Ølhunden Tommy anbefaler: Dette er et trøndersk øl på sitt aller beste

øl: Ølekspert Tommy Holen Helland anbefaler øl:

Ps. Bildet av premien i facebook-konkurransen finner du nederst i saken

Hogna Brygg er et bryggeri som holder til på Kotsøy i søndre Trøndelag. De startet opp for rundt fem år siden og var det første bryggeriet i Trøndelag som startet å tappe på boks uten å være innom flaske først. Nå er de et av de fremste bryggeriene i Trøndelag og lager øl i Norgestoppen.

? Ukas anbefaling: Hogna Brygg, Calcutta #026 – Citra, Enigma og Idaho Gem

Session IPA

Calcutta er en såkalt session IPA – en lavalkoholholdig IPA. Denne ølstilen ble først brygget i USA, av bryggerier som ønsket å lage et øl som man kunne drikke mange av under en «session».

Session-IPA har etter hvert blitt en svært populær ølstil her i landet.

Fakta om skribenten og spalten 'Ølhunden anbefaler'.

? Tommy Holen Helland er en av Trondheims mest profilerte ølentusiaster og har i mange år vært en aktiv ølskribent på Tommys ølblogg

? Han er også en mye brukt foredragsholder innen temaet øl og har arrangert utallige prøvesmakinger.

? Helland  har også bakgrunn som redaktør i Ølportalen og var i sin tid en av grunnleggerne av nettstedet.

? Til daglig er han kjøpmann, og har siden 2015 drevet ølutsalget Gulating Byhaven i Trondheim.

? Helland har også vært medlem av dommerkomiteen i Norbrygg, han har vært leder av Bryggerifestivalen i Trondheim og finaledommer i Norbryggs juleølkonkurranse.

? Denne spalten lages uavhengig av Gulating og er underlagt redaksjonelt redaktøransvar. Helland anmelder øl både fra uavhengige utsalgssteder, Vinmonopolet og fra dagligvarehandelens sortiment. Hovedvekten av utvalget vil være fra trønderske bryggerier.

Tropiske smaker

Hognas Calcutta-serie er øl der tanken er å eksperimentere med ulike humletyper, men også forskjellige retninger innenfor session-IPA stilen – være seg klassisk, NEIPA-stil fra østkysten av USA eller mer i en klassisk europeisk retning.

Calcutta #026 er helt klart i retning av IPA’er som er laget på østkysten av USA. Det er et øl med mange tropiske smaker som blant annet ananas og mango, og har en lett, kremete avslutning. Dette er et leskende øl med en frisk, men lett, bitterhet.

Ølet funker aller best til kos med snacks og gode venner (når det er lov), men jeg tenker de tropiske smakene også passer godt til nachos på fredagskvelden. Ellers mener jeg dette er et ypperlig øl for årets første vårdager, men vær raskt ute – neste måned så kommer det et nytt nummer i rekken. Hva vet vi om hva bryggeren ønsker å lage da?

Fakta: Hogna Brygg, Calcutta #026

Alkoholprosent: 4,5%

Pris: 54,90-57,90 pluss pant

Hvor: OBS!, Meny, Gulating Ølutsalg, Bunnpris og andre butikker med godt utvalg av øl.

«Det beste ølet er ikke brygget ennå» – Hogna

Dette er premien i konkurransen på Facebook