……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Trondheim24s redaksjonelle dekning av byens blomstrende restaurantbransje støttes av ASKO Servering – stolt leverandør av produkter, tjenester og matfaglig kompetanse til Trondheims restauranter. 

VI HAR MARKEDETS BREDESTE GROSSISTSORTIMENT OG MEST INSPIRERENDE NETTHANDEL. TA KONTAKT MED ASKO SERVERING

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Vi har tatt en avstikker og befinner oss i Nedre Enkeltskillingsveita. Vi går inn døra, og her er det lukta av nystekte vafler som hilser deg velkommen. Vi er så klart på Mormors Stue. Og det er jubileum på gang:

– For å feire at det er 25 år siden vi startet, skrur vi prisene tilbake til 1994-nivå. Det gjelder i hele juni og juli. Det betyr blant annet at ølen koster 29,- etter klokka 18.oo. Og matprisene er omtrentlig halvert. Så dette er en bra deal, forteller Sigrid og Isabel til trondheim24 mellom slagene.

Løksuppe til 50-lappen

Det betyr blant annet at klassikeren løksuppe med hvitløksbrød koster 54,-, og da serveres den etter alle kunstens regler. Rykende varm, gratinert med ost og et lite urtedryss på toppen. Hvitløksbrød følger også med.

Vi lot oss friste, og joda: Løksuppa holder mål den!

Image with visual paralax effect

Og det er er jo en helt egen atmosfære på Mormors stue: Bygget er fra 1840, og har tidligere vært antikvitetshandel, smie og stall. Det er også verdt å nevne at huset også har vært barndomshjem til trondheimsforfatter Fredrik Skagen:

– Vi satser jo ekstra på hjemmelagde produkter. Så her kommer vi oss opp om morgenen for å sørge for ferske, kaker, rundstykker og kanelboller til gjestene våre, forteller de to.

Image with visual paralax effect

Fakta: Enkeltskillingsveita

Enkeltskillingsveitene er navnet på flere veiter i Midtbyen i Trondheim. De omtales under fellesnavnet fordi de er samla i kvartalet mellom Jomfrugata, Dronningens gate, Munkegata og Olav Tryggvasons gate.

Navnet et kjent fra 1707, og er trolig knyttet til et vertshus som ble drevet i området. Ole Eriksen Øren var innehaver, og de lå der man i dag finner Thomas Angells gate 17. Drikkevarene skal ha kostet en skilling stykket der. I 1690 blir det nevnt ei Dorothea Olsdatter Enkeltskilling i forbindelse med en farskapssak. Det er mulig at hun var Ole Eriksen Ørens datter, men det kan også hende at hun fikk tilnavnet fordi hun solgte noe helt annet for en skilling. Det er også mulig at vertshuset gikk under navnet Enkeltskillingen.

Øvre Enkeltskillingsveita går fra Munkegata til Jomfrugata med et tverrløp nordover til Thomas Angells gate. Tverrløpet fortsetter deretter som Nedre Enkeltskillingsveita til Olav Trygvasons gate.

Vestre Enkeltskillingsveita går som blindvei inn fra Thomas Angells gate.

(Kilde: Trondheim byleksikon/Terje Brattberg)