Trondheims store journalistsønn, Eskil Engdal, inviterer til «en fuktig aften» i 2. etasje på nye E.C. Dahls Pub og Kjøkken, med bokutgivelsen som ramme rundt kvelden.

– Jeg fant ut at jeg ville gjøre noe eget rundt lanseringa og har derfor invitert med meg gamle musikervenner til en annerledes boklansering på bryggeriet. Det er så kjedelig med sånne bokbad, vi vil heller spille reportasjene i stedet, sier trondhjemmer, journalist og forfatter Eskil Engdal.

Med sitt eget band i ryggen vil de bære frem historier fra de mest eksentriske, ekstreme og forferdelige steder i verden. Låtene de skal spille er alt fra Tom Waits og The Band til Green Day og Lalla Carlsen.

–Onsdag har de sagt at boka skal være klar fra trykkeriet. Dagen etter kommer den til Trondheim, så dette er definitivt ferskvare, forteller Engdal på telefon fra hjemmekontoret sitt i Oslo.

Internasjonal oppsikt
Som en av landets mest markante journalister har Engdal i mange år skrevet krigsreportasjer og avslørende feature-dokumentarer for Dagens Næringsliv. Det var også her at dokumentarserien om verdens lengste piratjakt til havs sto på trykk i 2015.

Sammen med kollega Kjetil Sæther gikk Eskil Engdal ombord på «Bob Barker», kampanjeskipet til Sea Shepherd – den internasjonale miljøorganisasjonen som siden 1977 har kjempet mot ulovlig virksomhet i internasjonalt farvann.

Journalistene Engdal og Sæther skildret hvordan det unge mannskapet – med sin svenske kaptein Peter Hammarstedt (30) i spissen, tok opp jakten på den etterlyste fisketråleren «Thunder», som ble oppdaget i Sørishavet 17. desember 2014.

–Vi fulgte jakten mens den pågikk, og dette var en sak som vekket stor, internasjonal oppsikt. Det handler om plyndring og piratvirksomhet i svært verdifulle områder til havs, og om en ung kaptein som tar opp kampen mot et en annen kaptein for å avsløre ulovlighetene ombord på fartøyet «Thunder», forteller Eskil.

Men hvem var det som førte fartøyet? Hvem fikk de ordre fra? Og hvem var de hemmelige eierne?

I den nye boka til Engdal og Sæther får vi svaret.

Engdal har selv invitert den unge, men svært så erfarne kapteinen til hjembyen sin denne uka. Den i dag 32-årige svensken er en av hovedkarakterene i «Jakten på Thunder» – en thriller fra Antarktis. Fra virkeligheten.

Han bekrefter at Peter Hammarstedt kommer på lanseringen torsdag:

–Peter har viet livet sitt til Sea Shepherd og har vært på sjøen siden han var femten, så er det noen som trenger en fest så er det vel han, sier Eskil.

Han innrømmer at det skal bli deilig å endelig få kjenne på coveret til boka og markere utgivelsen sammen med folk han har stor respekt og beundring for.

Det er jo enorme verdier dette er snakk om. Og de som har styringa er bakmenn av verste og farligste sort. Vi ble beskyldt for å være hemmelige Interpol-agenter

–Peter har tatt opp kampen mot en mafiavirksomhet på sjøen som vi i vår del av verden egentlig ikke har peiling på hva handler om. Han har heltestatus i mange miljøer, forteller Eskil.

Under arbeidet med boka ble de selv advart om at det kom til å bli farlig.

–Det er jo enorme verdier dette er snakk om. Og de som har styringa er bakmenn av verste og farligste sort. Vi ble jo beskyldt for å være hemmelige Interpol-agenter og reiste rundt på alle verdens kontinenter i arbeidet med boka. Men dette var det verdt å skrive om fordi det foregår en plyndring av havet som vi ellers ikke ser, eller hører så mye om, forteller Eskil.

I likhet med Sea Shepherd er Eskil Engdal selv kjent for å bruke utradisjonelle metoder for å nå fram til målet, og skriver ofte fra de mest konfliktfylte områdene i verden.

– Vi reiste et halvt år for å finne svar og måtte bruke uortodokse metoder for å få ut informasjon. Mange krefter jobbet mot oss og vi ble advart om at arbeidet skjedde på eget ansvar. Men vi var aldri redde, det gikk jo bra.

Da forlaget Vigmostad og Bjørke ville gi ut bok om deres skildring av piratvirksomhet og tjuvfiske i Antarktisk, ble boka solgt til åtte land. Før de hadde skrevet en eneste side.

Havet, døden og kjærligheten
Torsdagens arrangementet omtaler han som en lanseringsfestival, så her blir det anledning til å bli bedre kjent med trønderske artister som har holdt på like lenge som Eskil har reist verden rundt og laget reportasjer.

–Polkabjørn spiller gamle sjømannsviser, og ellers blir det mye om havet, døden og kjærligheten da vet du, sier han muntert på telefon.

Sjekk ut Facebook-arrangementet som er opprettet for anledningen under navnet «Skute på Grund».

–Det er også en fin anledning til å fortelle om det nye soloprosjektet til Baard (Slagsvold, red.anm) som har et så sterkt forhold til Trondheim, sier Eskil.

Siri Gellein er også med på lanseringsfestivalen, og denne kvelden får du høre henne både på engelsk, svensk og trøndersk.

–Siri er en av mine favorittvokalister og vi har også spilt sammen før, sier Engdal.

I tillegg til Gellein og Slagsvold, vil også Vamp-vokalist Odin Staveland og Trondheimsbandet De Akterutseilte være med og løfte stemninga om bord.

For ikke å glemme at forfatterne selv vil stå på scenen.

–Du må få med at Kjetil er en jævlig god gitarist altså! Vi kommer til å spille tre-fire låter hver, møte gamle kjente og satser på en fuktig og trivelig aften!

Lagre