– Kom og kjøp! Dagens aviser!
– Vil du sette hale på grisen?
– Karameller, fem øre!

Det er yrende liv på Torget bak Vertshuset Tavern. Aviskiosken, det gamle Løveapoteket, og hattemakeren på hjørnet.

Kolonialen har akkurat åpnet og lyden av bjella som ringer i døra inn til konditoriet høres fjernt i bakgrunnen.

Jeg titter bort mot det grønnmalte trehuset. Kringla over inngangspartiet forteller meg at her er det godsaker å få. Og akkurat da kjenner jeg lukta av nykokt kaffe.

Annerledes historiefortelling

Det er sommer, det er sol, og det er idylliske scener som utspiller seg der jeg befinner meg, et steinkast unna Bymarkas porter.

Tablået er som tatt ut av en historie fra 1920-tallet.

Image with visual paralax effect

Men dette er ikke Trondheim for hundre år siden.

Det er byavdelingen ved Sverresborg Folkemuseum som har våknet til liv for sesongen.

–Ved å fylle de gamle husene med liv og røre og ekte folk, har vi tro på at besøket hos oss kan bli en annerledes og minnerik historietime, forteller Ingeborg Collin Høgseth.

Hun er nylig ansatt som publikumsansvarlig ved Sverresborg Folkemuseet og har mange ideer til hvordan et besøk på museum kan bli enda mer spennende.

Vandreteater, håndverkere i verkstedene, åpne butikker og egen kafe er noe av det du kan oppleve på Sverresborg i sommer.

Løksuppe på Cafe Erichssen

Hvem husker ikke hattemakeren i Bersvendsveita? Eller løksuppa på Café Erichsen?

Begge kan du nå gjenoppleve når du tar turen til Midt-Norges største utendørsmuseum.

Ingeborg Collin Høgseth er publikumsansvarlig ved Sverresborg Folkemuseium. 11.juni åpnet Café Erichsen, en levende hyllest til den en gang så populære kafeen på Nordre gate i Trondheim. Hver dag i hele sommer har den åpent.

Den populære kafeen på Nordre gate forsvant fra bybildet for ti år siden, og har vært savnet av mange stamgjester siden.

Nå har det ærverdige konditoriet fått nytt liv i et gammelt hus, og åpnet sine dører samme dag som museet erklærte sommersesongen for åpnet.

-Dette er selvfølgelig ikke en kopi av Café Erichsen, men mer en annerledes utstilling hvor vi ved hjelp av autentisk interiør og de viktigste signaturrettene har gjenskapt noe av atmosfæren slik vi husker den! forteller publikumsansvarlig Ingeborg Collin Høgseth.

Her blir det både kaffe og kaker og løksuppe å få kjøpt, i en kafé som skal drives av museet selv.

– Mange husker utsikten til Stiftsgårdparken, og det har vi tenkt å gjenskape, forteller hun hemmelighetsfullt.

Kulturformidling i mange former

Uteservering har de også, og her kan du sitte og nyte sola og observere livet på Torget – slik det kunne fortone seg «i gamle dager».

I andre etasje  av «»nye» Café Erichssen skal museet etterhvert også innrede en leilighet anno 1970, slik at hele huset blir en arena for kulturformidling og levende historie.

Med utgangspunkt i Torget kan du også vandre mellom husene og oppleve de idylliske bakgårdene, eller hvile trøtte bein i en av de vakre parkområdene som finnes ved utendørsmuseet.

I byavdelingen bak Løveapoteket ligger en spennende apotekhage med benker, vannfontene og utsikt ut over Trondheimsfjorden.

Image with visual paralax effect

–Gamle Trondheim på Sverresborg skal fortelle viktige Trondheimshistorier som berører, skaper glede og lokke fram de gode minnene til folk. Her i byavdelingen forteller vi om de som en gang bodde her – og bor her! sier Ingeborg entusiastisk – og tar oss med inn i Kolonialen.

Her møter vi guiden Heidi iført forkle og skaut, i rollen som butikkjomfru Borghild.

– Vil du ha en smaksprøve?

Bringebærdrops og karameller i løs vekt bugner på disken foran meg, mens køen av forventningsfulle unger på søndagstur med familien vokser bak meg.

I bakgrunnen får vi et glimt av forretningseier Gunnar Diskensprenger. I rutete skjorte, bukseseler og sixpence hjelper han til bak kassen.

Helhetlig byprosjekt

Gjennom Byprosjektet som startet i 2014, vil museeet gjøre alle de gamle husene levende – bokstavelig talt.Målsetningen er at husene skal bli noe mer enn bare en kulisse.

–Vi startet med Løveapoteket, siden fikk vi Nattmannshuset, Danielsveita 2 hvor matkultur og formidling er i fokus, Sjøbergs hatteforretning og Karen Gaustads modistforretning med de lekreste hatter, forteller direktør ved museet, Torunn Herje.

Image with visual paralax effect

På «nye» Café Erichsen får du både løksuppe, fyrstekake og potet!

Keramiker Edith Serine Thomassen har nylig etablert seg i Schjølberggården – en gård  med en rik håndverkshistorie i over 200 år. Også her blir det både verksted og butikkutsalg, hvor publikum kan få innblikk i en gammel håndverkstradisjon – mens det faktisk foregår.

Den historiske håndverksgården skal etter hvert restaureres, og til høsten starter arbeidet med etablering av en jødisk manufakturforretning i byavdelingen, forteller en stolt museumsdirektør.

–Vi vil lage en oase for opplevelser av Trondheim by, hvert hus skal fortelle en liten bit om Trondheims historie, forteller Herje.

Byprosjektet skal gå fram til 2020 og da vil de fleste  husene rundt torget være fylt med historie, inventar, og folk.

Les mer om åpningstider, aktiviteter, arrangementer og sommerprogram på Sverresborg Folkemuseum

To fornøyde museumsdirektører gleder seg over den gode responsen fra publikum på åpningen av sommersesongen, med Cafè Erichsen som det absolutte høydepunktet. Fra venstre: Torunn Herje, direktør ved Sverresborg Folkemuseum. Til høyre: Suzette Paasche, direktør for Museene i Sør-Trøndelag (MiST).

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre