Da vennegjengen bak restauranten Folk og Fe flyttet til nye lokaler i gamle Bryggen ved Gamle Bybro, åpnet det seg nye muligheter i de minste lokalene i Nedre Bakklandet 6.
Vi tok en prat med daglig leder Anders Lundin over en kopp kaffe en tidlig morgen på Bakklandet denne uka. Og fikk høre historien om de unike brødene som lages av den franske bakeren Emilien Luyton.
Hvorfor dette navnet Brøøl?
–Vi er glade i godt håndtverk i form av både mat og drikke, og savnet et lokalt bakeri på Bakklandet, så da åpnet vi liksågodt et bakeri og ølsted i ett. Brød og øl, altså Brøøl. Begge produktene bruker jo de samme ingrediensene, forteller Anders. Vann, korn, malt og gjær.
Hvorfor øl og brød i samme butikk, tror dere det vil skremme bort noen gjester, eller lokke til dere flere?
–Vi ser ikke på dette som noe ekskluderende, kanskje mer det motsatte. Både brød og øl har mye til felles, og det gjør at vi kan ha åpent hele dagen.
Siden de åpnet forsiktig på 17.mai, er de nå i gang etter flere måneder med oppussing og planlegging. Resultatet er bakeri og kafè på dagen, og mer pub på kvelden.
De har troen på det nye konseptet, som foreløpig er det eneste i sitt slag i Trondheim.
Er dere først og fremst et bakeri eller en lokalpub?
–Brøøl er først og fremst et bakeri. Å ha et lokalt bakeri her på Bakklandet, satse på surdeig og urkorn fra lokale norske produsenter, det er godt håndtverk som gjelder!
Hvilke verdier jobber dere etter og hva er deres brød-filosofi?
–Vi baserer oss på gamle meltyper og urkorn. Dette er varianter fra før krigen, altså før mer industrielt produsert mel ble vanlig. Det er rikere på proteiner, næring, fiber og vitaminer enn mel man får kjøpt i butikken. Surdeig er noe vi er stor fan av, det gir en ekstra god smak på brødene, og det er gøy å kunne bygge opp en egen mordeig her på Bakklandet, sier Anders og nikker stolt mot Emilien, som kommer ut av kjøkkenet med en kasse rykende ferske småbrød.
–Vi får mel fra Gullimunn på Stjørdal og Holli Mølle i Østfold, som begge leverer norsk urkorn, og vi håper at flere gårder henger seg på urkorn-bølgen.
Hva er det med Bakklandet som gjør at dere vil satse nettopp her?
–Gjennom Folk og Fe har vi fått en god forankring på Bakklandet, og vi kunne ikke tenke oss å åpne en annen plass. Stemningen, folkene, alt – vi liker bydelen godt, og ser at mange andre også gjør det.
Kommer dere kun til å lage brød, eller vil dere også ha søt brødbakst?
–Det vil bli mest fokus på brød i starten, for å få testet forskjellige meltyper og varianter. Men noe kaffebrød eller søtere bakst blir det nok etterhvert. I tillegg til brød har vi mye forskjellige pålegg, alt fra syltetøy, posteier, oster, skinker, spekemat osv. Så man kan få en god lunsj, eller snacks ved siden av en øl hvis man vil.
Dere har også frontet at dere vil lage øl av brød?
–Vi samarbeider med Dahls bryggeri i utvalget vi har av øl og har fått mulighet til å bruke deres mesk, vørter og gjær brødene vi baker. Dette er noe vi kommer til å eksperimentere med i framtiden, og det blir nok en spiselig pils hos oss etterhvert, sier daglig leder Anders Lundin med et lurt smil.