Pauline Angen Barland (22) fra Stjørdal har sin unge alder til tross rukket å være på kjøkkenet både hos The Thief i Oslo og Røst teaterbistro i Trondheim.

For en måned siden ble hun en del av Heidi Bjerkans nye Credo-stab på Lilleby, og har et bankende hjerte for kortreiste råvarer, unike smaker  – og egenfisket sei.

Hun viser oss rundt på det lille kjøkkenet i det som for noen tiår siden var en del av Finnes barnehjem.

Pauline Angen Barland (22) er kokk på det nye Credo-teamet. Hun har tidligere jobbet på The Thief i Oslo og på Røst Teaterbistro i Trondheim.

Nå er det Veidekke som har overtatt den verneverdige bygningen på Lilleby, som under Credo-eier Heidi Bjerkans stødige hånd er i ferd med å bli et helt nytt matparadis i bydelen.

– Jeg gleder meg enormt mye til å være med på nye Credo, det kommer til å bli et helt fantastisk matkonsept, unikt i hele Norge, forteller den blide kokken.

Gode barndomsminner

– Sei er noe av det aller beste jeg får, det bringer fram gode minner fra min egen barndom, forteller Pauline mens hun legger seistykkene i panna.

De ferske fiskestykkene freser godt sammen med en raus porsjon med ordentlig smør.

Kokt potet og gulrot er vel det de fleste pleier å ha som tilbehør til stekt sei?

– Joda, det er jo godt det også. Men prøv med smørsaus! Og andre grønnsaker, det smaker nydelig!

Dessuten må det gjerne være potet også på Paulines sei-tallerken, men da sverger hun til mandelpoteter fra Kvikne.

Grønnsakene har de selv plantet, dyrket og plukket på gården Skjølberg Søndre på Svorkmo, en kretsløpsgård som sår og høster alt for hånd. Og som også driver både med kyr, gris og ender.

Nylig var hun på tur dit sammen med sine Credo-kolleger for å være med på innhøstingen av neper, beter i mange varianter, gulrot og kålrot.

– Det er en utrolig fin plass, med verdens  fineste folk, og de er nysgjerrige på å dyrke nye sorter, forteller Pauline.

Saken fortsetter med oppskrift under annonsen

Fargerikt tilbehør

Røde og gule beter skal på retten hun tilbereder idag, sammen med smørsaus og litt broccolini, en mini-variant av broccoli som også dyrkes lokalt.

Men hva med fisken, hvor lenge må den steke?

– Jeg prøver meg fram og kjenner på den forsiktig underveis, og tipper det holder med 3-4 minutter på hver side.

Pauline kjenner på fiskestykkene i panna. De har fått en gyldenbrun farge og ser rimelig perfekte ut.

– Men det er fint mulig å bake den et par minutter i ovnen også, etter stekingen, forteller hun.

Men så var det denne smørsausen da, hva er hemmeligheten bak den?

– Åh, det er utrolig godt til fisk, og egentlig veldig enkelt å lage.

Nysgjerrig på hvordan det gjøres?

Se videoen under:

Oppskrift: Pannestekt sei med smørsaus

Saus:

Finhakk en halv sjalottløk med litt pepper, tilsett ca. 1/2 dl epleedikk. Reduser og sil. Kok opp reduksjonen på nytt og pisk inn smør litt og litt til du får en tykk og fin smørsaus.

Fisk:

Beregn 150 g fisk pr. pers. Stek i nøytral olje i panna på middels varme i 3-4 minutter. Snu fisken, og ha i en klatt smør. Ta fisken ut av panna og la den steke ferdig i ovnen på 165 grader i 1-3 minutter.

Image with visual paralax effect

Syltet gulbete:

Sylt tynne skiver av gulbete i en lake lagd på 1 del epleedikk, 1 del sukker og 3 deler vann (kok opp laken, avkjøl litt før du tilsetter betene.)

Neper og broccoli:

Kutt neper i ønsket størrelse, kok de kjapt og avkjøl i isvann. Varm de opp med litt smør. Brokkoli varmes også i godt med smør.

Serveres med mandelpoteter, gjerne fra Kvikne:-)

Lagre

Lagre