395 kroner for en femretter av topp kvalitet – slå den!
PS. Se video fra Troll lenger ned i saken
Eller 295,- hvis det holder med tre. Tilbudet ble lansert for første gang i fjor, og lovnaden fra sjefskokken var at det ikke skulle gå utover kvaliteten. Et løfte som må kunne sies å være innfridd ser man på gjestenes vurderinger på Tripadvisor:
– Vi er jo en nykommer i Trondheims restaurantverden, så derfor er det stor stas at gjestene rangerer oss som nummer fire på Tripadvisor av alle restaurantene i byen. Vi er skikkelig stolte av å bli plassert i toppsjiktet sammen med To Rom og kjøkken, Fagn og Røst. Men sånn går det når du har med deg sjefskokk Lars Laurentius Paulsen på laget sier Sveinung Sundli, storfornøyd restaurantgründer og spellemann i Gåte.
Utsøkt god service og mat i «eliteserien» til en meget gunstig penge. Anbefales på det sterkeste! (Tripadvisor)
For maten og den helt spesielle atmosfæren på Troll Restaurant skapes etter en klar visjon:
– Troll er en folkelig restaurant som baserer seg på helnorsk mat og råvarer. Vi liker å hente frem glemte teknikker og metoder og tilfører gjerne tradisjonelle retter en overraskende og eksotisk vri. Hos oss kan du senke skuldrene og bare kose deg. På Troll ska det ikke være stivt, vi dekker ikke opp med hvite duker og du kan komme som du er. Det skal heller ikke koste skjorta for en kvalitetsopplevelse på restaurant, sier sjefskokk og medeier Lars Laurentius Paulsen.
Heldigvis er norsk mat blitt den nye trenden, og vil man ha det beste som finnes av norske matvarianter og tradisjoner er Troll stedet.Fisken er helt himmelsk, og er det ferskeste av det ferske (Tripadvisor)
Sjefskokken sjøl lever og ånder med og for Troll restaurant og vet akkurat hvordan han vil ha det. Han starter dagen med å jage råvarer hos utvalgte leverandører, enten de driver rein på Rørosvidda eller drar fisk på havet utenfor Vesterålen. Og på kvelden når gjestene har ankommet, er Paulsen høyst tilstedeværende i restauranten – for å forsikre seg om at gjestene får en god opplevelse.
Strålende service, god mat, god drikke og hyggelig betjening. Best av alt var fisken og pate/terrinen med elgkjøtt og andelever. Stort sett lokale råvarer. Jeg kommer igjen! (Tripadvisor)
– Fersk fisk henter vi direkte fra fiskemottak i Vesterålen, her fiskes det i hovedsak hyse, sei og torsk. Men så får de også en del «rusk» som Leif på mottaket pleier å kalle det. Det vil si andre fiskeslag som ikke nødvendigvis er anerkjent i dagligvaremarkedet, men som er fantastisk matfisk tilbredt på riktig måte. Så sendes fisken ned til meg med hurtigruta. Og av og til dukker det opp noe artig. I dag var det en som ringte meg og hadde en håbrann på 180 kilo. Sånne ting synes jeg er artig. Den ble gravet, og smaken kan sammenlignes med kalv, sier Laurentius Paulsen.
Og er ikke råvaren å oppdrive, så tar han med seg staben ut i skauen for å sanke:
– Bruk av råvarer som er i sesong er det aller viktigste for kjøkkenet på Troll. Når det er sesong er vi ute og sanker. Da drar vi ut hele gjengen og plukker sopp før jobb. Da får vi jo også litt energi fra skogen – det er givende både for kropp og sjel etter å ha stått på et travelt restaurantkjøkken kvelden før. Det er jo ingen som plukker soppen, og det er jo heller ikke mulighet til å kjøpe den. Så da må vi hente selv, sier han.
– Vi sanker gjerne et tonn eller to, som vi bruker gjennom vinteren takket være gamle, norske konserveringsmetoder som ofte har gått i glemmeboka, men som vi er glade i å bruke her på Troll, sier Paulsen i samme øyeblikk som delikat anrettet porsjon råmarinert hellebarn (kveite) presenteres for avsmaking:
– Mindre salt i råmarineringen. Bra syrebalanse!, lyder tilbakemeldingen fra Paulsen som understreker at ingen rett går ut til gjesten før han har smakt og er fornøyd.
Selv om basisen er urnorske råvarer og utstrakt bruk av «glemte» konserverings- og matlagingsteknikker, lar Paulsen seg gjerne inspirere av «verdenskjøkkenet»:
– Norge var på mange måter et U-land frem til 60-tallet. Kjøleskap var ingen selvfølge, da var det matauk og konservering som gjaldt. Vi gravet og røyket for å drøye råvaren utover året. Det gjaldt ikke bare laks som det var mye av på sommeren, men også for viltkjøttet på høsten. Graving av kjøtt er en litt glemt, norsk tradisjon for å ta vare på kjøtt og som vi liker å fra frem i lyset igjen. Graving fremhever og konsentrerer smaken på en helst spesiell måte, ifølge Paulsen.
Beter med gjeitost og valnøtter
En spesiell råvare har en helt spesiell plass i matfilosofien til sjefskokken på Troll:
– Pinnekjøtt! For meg er pinnekjøtt selve essensen av norsk fjell og natur. Det er smaken av fastlands-Norge. Selv om sauen er stokk dum, vet den å spise gode ting på fjellet. Pinnekjøttet er vel en av de mest urnorske råvarene som finnes. Og du trenger ikke å begrense deg til jul og tradisjonelle kålrabistappe. Det går helt fint an å gjøre mye annet med pinnekjøtt fordi det er en råvare som tåler det meste. Vi tar pinnekjøttet med på verdensomseiling når vi komponerer retter av pinnekjøtt: Det har vært asiatisk pinnkjøtt i vårruller og med dumplings, vi har servert det i burritos, eller som som japansk terriaki. Det blir helt supert, fastslår Lars Laurentius Paulsen.