Engasjert er adjektivet som best beskriver Børge Barlindhaug, bryggerimester og daglig leder i To Tårn, når han snakker om håndverksølet de startet å produsere i småskala i 2013.

– Det er her, helt øverst på tredje nivå, at alt starter. Her setter vi sammen de forskjellige komponentene i mesken – humle, maltet korn og kanskje noen mer eksotiske ingredienser som for eksempel koriander eller appelsinskall. Alt avhenger av hvilken type øl vi lager, sier Barlindhaug.

Spoler vi raskt fram til 2017 så har mikrobryggeriet på Marienborg etablert seg som en solid aktør i en voksende næring. Ikke bare regionalt, men også nasjonalt.

 – Vi har jobbet kontinuerlig helt siden oppstarten med å sikre oss god distribusjon for å nå ut til forbrukerne.  I dag så leverer vi øl til en rekke av butikkene i Norgesgruppen, Bunnpris og Coop og til utvalgte Vinmonopol. I tillegg så er vi representert i Horeca (hotell, restaurant og catering) markedet på ulike steder i landet, forklarer Barlindhaug entusiastisk.

En uslepen diamant

Bygningen fungerte opprinnelig som vanntårn og sandtårn for de gamle damplokomotivene som stoppet for påfyll rett ved siden av. Men det er lenge siden.

Vil du booke en helaften i byhistoriske omgivelser? Gå til nettstedet www.totaarn.no for mer informasjon.

 – Bygget var i en temmelig trist forfatning da vi kom hit første gang i 2011. Bare duer, rotter og taggere hadde holdt hus her de siste 50 årene. Det var en uslepen diamant, men vi var helt sikre på at vi hadde funnet den perfekte bygningen å etablere mikrobryggeriet vårt i, forklarer bryggerimesteren helt under taket i det gamle sandtårnet som i dag er selve bryggeriet.

– Kall det gjerne et bryggetårn, om du vil, smiler Barlindhaug.

– Det er derfor dere kaller dere et gravitasjonsbryggeri?

– Akkurat. Tyngdekraften er med på å lage ølet.

Image with visual paralax effect

Ekspansjon

Bryggetårnet er delt i tre etasjer adskilt med tunge gittergulv i stål. En solid stigetrapp i veggen gir adgang til hvert nivå og til hver enkelt del av bryggeprosessen. Etter at mesken i tredje etasje er ferdig, går den veien ned til andre nivå hvor ølet blir tilsatt gjær og får godgjøre seg i fire gjæringskar – hver på 1100 liter. Til slutt kommer den ferdige varen ned til bakkenivå.

– Til å begynne med så tappet vi og lagret ølet i kjelleren. I 2015 ble det imidlertid klart for oss at kapasiteten var sprengt. I dag så går ølet i store transportanker til et tappe- og lagerlokale som vi har etablert et par hundre meter borti veien her, sier Barlindhaug.

– Men all produksjon skjer fremdeles her?

– Absolutt. Med drøye 120 kvadratmeter så har vi kanskje ikke så stor grunnflate, men det tar vi igjen ved å bruke høyden.

Litt nerd

Utenfor vinduene suser moderne tog forbi. Det er lenge siden de stoppet her for sand og vann.

I rommet som forbinder de to tårnene har bryggeriet etablert et eget selskapslokale der de tar imot grupper med øl-entusiaster og andre interesserte.

– Da snakker vi alt i fra pubkvelder til sammenkomster for bedrifter og vennegjenger. De får vite hvordan ølproduksjonen vår foregår, og blir tatt med på omvisning der vi forteller om historien til tårnene. Også får gjestene selvsagt smake på øltypene våre, understreker han.

På langbordet står skåler med forskjellige varianter av malt og humle. Barlindhaug snakker seg kjapt varm i skjorta når han forteller om egenskapene til de forskjellige råvarene. Lidenskapen er genuin.

– Er du litt nerd når det gjelder håndverksøl?

Bryggeren ler.

– Det kan du godt si. Jeg lærte faget gjennom å brygge det tradisjonsrike Stjørdalsølet fra slekten min i Hegra. Hjemmebryggingen startet som en hobby. Nå har det blitt et levebrød, forklarer Barlindhaug og viser vei inn i det andre tårnet.

Øl er kultur

– Dette fungerte tidligere som vanntårn. Her har vi innredet en liten bar i inngangen. I etasjene over har vi kontorer og tekniske rom, forteller Barlindhaug.

Flasker med fylt med godsaker som IPA, Belgisk Wit, Imperial Stout og Ørderøl frister de som kommer inn døren. Det er imidlertid ikke bare godt lokalprodusert håndverksøl som To Tårn kan diske opp med.

– Vi arrangerer også gourmetkvelder der vi i samarbeid med cateringselskaper serverer både tre- og femretters middag. En skikkelig helaften med øl fra To Tårn tilpasset hver enkelt tallerken. Vi snakker totalopplevelse.

– Er denne kombinasjonen en viktig del av virksomheten?

– Definitivt. Godt øl og god mat henger sammen. Det er kultur, rett og slett, avslutter han.