Vinkveldene på Café 3B gjenoppstår med byens beste deal

restaurant&uteliv: Tre små kinesere har skrevet en egen sang om Cafe 3B, og den brune puben i Brattørgata har vært stamplass for mange trondhjemmere i flere tiår. Nå gjeninnføres de legendariske vinkveldene på tirsdager.

– Café 3B var stedet for å møte venner, og det var også der jeg virkelig ble introdusert for Dionysos sine gleder! forteller Are Sende Osen.

Den populære NRK-programlederen snakker om glansdagene på tidlig nittitall.

Den gangen da halvliteren kostet 20 kroner på mandager og du kunne få ei flaske vin for en hundrelapp på tirsdager.

– Jeg som likte øl bedre enn rødvin måtte jo bare lære meg å drikke vin på den tida der, for tirsdagene på 3B ble jo etterhvert fast rutine, det var sosialt og du traff masse kjente, sier Are.

Han tviler på at han kommer til å bli fast inventar på tirsdagene framover, men erindrer at det var mye gøy der både midt i uka og i helgene.

–Ennå den dag i dag setter jeg heller pris på tre flasker rødvin til hundre kroner flaska framfor ei flaske til 300 kroner, sier Are.

NRK-programleder Are Sende Osen og skuespiller Torstein Andersen mimrer gjerne om glansdagene på Café 3B på 90-tallet.

Vinkvelder og konserter

Staffan Karlsson er innehaver av Cafe 3B og har eid stedet de siste 6-7 årene.

Nå har han store planer om å endre barkonseptet og skal senere denne våren gjøre om innredningen og barløsningen i 2.etasje. Og satse enda mer på konserter.

Men først skal han gjeninnføre de gamle vinkveldene på tirsdager og slår til med det som trolig er byens beste vindeal prismessig: 170 kroner flaska.

– Vinkvelder med gode priser både på vin og øl, er det vi skal satse på på tirsdagene fremover, sier han.

Tirsdager har lenge vært en rolig utelivsdag i byen, og dette vil Staffan nå gjøre noe med, med oppstart 31.januar.

– Vi håper at folk vil bruke byen enda mer, og at dette tilbudet kan bli like populært som «Lun aften» vi har hatt på torsdager en gang i måneden de siste to årene, forteller den svenske bareieren.

Debuterte på 3B

Skuespiller Torstein Andersen har også vært mye på det han omtaler som den beste kulturpuben i byen på tidlig 90-tall:

– Det er en plass som har holdt ut i alle år og som alltid har hatt mange faste gjester, jeg var jo helt klart en av dem, flirer han.

–Det var en type vin rødvin og en type hvitvin. Det lokka jo folk hit det veit du, og på onsdager var det fast konsertkveld.

–Live Poets Society, som jeg var med i, hadde jo sin debut på 3B tidlig på 90-tallet. Det var stinn brakke, masse folk, alltid, forteller Torstein.

Vokalist og låtskriver i Tre Små Kinesere, Ulf Risnes.

Byens første urbane pub

Men den som kanskje oftest forbindes med Café3B er vokalist og låtskriver Ulf Risnes, som hadde dette som sitt arnested helt fra caféen åpnet i 1985.

–Den gang var det byens rockemiljø som vanket på 3B, forteller han.

Sammen med band som Helter Skelter, Dum Dum Boys og en rekke andre rockeband i Trondheim på den tida, var også hans eget band Tre Små Kinesere sentrale i miljøet.

De lagde til og med en egen låt, og en hyllest til stampuben.

Søte snuppa krainse bordan

I sangen Café Jé Jé fra 1991 synger han om «søte snuppa krainse bordan» – og stedet er selvfølgelig Café 3B i Brattørgata 3B.

– Endelig var det et miljø for sånne som oss, forteller Ulf og mimrer tilbake til den tida da videoen til låta ble spilt inn.

Café 3B var også den første kafeen i Trondheim som ble skrevet med c, i følge Ulf – og byens første urbane pub.

–Den var berykta i andre miljø,  og kjent for å være en mørk plass for folk med svarte klær, men vi syntes jo bare det var artig for vi hadde jo bare kamerater der, sier Ulf.

–Etterhvert ble vi kanskje for gamle, fikk unger og familie, og begynte å gå andre steder. Men det var tider ja, sier han lurt.

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre