Ulf Dalheim har planer om å starte byens første vinbar. Under Jazzfest får du en forsmak

restaurant&uteliv: Vinguru og tidligere Adressa-journalist Ulf Dalheim åpner pop-up vinbar under Jazzfest i mai, og avslører samtidig at han jobber med planer om å starte permanent vinbar i Trondheim.

Det blir musikk og vin i skjønn forening når Jazzfest markerer åpningen av pop-up-prosjektet «Ulfs Vinbar» onsdag 10. mai:

– Dette har vært en drøm i mange år. Vi skal ha god vin, god musikk  – og det skal svinge av begge deler! sier Ernst Wiggo Sandbakk, daglig leder i Jazzfest, som i år arrangeres fra 9.-14.mai.

–Da Ernst-Wiggo spurte meg om jeg ville gjøre dette, var jeg ikke sen med å si ja. Vi har jobbet godt sammen for å lage et møtested for festivalgjengere og andre kulturinteresserte, og ikke minst for de som liker vin, forteller Dalheim.

Har noe på gang

–Det er jo en skandale at ikke Trondheim for lenge siden har fått en vinbar, sier Dalheim engasjert, og sikter til andre byer som gjerne har flere å velge mellom.

Han er glad for at stadig flere restauranter i Trondheim byr på gode viner, men skulle aller helst sett at det kom en ekte vinbar, slik du får dem lenger sør på kontinentet.

–En ekte vinbar skal ose av kultur, musikk, litteratur og et spennende utvalg av gode viner, og det må være et sted som gir god stemning til folk, slik at de kan komme dit og oppleve nye ting, sier Ulf Dalheim.

Han mener at en vinbar ikke skal være en restaurant, men heller servere små munnfuller, eller pinchos som de heter på spansk. Inspirasjonen har han hentet blant annet fra San Sebastian som har små vin-  og tapasbarer overalt.

Dalheim har vært journalist i 44 år i Adressa, og skrevet om vin i 26 av disse årene. I fjor tok han sluttpakke.

–En ekte vinbar skal ose av kultur, musikk, litteratur og et spennende utvalg av gode viner, og det må være et sted som gir god stemning til folk, slik at de kan komme dit og oppleve nye ting.

Nå kan han bruke tiden til å gjøre det han liker aller best, og samtidig sondere ledige lokaler i sentrum. For det er jo sin egen vinbar som er drømmen.

–Mange har spurt meg om det flere ganger, når skal du starte din egen vinbar da Ulf? Og jeg kan jo ikke nekte for at jeg har noe på gang, sier han med et lurt smil.

Viner fra hele verden

Et eget telt i Dokkhusparken, vegg i vegg med Dokkhuset hvor mange av årets Jazzfest-konserter arrangeres, blir første skritt på veien mot det som etterhvert kan komme til å bli noe helt nytt fra vinekspertens side.

Men først må han gjøre klar de siste detaljene til årets jazzinteresserte publikum på Jazzfest i mai.

Opplegget er nøye gjennomtenkt fra den anerkjente vinekspertens side.

– Jeg har valgt ut et tema for hver dag, og har valgt viner av produsenter som selv har et spesielt forhold til jazz og musikk og andre kulturuttrykk. Dessuten er vinene satt i sammenheng med utvalgte konserter på jazzfestivalen, forteller Dalheim.

Dalheim har reist verden rundt på jakt etter gode smaker og nye produsenter og skrevet om det til en stadig økende tilhengerskare, både blant Adresseavisens lesere og til de som følger med på Facebook-gruppa til Vinpuls.

Vinbaren skal være åpen fire kvelder fra 18-22, og har ett fokusland hver kveld.

– Det har vært veldig artig å lete rundt omkring etter passende tema og fokusområder, alt etter hvilke artister som presenteres på jazzfestivalen samme kveld, forteller Ulf, som selv skal servere vinene i baren.

Han starter med amerikansk vin på onsdag i forbindelse med Al Di Meola som er i byen denne kvelden.

–Vinprodusenten Charles Smith var tidligere rockemanager bosatt i Europa, men dro hjem til USA for å lære å lage vin. For et par år siden ble han Winemaker of the year, med sine musikalske etiketter og navn inspirert fra musikk og rocknroll. Jeg kan love en knallåpning på vinbaren med dette utvalget, og kanskje kan flere vininteresserte få stifte nytt bekjentskap med denne amerikanske superstjernen innen vinproduksjon, sier Dalheim.

Torsdag er det australsk vin i fokus, i anledning konserten med australske Sarah McKenzie.

– Some Young Punks er en ny generasjon vinmakere som har helt andre innfallsvinkler til det å produsere vin. De lager viner med navn som «Naked on roller skates», «Passion has red lips» og «Quickie».

Engelsk champagne

Fredag er det England som champagneprodusent som er temaet.

Den unge og lovende briten,  Jacob Collier, spiller på Verkstedhallen denne kvelden, og Ulfs Vinbar byr på en nærmere presentasjon av engelsk musserende.

Les også: Ung YouTube-stjerne til Jazzfest i mai

–Det er ennå ganske ukjent her hjemme og forholdsvis nytt på markedet i Norge, men England har altså meget god kvalitet på sine viner, takket være at jordsmonnet her er det samme som i de franske områdene rundt Champagne.

Lørdag 13.mai er siste dag for det nye pop-up-konseptet, og da er det Italia som er valgt ut. Da blir det mulighet til å smake seg gjennom alle vinene som har vært i fokus gjennom hele uka.

–Men det aller viktigste, tross alt, er jo at vinene i Ulfs Vinbar er av god kvalitet og smaker godt, og det kan jeg garantere. Jeg har tross alt smakt meg gjennom alle i forkant og tror jeg kan si at det lover bra!

Følg Trondheim24 på Facebook og Instagram!

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre