Kjøkkensjef og NordØst-gründer Lars Erik Vesterdal sverger til enkel hverdagsmat, men søndagsmiddagen er hellig.

– Da kan jeg stå hele dagen og lage mat, sette ei gryte på langkok så hele huset lukter ordentlig godt, og ekstra stas er det når det kommer gjester på besøk, det er søndagen sin det, jeg lager aldri dårlig mat på en søndag! forteller den åpenhjertige kokken.

Jeg lager aldri dårlig mat på en søndag!

I likhet med mange andre har også han en travel hverdag, men han setter alltid av tid til å lage middag hver dag.

– En halvtime når du kommer hjem om ettermiddagen, det har du tid til. Og det synes jeg alle burde gjøre ! Men med litt planlegging trenger det kanskje ikke å ta mer enn ti-femten minutter!

Vi har tatt turen inn på kjøkkenet på restauranten hans på Solsiden.

Vesterdal startet NordØst Food & Cocktails for to og et halvt år siden.

– Stadig flere trøndere har lyst til å prøve noe nytt – og litt annerledes – og det får du jo her, vi lager mat inspirert av asiatisk matfilosofi, og personlig har jeg det kinesiske kjøkken som en klar favoritt, forteller han.

Retten han viser oss i dag er et godt eksempel på det han opprinnelig hadde lyst til å skape.

Okonomyaki  – eller pannekake på japansk – er ifølge den blide, trønderske kokken et eksempel på en enkel rett som alle kan lage hjemme.

– Det kan godt minne om en slags pannekake, eller pizza for noen kanskje, basert på en enkel røre (se oppskrift) og med masse god topping!

Og legger til:

– Du kommer langt med ei stekepanne sjø!

Inspirert av Østen

Vesterdal fikk ideen til NordØst allerede da han som relativt ung kokk jobbet med norsk mat i Kina, og fikk muligheten til å servere norsk sjømat til nobelprisvinnere i Beijing.

– Vi bestilte 500 kilo fisk og skalldyr fra Norge og det var den mest perfekte sjømaten jeg noensinne hadde sett og smakt! Den var ikke i nærheten over det vi serverte på Bryggen i den tida!

– Den gangen sendte vi jo det beste fra oss. Så da bestemte meg jeg for at hvis jeg skulle åpne min egen restaurant, skulle jeg ta råvarene fra fjorden rett utenfor her, og heller kombinere det med krydder og smaker og ingredienser fra Østen, legger han til.

Image with visual paralax effect

Okonomyaki – pannekake på japansk. Her i kjøkkensjef Lars Erik Vesterdals variant, slik det serveres i restauranten NordØst på Solsiden i Trondheim.

Vesterdal har mye bra å si om det norske kjøkkenet slik det er i dag, men må innrømme at vi ennå har mye å gå på, særlig når det kommer til matvareutvalget i de norske butikkene.

– Det er vanskelig å kjøpe rene ting, det blir liksom litt gjemt, og det er synd synes jeg. Går du bare på de billigste kjedebutikkene i Norge er det jo litt begredelig da…

– Vi er litt rare i Norge, i alle fall når det kommer til middag. Det må liksom være potet og grønnsaker og kjøttkaker, pølse eller fisk –  dette er sånne absolutter som vi har hengende over oss på en måte. Men vi må litt bort fra det som ernæringsmessig sikkert er kjempebra, men heller være litt mer kreative og prøve nye ting!

Bortsett fra den tørka tunfisken er ingen av ingrediensene vanskelig å få tak i, så den kan bare sløyfes, ifølge Vesterdal.

Her er oppskriften på en perfekt helgerett:

Okonomyaki med laks – dette trenger du til to personer:

Røre:
3 egg
3 dl hvetemel
1 dl maismel
2-3 dl vann
1 ts salt
En neve strimlet kål
en neve strimlet gulrot

Topping :
150 gr frøya laks
50 gr ost
2 egg
1 dl aioli
1 dl sterk chilisaus
En neve tørket tunfisk (kan sløyfes)
En neve kuttet vårløk
og litt koriander
soyaolje til steking

(Saken fortsetter etter bildet)

Lars Erik Vesterdal fra NordØst viser oss hvordan man på en enkel måte kan lage lekre, smakfulle panneretter hjemme. Okonomyaki er en type japansk pannekake, som de også har på menyen i restauranten.

Slik gjør du:
Bland sammen mel, egg, vann og salt til en smidig røre.
Stek kål og gulrøtter i en panne, når det begynner å bli mykt tilsettes et jevnt lag med røre.
Stek denne gylden på begge sider.
Slå sammen et egg og tøm det på, litt ost og skiver av laks.
Ha det i en ovn på ca 200 grader i 3 minutter og topp dette med aioli, chilisaus, tunfiskflak og litt koriander.