representert som fast kunstner hos oss. Han maler de vakreste naturskildringer hvor fargene, lyset og stemningen fascinerer de fleste, sier Åse Juul eier av Modern Art Gallery. 

Modern Art Gallery er Midt-Norges største galleri og rammeverksted og formidler kunst fra en rekke av Norges mest anerkjente kunstnere, og har til enhver tid utstilling med omtrent 70 forskjellige kunstnere.

Se flere bilder med priser her