……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Trondheim24s redaksjonelle dekning av byens blomstrende restaurantbransje støttes av ASKO Servering – stolt leverandør av produkter, tjenester og matfaglig kompetanse til Trondheims restauranter. 

VI HAR MARKEDETS BREDESTE GROSSISTSORTIMENT OG MEST INSPIRERENDE NETTHANDEL. TA KONTAKT MED ASKO SERVERING

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Noralf Tiset (58) og kona Marianne Tiset driver Byhaven Kafe på Byhaven kjøpesenter og her får du hjemmelaget, tradisjonell og helnorsk mat. Litt sånn som bestemora eller bestefaren din serverte den. Eller salige Ingrid Espelid Hovig. Adelsmerket er tørket persille på potetene.

– Her står dere ikke med pinsett og legger opp maten før den går ut til gjestene?

– He he, nei. Her er det norsk tradisjonskost over hele fjøla. Det er sånn vi liker å gjøre det, og ikke har vi tenkt å forandre på det heller. Jeg tror faktisk jeg er den eneste i hele byen som drar´n så langt som vi gjør, forteller Noralf men han gløtter ut på den rufsete utsikten over hustakene i midtbyen og ser ut mot Trolla.

Vi befinner oss i tredje etasje på Byhaven. Der ingen skulle tru at nokon kunne drive kafe – med k.  Det er lett å se hjem som driver sjappa. Det nærmer seg slutten av dagen, bak disken kjører Noralf innpå en kjapp vaffel med syltetøy “for å få opp blodsukkeret”. Om han har tid til en prat? Jada.

Han innvilger seg en pust i bakken, setter seg ned og får seg et –  i forbifarten – vennskapelig klapp på skuldra av en sulten stamgjest på vei inn. Han har forøvrig oksesteik med brun saus i blikket og strener videre.

Lyset flommer inn langs vindusrekka. Den byr på utsikt over hustakene og Trolla. Munkholmen har du også utsikt til fra en lett tilgjengelig terrasse for den som vil ha litt frisk luft, eller en sigg etter sikringskosten.

Image with visual paralax effect

Fra venstre: Røkt torsk med gulrotstuing. Til høyre: Trøndersk kystkultur på fat: Storfiskball. En svært fiskerik og stor «fiskebolle». Festmat som fortsatt hjemmeproduseres på kjøkkenbenken av «kokarkjerringer» langs kysten. På Byhaven kafe serveres den med bacon. På andre plasser kan den serveres med ister som er en krydret pølse laget av fettet fra buken på grisen. 

Lager mye fisk

Tiset er kokk og gikk i læra på Grenaderen. Nå har han drevet kafeen siden 1997, sammen med kona Marianne.

– Vi lager mye fisk. Det liker folk. Fisk har jo blitt en relativ kostbar råvare. En rett som lettsalta uer er jo en glemt klassiker. Bedre enn kveite og det meste spør du meg. Skikkelig godt. Og fisken, den henter vi fra Løvold på Averøya. Topp varer, sier Tiset.

– Du er vel egentlig en forvalter av norsk matkultur du?

– Ja, og det er ikke så lett alltid. Mange av disse hverdagsrettene er i ferd med å gå i glemmeboka Det er ikke så mange som vil lage norsk tradisjonsmat. Det synes jeg er rart, for det er jo så godt. Jeg er ikke så sikker på at ungdommene som utdanner seg til kokk fortida, lærer seg å lage disse rettene. Alle vil jo jobbe på fine restauranter,Men de glemmer at de må jobbe livet av seg, humrer Toralf, som akkurat nå er på jakt etter en kokk. Som vil lære seg å lage å lage basic norsk mat.

SJEKK DAGENS MENY HER

Men han klager ikke. Butikken ruller bra den:

– Hos oss er det mange faste gjester. Enkelte spiser her seks ganger i uka. Men jeg merker en økt interesse for ekte og hjemmelaget norsk tradisjonsmat blant studenter og yngre folk. Og det er jo ikke noe dårlig tilbud vi har heller da.  Hjemmelaga middag, med kaffe og dessert til 155 kroner!

PS. Softismaskina er fra en annen tid og lager is det går gjetord om. Det finnes én av den i landet. Den gamle EPA-maskina har en helt spesielle historie. Vi kommer tilbake med den!  (red.anm/trondheim24)